DAVOR / VIDEO Ovo se dogodi kada HGSS-u date pravu opremu! U dva sata pronašli nestalog muškarca, pogledajte trenutak susreta

Potrazi se priključuju piloti dronova stanice Požega i potražni timovi stanice Orahovica i Osijek, a u cilju bržeg pronalaska osobe uključio se i veliki broj mještana

23.1.2022.
14:19
VOYO logo

Kako javljaju iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), na području Slavonije u subotu je održana uspješna akcija. Kažu naime da su u popodnevnim satima, na dežurni telefon HGSS Stanice Slavonski Brod dobili dojavu o nestaloj osobi u mjestu Davor.

Na teren odmah izlaze spašavatelji stanice Slavonski Brod uključujući i potražni tim. Potrazi se priključuju piloti dronova stanice Požega i potražni timovi stanice Orahovica i Osijek, tvrde pa dodaju kako se i veliki broj mještana uključio u potražnu akciju u cilju što bržeg pronalaska nestale osobe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 21:30 sati potrazi se priključuju i dva pilota iz stanice Požega s bespilotnom letjelicom opremljenom termovizijskom kamerom. Napornim radom i analizom foto i video materijala cijelog područja, nestala osoba pronađena je živa u 23:45 sati 2,2 km od zadnje točke viđenja, zaključuju. 

Termalnu snimku trenutka pronalaska muškarca pogledajte u videu: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska gorska služba spašavanja, kao jedan od bitnih operativnih resursa, posjeduje preko 60 bespilotnih letjelica kojima upravljaju 40 licenciranih pilota bespilotnih sustava. Kontinuiranom edukacijom pilota i uvođenjem novih tehnologija, postiže se velika stručnost spašavatelja, a potrage češće rezultiraju boljim ishodom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tehnologija je danas neizostavan faktor u svim sferama života, pa je tako i HGSS prije nekoliko godina kroz Odjel bespilotnih sustava počeo koristiti svu dostupnu tehnologiju kako bi podigao svoju razinu znanja", ističu.

Image
Foto: HGSS
Image
Foto: HGSS

(Izvor: HGSS)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Odjel bespilotnih sustava pruža veliku potporu potragama i iznimno je vrijedan resurs u svim potražnim akcijama i akcijama spašavanja. Ova potraga, kao sve ostale pokazatelj su izuzetnog rada dobro educiranih spašavatelja koji su samo u prošloj kalendarskoj godini imali preko 3500 sati trenažnih letova. HGSS Stanica Požega je u suradnji s Odjelom bespilotnih sustava u prošloj godini razvila koncept zapovjednih vozila za bespilotne sustave koji omogućava pilotima kontinuiran i nesmetan rad uz kompletnu analizu svih podataka kako bi letačke operacije bile što učinkovitije. Taj koncept vozila doživio je svoju realizaciju i uz pomoć donatora ugledao svjetlo dana. Ovo zapovjedno vozilo, jučer je sudjelovalo u potražnoj akciji, dokazalo i opravdalo svoje postojanje. Odjel bespilotnih sustava HGSS-a osim za potražne akcije, također, razvija tehnologije za akcije spašavanja kako bi bespilotni sustavi imali 100 postotnu primjenjivost u svim aktivnostima HGSS-a", zaključuje Filip Biočić, voditelj Odjela bespilotnih sustava.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo