Kako je biti glasnogovornik Vlade? / VIDEO Glavak Šprajcu poklonila zrcalo i poručila: 'Premijer je dovoljno dostupan, čak i previše'

Gošća RTL Direkta bila je bivša glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak

29.5.2018.
22:36
VOYO logo

Jedva čekamo da čujemo što će premijer odgovoriti, ovo sve više sliči na pravi politički obračun, kraj njih dvoje oporba nam stvarno ne treba. 

Ali istodobno je ovo i komunikacijski izazov za svakoga tko u ime premijera i predsjednice komunicira njihovu politiku i njihova stajališta. I baš u zao čas, eto premijer i Vlada su ostali bez svoje vjerne glasnogovornice  Sunčane Glavak.  Sunny, kako je zovemo mi novinari bila je glasnogovornica u gotovo svim HDZ-ovim Vladama od Ive Sanadera pa nadalje, vjerojatno svaki novinar koji prati rad Vlade ima njezin broj podešen na brzo biranje.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li joj bilo dosta nas novinara ili njezinih premijera, sad ćemo doznati, ali Sunčana Glavak je otišla iz Vlade na drugu stranu Markova trga, kao saborska zastupnica koja je u Saboru zamijenila Darka Horvata koji je došao u Vladu kao ministar. 

A premda im je posao osuđen na medije i javnost, glasnogovornici u  hrvatskim vladama  su u javnosti najmanje prisutni. Gotovo nikad ne daju izjave, nikad ne staju pred kamere i nikad ne govore glasno, za razliku od primjerice njihovih kolega u Bijeloj kući ili Downing streetu. Sunčana Glavak je eto sad kao saborska zastupnica odlučila prekinuti tu šutnju i naša je večerašnja gošća. Ali prije nje evo što o poslu glasnogovornika Vlade kažu njezini prethodnici-ljudi koji su kao i Sunčana Glavak iz prvog reda pratili najveće političke drame: Sanaderovi Ratko Maček i Zlatko Mehun i Milanovićev Nikola Jelić.  Ni mi novinari koji smo s njima nekada živjeli svaki radni dan, već ih godinama nismo ni vidjeli ni čuli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otprilike ovako javnost vidi - odnosno ne vidi - rad glasnogovornika hrvatskih vlada. I tako iz dana u dan, uvijek uz premijera, nikad u centru pažnje.

Neki bi rekli da tako treba biti, ali bilo je i vidljivijih glasnogovornika. Ratka Mačeka javnost možda najbolje poznaje, među ostalim kao suoptuženog u procesu bivšem šefu Ivi Sanaderu u aferi Fimi Media. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Funkcionirali smo jako dobro, s uzajamnim uvažavanjem, ne prijateljskim, nikad nismo bili na TI, uvijek na VI, i to je također jedna od važnih stvari. BLIC Premijer Sanader je bio izniman komunikator i imao je strašan osjećaj za politički trenutak, i znali smo odgovoriti na svaki izazov", kaže glasnogovornik Vlade Ive Sanadera Ratko Maček.

No, ništa se nije moglo usporediti s ovim političkim trenutkom:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čovjek koji je ispratio Sanadera sa zadnje presice u ulozi premijera bio je Zlatko Mehun, dugogodišnji glasnogovornik MUP-a i Vlade.

"Moram reći da sam apsolutno nepripremljen dočekao taj dan i trenutak. Nisam znao, iako sam bio jedan od najbližih suradnika, što će se događati, sve do onog trenutka kada je, taj dan ujutro, gospodin Sanader pozvao i rekao da pripremim tiskovnu konferenciju, na kojoj će se obratiti javnosti. Na moje pitanje što je tema, rekao je da samo organiziram novinare. To mi je bilo vrlo teško, jedan šok", prisjeća se Mehun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa šokovima se morao nositi i Nikola Jelić - jer Zoran Milanović je znao reći i koju misao previše. Kao  nakon katastrofalnih poplava u Gunji.

"On je na neki način i tad pokušao iskazati empatiju prema ljudima kojima se dogodila nesreća. Naravno, i vi i ja znamo da mediji to mogu vrlo lako drugačije protumačit što se i dogodilo. Naravno da sam mu ja rekao da to nije bilo dobro, nije dobro ispalo", ističe Jelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni zadatak glasnogovornika hrvatskih političara je da nama novinarima kažu hoće li i kada neki od njih dati izjavu, i onda nas, naravno, pitaju što ih mislimo pitati, kako bi političar mogao pripremiti svoju omiljenu frazu. Dakle, može se reći da glasnogovornici u Hrvatskoj ne da ne govore glasno, nego gotovo ne govore uopće.

Za razliku od, recimo, Amerike, gdje je glasnogovornik druga najvidljivija osoba u administraciji nakon predsjednika, i redovno odgovara na bujicu pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik zna da nije bilo dosluha u kampanji, bio je prilično jasan o tome. To traje duže od godinu dana, nisu našli nikakve dokaze", ističe glasnogovornica Bijele kuće.

Da itko danas ovako odgovara umjesto hrvatskog premijera ili predsjednika  teško je zamislivo. Ali u Mačekovo doba bilo je drukčije - on je u ime Sanadera davao izjave. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možete raditi za nekoga kome apsolutno ne vjerujete, za nekoga u čiji program i postupke ne vjerujete, to jednostavno nije moguće. Povjerenje i vjera u ono što radite će se kristalizirati u vašim javnim istupima", kaže Maček.

U 8 godina otkako se Mehun bavi poduzetništvom a ne vladom kaže - stvari su se promijenile. Izjave ne daju ni glasnogovornici ministarstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije svega moram reći, nažalost mnoga ministarstva danas komuniciraju na način da su ministri svoji glasnogovornici, a to je najlošiji način komunikacije", kaže Zlatko Mehun.

I Jelić problem vidi u tome što većina hrvatskih političara žele sami prenijeti poruke, a ne razumiju medije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većina naših političara ne zna tako komunicirati, i doista bi bilo bolje za njih same da koriste glasnogovornike povremeno, ako ne stalno, da u njihovo ime komuniciraju ideje i programe jer bi vjerojatno bili uspješniji, imali bi manje gafova nego što ih imaju danas", kaže Jelić.

A da posao glasnogovornika Vlade nije nimalo lak možda najbolje govori da se već tjedan dana ne zna tko će naslijediti Sunčanu Glavak kod aktualnog premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A  upravo je Sunčana Glavak bila gošća Zorana Šprajca u RTL Direktu. Progovorila je o tome kako je opet završila u saborskim klupama, prokomentirala najnovije prijepore u odnosu predsjednica-premijer, osvrnula se na rad s tri premijera i jednom premijerkom.

Što je sve rekla, pogledajte u videu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo