Veselo na suđenju Glavašu / VIDEO Joža Manolić sa svojim šeširom nasmijao čitav sud: 'To se ne radi niti u crkvi, a ni u sudnici'

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Sa skoro 100 godina na leđima, Josip Manolić po tko zna koji put, bio je svjedok na suđenju Glavašu

27.11.2019.
21:36
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Na ponovljenom suđenju Branimiru Glavašu za ratni zločin jutros su svjedočili nekadašnji visoki državni dužnosnici Josip Manolić i Vladimir Šeks. I dok je Manolić zaboravio osobnu iskaznicu, a nekoliko puta pojedinim detaljima i nasmijao cijelu sudnicu, Vladimir Šeks je otkrio neke nove pojedinosti, pa je u sudskom spisu završio dokument koji otkriva pritisak Amerike i Bruxellesa da se protiv Glavaša pokrene proces.

Sa skoro 100 godina na leđima, Josip Manolić po tko zna koji put, bio je svjedok na suđenju Glavašu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slušni aparati mu, čini se ne pomažu, jer Manolić stutkinju uopće nije čuo. Nakn što ga je nekoliko puta pitala kako se zove, Manolić joj je odgovorio sa: "Da". 

Josip Manolić 1991. je bio predsjednik Vlade. O događajima u Osijeku, neposrednih saznanja, kaže kako nema te da Glavaša poznaje od 1989. Na pitanje u kakvim su odnosima bili on i Glavaš odgovara: "Nikada u ljubeznim odnosima, on je imao jednu opsesiju od bivšeg sustava koji je smatrao da ga progone čitav život. Ja nisam tu opsesiju imao", kazao je Manolić pred sudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manolić je istaknuo i kako tada nije dobivao nikakvo izvješće u kojemu se spominje Glavaševa umiješanost u neko ubojstvo. 

Na kraju je sa svojim šeširom nasmijao cijelu sudnicu. Kada mu je pomoćnik donio šešir, sugerirajući da je davanje iskaza gotovo te da je slobodan napustiti sudnicu, ovaj stogodišnjak nije ga baš najbolje razumio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šta će mi to?", pitao je Manolić svojeg pomoćnika koji mu je potiho govorio kako je njegov posao završen te da je slobodan napustiti sudnicu. 

"Idemo sada van", govorio mu je pomoćnik. "Mi smo gotovi", govorio mu je, no Manoliću nikako nije bilo jasno zbog čega mu ovaj sad dodaje šešir pa je svima poručio. "U crkvi i na sudu se ne nosi šešir". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je to izgledalo, pogledajte u VIDEU.  

I mi se pitamo, kako i zašto Josip Manolić mora dolaziti na sud u svojestvu svjedoka u slučaju koji uskoro kreće ispočetka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nakon Manolića, pred sutkinju je stigao još jedan politički veteran. Vladimir Šeks ostao je kod svega što je rekao prije 10 godina. Objašnjavajući kako je kao predsjednik Sabora primao najpovjerljivije informacije iz sigurnosnog sustava i diplomacije, kazao je i kako su 2004. Washington i Bruxelles pritiskali Hrvatsku.

"U toj bilješci je vidljivo, sadržaj te bilješke govori sam za sebe. O toj bilješci se govori o potrebi da se procesuira Branimir Glavaš, kazao je Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilješka iz 2004. predana je u sudski spis, i u njoj je doista spominje Glavaš: 

"Hrvatskoj preostaje za učiniti dosta: povratak izbjeglica, ICTY, poštivanje ljudskih prava, jačanje institucija pravne države. Ponovo je spomenuo da SAD prate i kadrovska rješenja u Hrvatskoj, te da ih brine prisutnost osoba poput Branimira Glavaša blizu vrhova vlasti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S novim ili starim zakonima, suđenje Branimiru Glavašu ionako se ne bliži kraju. Jer, sutkinja koja mu je do sad sudila odlazi na novo radno mjesto i to na Visoki kazneni sud pa od siječnja sve kreće opet ispočetka.   

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo