izjava nakon sastanka / VIDEO Plenković napao Most i Glas poduzetnika, o HGK kaže: 'Do kraja proljetnog zasjedanja Sabora ćemo predložiti reformu'

Nakon sastanka vladajuće većine, izjavu je dao predsjednik Vlade i HDZ-a, Andrej Plenković

2.2.2021.
15:05
VOYO logo

Od 13 sati održavao se sastanak vladajuće većine na kojem su prihvatili zaključak parlamentarne većine da se Vlada obveže da u idućih nekoliko mjeseci napravi novi zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Image
drama oko komore /

Vladajuća većina odbit će ukidanje članarina za HGK, ali Vlada će izraditi svoj prijedlog kojim će - ukinuti članarine u HGK?

Image
drama oko komore /

Vladajuća većina odbit će ukidanje članarina za HGK, ali Vlada će izraditi svoj prijedlog kojim će - ukinuti članarine u HGK?

Nakon sastanka vladajuće većine, izjavu je dao predsjednik Vlade i HDZ-a, Andrej Plenković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošli smo sve relevantne političke teme. Dogovorili smo da će se zatražiti da se usvoji zaključak da se u roku od šest mjeseci predloži Saboru reforma sustava HGK sukladno analizi, i tako dalje", rekao je Plenković i nastavio:

"Izvijestili smo o situciji nakon što je preminuo Miroslav Tuđman, imat ćemo zastupnika koji će ga zamijeniti. Govorili smo o incidentu na granici od vikenda, o članovima EP-a koji su došli neslužbeno s ciljem da ilegalno prijeđu granicu Hrvatske i BiH čime se krše hrvatski propisi", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je da će kontaktirati predsjednika EP-a i izvijestiti o ovome te uložiti prosvjed jer je, kako kaže, ovo neprihvatljivo.

"Sramotno je ponašanje SDP-a s kojima su očito bili povezani i u dogovoru. Dali su priopćenje koje je protiv nacionalnih interesa RH i ne znam kako je došlo do mogućnosti da se SDP upusti u ovakav korak koji je protiv nacionalnih interesa RH", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Mostu

Premijer se potom žestoko osvrnuo na Most.

"Most je populistička, demagoška, antieuropska i antimanjinska opcija. Ovo uopće nije njihova ideja, oni to prepisuju od UGP-a koji potiču ljude na neposluh. Niti su originalni niti su uspjeli, a kamoli da zbog činjenice da su napustili Sabor s oporbom, da su srušili kvorum znajući da je Tuđman tad bio u teškom stanju. Jasno sam i jučer naglasio – inicijative za izmjene komorskog sustava trebaju dolaziti iz bilo koje političke opcije, ali na način na koji to želi parlamentarna većina i u trenutku koji je primjeren", jasno će Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom su ga novinari pitali hoće li se ići na depolitizaciju HGK, ali i o plaći Burilovića.

"Što se tiče čelnog čovjeka HGK, on nije izbor Vlade. Predsjednika HGK biraju članovi Komore. Na njima je da biraju, izabrali su kandidata za kojeg su mislili da će biti najbolji. Što se tiče plaće, njegova plaća u HGK je slična predsjedniku Vlade, ostalo su naknade za članstvo u različitim tijelima. To je velik iznos. Možemo razmatrati jesu li te naknade previsoke. One nisu određene odlukama Vlade", poručio je premijer koji se opet osvrnuo na Most:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inicijator ideje je konkurentska udruga, oni su prepisivači, lijevak u koji možete ubaciti što god hoćete", oštro će Plenković.

Potom je komentirao oporbu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije normalno rušiti kvorum da 76. zastupnik većine ne može ni video vezom sudjelovati zbog bolesti. To nije uobičajeno ni moralno ni kulturno. To je signal kakva je oporba u Saboru", kazao je.

O mišljenju unutar vladajuće većine, kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Liberalni partneri imaju tu temu kao dio svoj platforme, ideološke postavke, no ona nije bila predmetom programa Vlade ni koalicijskog sporazuma. Ta tema dolazi na red u ovom trenutku samo zbog prepisivanja inicijative konkurentske udruge. A mi ćemo je staviti na dnevni red kad procijenimo da je to korisno. I druge zemlje imaju Komore. Ovo je pokret koji bi trebao rušiti institucije, to nema veze samo s ovom temom", jasno će Plenković.

Upitan da komentira izjavu Nikole Grmoje koji je rekao da je Vlada ta koja demontira institucije, da je sve pod utjecajem Vlade. Plenković je kazao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam čuo taj komentar, ali ne čudi me. To je populistička, demagoška ekipa. Bila je pogreška ići s njima u suradnju, nikome to ne bih preporučio, to je najgore od najgoreg što se nekome od partnera može dogoditi. Ako s nekim morate u partnerstvo, idite sa svima osim s njima. Ići u eter s informacijama da su pod utjecajem Vlade sudovi, to je najgore od najgoreg što postoji u četvrtom desetljeću hrvatske demokracije", kazao je Plenković i nastavio:

"Na temelju kojeg dokaza je to rekao? U ovom tjednu se puno toga razotkriva. Oporba izlazi iz sabornice kad je jedan zastupnik bolestan. SDP potiče se kršenje hrvatskih zakona i pozdravlja inicijativu ilegalnog prijelaza granice i orkestrira incident na granici. Sad ovaj iz Mosta insinuira da Vlada utječe na presude. Teško da može niže", naglasio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O koronavirusu

Plenković nije htio komentirati presude vezane uz Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Potom se osvrnuo na situaciju s koronavirusom, mjere i daljnje postupanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U situaciji smo da trebamo poduzimati određene mjere da se zaštiti zdravlje. Kad se ocijeni da se moće ići u dodatno popuštanje ići ćemo u to. Nećemo držati mjere duže nego što je potrebno" kazao je premijer.

Na kraju se još osvrnuo na autocestu do Siska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu jamčiti to odlukom Vlade koja će bti usvojena u četvrtak. Jedno je obnoviti kuće, a drugo je revitalizacija područja. Autoput je jedan od načina. Riječ je o projektu za koji postoji sve i imamo dogovor da nađemo sva potrebna financijska sredstva. Trebali bismo nasloniti time Sisak na Zagreb, a to je sjajna poruka Banovini i velika prednost za razvoj te županije", kazao je premijer Andrej Plenković.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo