žive kao ministri / VIDEO Kolika je plaća sindikalnih vođa u Hrvatskoj? Otkrivaju da je dovoljna da prežive od sindikalnog rada

Na pitanja kolika im je plaća, što voze i kakvi su im uredi, vođe sindikalne scene odgovarale su našem reporteru

30.4.2018.
18:18
VOYO logo

Oni su godinama na sindikalnoj sceni, nisu posvađani i složno poručuju - u zaštiti radničkih prava sindikati nemaju alternativu. RTL-u su otvorili vrata svojih ureda i službenih prostora kako bismo provjerili - kakvi su njihovi uvjeti rada.

"Mi smo središnjica koja je u unajmljenom prostoru. Tu smo unajmili od Grada Zagreba,sami smo se potrudili to urediti", kazao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velebnim zdanjem diče se u Matici sindikata. "Mi smo se pokazali dobri kao poduzentici,štedjeli oplodili, bez zaduženja, izgradili smo bez mrlje, idealni smo za svijet poduzetništva", kazao je Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Skromnost prije svega, ističu u Savezu samostalnih sindikata, a kada ih se pita za plaće navode da se one isplaćuju iz članarina, a članstvo u sindikatima je dobrovoljno. "Kada će SSSH imati i 1 kunu iz proračuna onda će one biti plaće, moja plaća je daleko niža nego što je u ministarstvu na nekom treće rangiranom radnom mjestu", kazao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja je plaća 15 tisuća kuna", otkriva Ribić. "Pola primanja dobijem u NHS i pola u matičnom sindikatu u FINA-i i to se kreće oko 12 tisuća", kazao je Sever. Dok obilaze organizacije ili idu na sastanke i pregovore nekima su na raspolaganju službeni automobili.

"Ne znam, je li skorman to je Toyota vereso, srednja klasa, sindikat kupio prije 8 godina", kazao je Ribić. "Nemam osobnog vozača, sjednem to je Opel Insignija idemo po cijeloj Hrvatskoj, nastojimo štedjeti", kazao je Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sever se zato vodi onim starom - u zdravom tijelu zdrav duh. "Mi u središnjici nemnamo službeni auto, koristim redovan prijevoz, koristim prjevoz autobusom, tramvajem, često idem pješice", objašnjava Sever. Pješice će sutra svi u prosvjedne akcije kako bi s građanima još jednom ustali u obranu radničkih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo