komentar stručnjaka / VIDEO Hoće li Hrvatska Tunisu izručiti navodnog izraelskog špijuna? 'Dosad smo sve napravili prema udžbeniku'

Postupak izručenja uhićenog državljanina Bosne i Hercegovine Alema Ć. je u završnoj fazi. Odluku suda na kraju treba potvrditi Vrhovni sud, a potpisati ministar pravosuđa

4.5.2018.
19:02
VOYO logo

Odluka o izručenju navodnog izraelskog špijuna Tunisu, uhićenog u Hrvatskoj prije dva mjeseca, bit će donesena, kako doznajemo, u utorak na velikogoričkom sudu.

Postupak izručenja uhićenog državljanina Bosne i Hercegovine Alema Ć. je u završnoj fazi. Odluku suda o tome hoće li Hrvatska izručiti osobu koju Tunis smatra teroristom i optužuje ga za ubojstvo stručnjaka za oružje palestinske organizacije Hamas, na kraju treba potvrditi Vrhovni sud, a potpisati ministar pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispred zatvora u Remetincu gdje se trenutačno nalazi uhićeni državljanin BiH nalazi se Zoltan Kabok, koji je popričao sa profesorom FPZG-a i stručnjakom za nacionalnu sigurnost Vlatkom Cvrtilom. 

Uhićeni državljanin BiH nalazi se u eksternicijskom pritvoru, koji ima normalni tretman. Tunisko ministarstvo hrvatskih poslova već nam je poslalo šest kilograma dokumenata koji Tunižanina terete za terorizam. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako postupiti s uhićenim Alemom Ć, koji će, bude li izručen u Tunis, odmah biti smrtno kažnjen? Odgovor smo pokušali dobiti od upravo našeg gosta, profesora Cvrtile. 

U svakom slučaju, republika Hrvatska je postupila onako kako je trebala postupiti na temelju međunarodnog propisa. Sad se provjeravaju činjenice kako bi se odlučilo hoće li biti izručen ili ne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto slično dogodilo se '95, kada smo izručili jednog opasnog islamskog ekstremista. Koliko je ova situacija opasna po pitanju nacionalnu sigurnost ili za odnos Hrvatske i Izraela?

"Ovo treba gledati isključivo kroz pravosudne naočale. Ovo je dručkije od situacije s '95-om, tad nije postojala ovakva procedura. Ova situacija izrazito je zanimljiva javnosti, jer s jedne strane imamo Mossad, izraelsku državu, a s druge strane Hamas, dva aktera koji imaju svoju povijest sukoba. Mislim da se neće pogoršati naši odnosi ni s Izraelom ni s Tunisom." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo