zmije izlaze iz skrovišta / VIDEO Najpoznatiji zmijolovci u akciji: 'Uhvatili smo dvije riđovke i jednu bjeloušku ovdje'

U Hrvatskoj živi 15-ak vrsta zmija, od kojih su samo tri otrovnice (poskok, riđovka i planinski žutokrug)

30.4.2020.
8:50
VOYO logo

S dolaskom proljeća bude se i zmije koje kreću u potragu za hranom, partnerom pa nisu rijetki njihovi susreti s izletnicima, planinarima, a tu i tamo put ih zna dovesti i u nečije dvorište pa čak i kuću. Zbog tople zime ove se godine može očekivati i veći broj zmija u prirodi.

Poznato je da u Hrvatskoj živi 15-ak vrsta zmija, od kojih su samo tri otrovnice (poskok, riđovka i planinski žutokrug), dok je preostalih 12 neotrovno i neopasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnoge su zaštićene, a kazne za ubijanje zmija idu od 7000 do čak 30.000 kuna.

Darko Karamazan i Vlado Lađarević iz Šumeća pokraj Slavonskog Broda osnivači su Udruge za zaštitu životinja „Zmijolovac“. Udruga je jedina u Hrvatskoj koja se bavi zaštitom zmija otrovnica s naglaskom na posebno zaštićene životinjske vrste, gmazove – zmije i druge životinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rade volonterski, dolaze po pozivu uglavnom uznemirenih građana, no pokušavaju da im dio troškova pokriju grad ili općina na čijem području hvataju ponajviše zmije.

„Uhvatio sam dvije riđovke i jednu bjeloušku ovdje. Ako grad ne bude prihvatio financiranje ovakvih aktivnosti, mi nećemo moći odgovoriti na pozive građane. Grad bi trebao zaštititi građane. Ako zmija uđe u kuću u kojoj su žena i djeca, pa recite, tko može živjeti tako“, kaže Darko Karamazan prvi ovlašteni i najpoznatiji zmijolovac u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Životinje hvataju i vraćaju u njihova prirodna staništa, ali na državni dio šume ili zemlje.

„Kad vidite zmiju najbolje ju je ne dirati, zaobići i zvati Udrugu Zmijolovac koja će ju izmjestiti. Zmije idu za hranom, glodavcima pa je preporuka svima čistiti oko kuće i u kući“, kaže Karamazan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Najpoznatiji hrvatski zmijolovci u akciji: 'Evo uhvatili smo dvije riđovke i bjeloušku!'

Image

Najpoznatiji hrvatski zmijolovci u akciji: 'Evo uhvatili smo dvije riđovke i bjeloušku!'

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo