nije im ovo trebalo... / VIDEO Izbila žustra rasprava između novinara i ravnateljice DZS-a: 'Od kud vama ta tablica'

Sporna je objava druge tablice s podatkom o više od 83 posto katolika

7.10.2022.
14:14
VOYO logo

Državni zavod za statistiku danas objasnio je na konferenciji za novinare u petak konačne rezultate Popisa 2021. o etno-kulturalnim obilježjima stanovništva Hrvatske. Istaknuli su da se, unatoč tomu što je u odnosu na prošli popis sada znatno manji broj osoba koje su se izjasnile katolicima, velika većina "ostalih kršćana" izjasnila da pripada Katoličkoj crkvi.

Glavna ravnateljica DZS-a Lidija Brković rekla je da se radi o dodatnom razjašnjenju podataka pojedinih obilježja prvog dijela konačnih rezultata Popisa stanovništva koji su objavljeni 12. rujna, s obzirom na, kako je rekla, izniman medijski interes i moguće nejasnoće u tumačenju objavljenih podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, osim podatka da Hrvatska ima manje od 3,9 milijuna stanovnika - 413 tisuća manje nego prije deset godina - u javnosti je odjeknuo i podatak o znatnom padu broja katolika - manje od 79 posto u odnosu na 86 posto prije deset godina.

Međutim, kako je navedeno i danas na konferenciji za novinare, velika većina osoba koja je u kategoriji ostalih kršćana izjasnila se da pripada upravo Katoličkoj crkvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JESU LI ZBUNILI GRAĐANE? /

Jesu li pitanja u Popisu stanovništva zbunila građane? 'Možda su žurili i nisu detaljno čitali'

Image
JESU LI ZBUNILI GRAĐANE? /

Jesu li pitanja u Popisu stanovništva zbunila građane? 'Možda su žurili i nisu detaljno čitali'

Pred kraj konferencije za novinare došlo je i do nešto žustrije prepirke s novinarima zbog svojedobne objave druge tablice s podatkom o više od 83 posto katolika.

Brković je rekla da su pokrenuli istragu te da ta tablica zapravo nikad nije bila objavljena na njihovim službenim stranicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo to prijavili nadležnim institucijama", rekla je.

Novinari su međutim rekli da su tablicu skinuli, na što se umiješala zaposlenica DZS-a Ljiljana Ostroški, koja je novinarima rekla da tablicu nije bilo moguće skinuti jer je server nije puštao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otkud vama tablica koja niti nikad nije bila na webu", pitala je Ostroški, na što je jedna novinarka uzvratila da je tablica bila objavljena te da su je skinuli.

Na novinarsko pitanje prema kome su zbog ovog slučaja postupali, odnosno radi li se o njihovom djelatniku, Brković je odgovorila da se radi o nepoznatom počinitelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje tko je autor tablice, Rogić-Hadžalić rekla je da se radi o njihovoj analitičkoj kontrolnoj tablici koja nije bila za objavu.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo