Jednokratna pomoć / VIDEO Plenković nakon sastanka s umirovljenicima otkrio koliko će iznositi Covid dodatak

Bit će dano 600 milijuna kuna sredstava - i to u ruke 850 tisuća umirovljenika: 'Jednokratno primanje nije oporezivo. Ne može biti predmet ovrhe'

12.4.2021.
10:10
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je predstavnike umirovljenika u Banskim dvorima. Na sastanku je sudjelovao i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Veselko Gabričević, predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna te predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović

Nakon sastanka, premijer se obratio javnosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas njih u Hrvatskoj ima milijun i 300 tisuća, a zaposlenika milijun i 550 tisuća, ove godine je tisuću više osiguranika. 2880 kuna je prosječna mirovina u Hrvatskoj, mi smo dosada povećali prosječno povećali mirovine za 13,5%. Kroz zajedničke razgovore došli smo do zaključka da ćemo jednokratno isplatiti sve umirovljenike radi ublažavanja posljedica Covida-19 pandemije. Riječ je o nekoliko kategorija umirovljenika. Onim korisnicima mirovine kojima je iznos do 1500 kuna primanja, da im se isplati 1200 kuna jednokratnog primanja. Onima kojima je iznos od 1500-2000 kuna, isplati 900 kuna. Da se onima kojima je iznos od 2000 do 3000 kuna, isplati 600 kuna. Onima kojima je iznos 3000-4000, da im se isplati 400 kuna jednokratnog primanja", rekao je premijer Andrej Plenković.

"Jednokratno primanje nije oporezivo. Ne može biti predmet ovrhe i neće se stavljati u cenzus za oslobađanje plaćanje dopunskog zdravstvenog osiguranja. Kažu da bi ovom odlukom trebalo biti obuhvaćeno 850 tisuća naših umirovljenika. Sveukupno će nas to stajati 600 milijuna kuna sredstava. Tu će biti i korisnici razmjerne mirovine, oni inozemnog staža", dodao je predsjednik Vlade. Zahvalio se i Sindikatu umirovljenika, Matici umirovljenika na sadržajnim razgovorima i sugestijama. Rekao je kako se nada da će ova jednokratna isplata pomoći umirovljenicima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović pohvalila je ministarstvo jer su zajedničkim snagama došli do pomoći ljudima u pandemiji. "Zadnja indeksacija je bila 0,56 posto. Došli smo do prosječne plaće preko sedam tisuća kuna. Mirovina i dalje pada. Ovo je najveće davanje umirovljenicima dosad, želimo zahvaliti premijeru na pouzdanosti"

Predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna: "Napravljen je iskorak za naše umirovljenike. Nakon božićnice napravljeno je i ovo. Naše će ustanove moći povlačiti sredstva Eu, povećat će se kvaliteta života. Ovo danas što se dogodilo nakon pregovora, zaista - pregovori su bili u nadležnom ministarstvu, zahvaljujem se ministru što su nas slušali i trpili. Sada će 860 tisuća umirovljenika dobiti određen iznos i to će biti 600 milijuna kuna. Uvijek postoji "još nešto", ali ovo je cenzus za 4000 kuna umirovljenike. Svi će si pomoći jako puno"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Veselko Gabričević: "Ja nisam na čelu stranke umirovljenika, ali sam pokrenuo pitanje Covid dodatka za umirovljenike. Moram naglasiti da nije bilo gluhih telefona, naišao sam na poziv premijera i ministra Aladrovića. Usuglasili smo se brzo, moramo o umirovljenicima razmišljati koji su ugroženi. Ova sredstva nisu dostatna da bi se umirovljenici pokrpali u potpunosti, ali će mnogima puno značiti ova "još jedna mirovina" i ova sredstva su značajna. Vlada je uložila napor da dođe do ovih sredstava na koja nisu računali", rekao je i zahvalio se premijeru i ministru. 

Ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović: "Mislim da je premijer objasnio Covid dodatak koji smo danas imali prilike predstaviti. Covid dodatak za sve koji imaju mirovinu u RH, a početak isplate je 30. travnja. Svi oni koji će imati dodatnu dokumentaciju, dobit će dodatak nešto kasnije. Očekujemo da neće biti tehničkih poteškoća. Zahvaljujem se predstavnicima umirovljeničkih udruga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto ste čekali godinu dana na dodatke?

"Vlada je po toj logici kupovala naklonost 860 tisuća građana, rekli bi. Pa smo kupovali naklonost tisuća i tisuća poslodavaca, rekli bi. Ovo je potez Vlade koja razumije najranjiviju skupinu, da je naša mirovinska reforma išla za tim da se one podignu. Znate da je donesen paket mirovina, da su povećane mirovine preko 13 posto. Ovo je jednokratna pomoć zbog Covid pandemije za koju nitko nije odgovoran", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umirovljenici su već godinu dana suočeni s problemima...

"Ova sredstva nisu bila planirana. Postoji institut indeksacija mirovina. To je kako rast mirovina prati rast plaća. Otvorio se prostor iz kojeg smo u poziciji napraviti ovakav važan iskorak", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveći je razred ovih između 2000 i 3000 kuna. 120 tisuća je onih koji imaju mirovinu do 15000 kuna", dodao je.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo