Ovaj put nije bilo većeg zla / VIDEO Išao preći prugu, rampa pala na auto, naišao vlak! Ovaj put nije bilo tragedije u Sv. Klari. Ali, istražili smo

Što kažu okolni stanovnici? 'Svjedočimo stalno nekim incidentima, ali pitanje je kada će incident prerasti u ljudsku žrtvu', 'Rampa stoji po pola sata!'

16.2.2022.
20:30
VOYO logo

Muke po rampi u zagrebačkom naselju Svetoj Klari. Neprestano upozoravaju na gužve zbog pruge koja im presijeca naselje, a signalizacija zakazuje kad vlak prolazi! Umalo se sinoć dogodila tragedija kada je rampa doslovno poklopila automobil. Hrvatske željeznice predlažu denivelaciju, a što kažu iz Grada Zagreba?

Trenutak neopreza vozača i na krovu automobila završava rampa. Ubrzo je naišao HŽ-ov putnički vlak, ali srećom, strojovođa je usporio i zaustavio se. Dogodilo se to sinoć u zagrebačkom naselju Sveta Klara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to nije jedina nezgoda koja se dogodila u Klari koju ograđuju čak 4 pružna prijelaza. Građani su se žalili kako su prije tri dana bile dignute rampe iako je prolazio vlak. I nedavno, još jedan takav slučaj. Probleme s prugom prijavljuju se mjesnom odboru.

"Svjedočimo stalno nekim manjima incidentima, ali pitanje je kada će taj incident prerasti u ljudsku žrtvu“, poručio je Vedran Ivanković (HDZ), predsjednik Mjesnog odbora Sveta Klara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOĆnA DRAMA /

VIDEO Užasavajuć prizor: Rampa poklopila automobil na kružnom prijelazu u zagrebačkom naselju, a onda je naišao vlak...

Image
NOĆnA DRAMA /

VIDEO Užasavajuć prizor: Rampa poklopila automobil na kružnom prijelazu u zagrebačkom naselju, a onda je naišao vlak...

Iz HŽ infrastrukture kažu kako je prijelaz potpuno osiguran svjetlosnom i zvučnom signalizacijom, ali ako dođe do kvara zna se procedura.

„U tom slučaju strojovođa uvijek mora stati ispred prijelaza, tri puta potrubiti, uvjeriti se da nema nikoga na pruzi i krenuti puževim korakom, 5 km na sat“, kazao je Darko Barišić, konzultant Uprave HŽ Infrastruktura za strateško investicijske projekte.

U naselju je nekada živjelo oko 5 tisuća ljudi, a sada ih je i četverostruko više pa je tako i više automobila na cesti i nervoze jer čekanje i kolone ponekad idu u nedogled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Evo ja sad idem po dijete i sad je rampa i moram deset minuta čekati, a škola nam je preko ceste. Ali ovdje definitivno što nam fali je nogostup za djecu i odrasle, u ovoj Klari ne možete nigdje ići pješke“, rekla je Martina iz Zagreba.

„Po pola sata je rampa zatvorena, a ovdje u Klari živi 20 tisuća ljudi i ne može se proći. Ovo je dno dna u Klari i krajnje je vrijeme da se nešto riješi“, poručio je Zdravko iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I mjesni odbor i Hrvatske željeznice rješenje vide u denivelaciji.

„Tražimo prometnu deblokadu Svete Klare, hoće li to biti u vidu nadvožnjaka, podvožnjaka, rješavanju samih prometnica, a same prometnice do pružnih prijelaza su jako kritične“, kazao je Ivanković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Denivelacija je najbolje rješenje za sve prijelaze jer u tom slučaju nema križanja između pruge i ceste i ne može doći do prometne nesreće“, kaže Barišić.

Iz Zagreba odgovaraju da postojećim pružnim prijelazima upravlja HŽ Infrastruktura a da su kao investitori pokrenuli projekt denivelacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo