'predsjednik s karakterom' / VIDEO Prva godina mandata! Evo s kime se Milanović do sada posvađao, a s kime nije, mada je to obećavao

Od trenutka kada je dobio povjerenje većine građana, Milanović, predsjednik s karakterom, nije se libio jasno reći svoj stav

13.2.2021.
8:00
VOYO logo

"Govor je moje najjače oružje", rekao je Zoran Milanović predstavljajući svoju kandidaturu za predsjednika početkom studenog 2019. godine. 

"To je ono što predsjednik ima, a ako nema ništa mu ne pomaže, a posebno ne veće ovlasti. Bit ću neka vrsta vrhovnog pravobranitelja Hrvatske, njezinog naroda, građana. Tu predsjednik može najviše – upozoravati na probleme malog čovjeka koji živi od rada, a ne od zastare, ne od nedostatka dokaza", kazao je tada Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od trenutka kada je dobio povjerenje većine građana, Milanović, predsjednik s karakterom, nije se libio jasno reći svoj stav. Doduše, meta mu nisu bili oni koje je navodio tijekom predizborne kampanje. Kritizirao je doduše predsjednika Vlade i ministre, ali braneći svoju poziciju u aferi "Klub" i saborske zastupnice. No njegove su riječi pogađale i još uvijek pogađaju mnoge druge, "male ljude", kako se izrazio. Dok moćnici imaju prilično blag tretman, pa i pokoju riječ opravdanja. Možda tako najžešći sukob još uvijek traje... krenimo ipak redom.

Milanović vs. Plenković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugo je trajala napetost između njega i premijera Andreja Plenkovića. Spominjali su se restorani i obitelji, jedan drugom su postavljali dijagnoze emocionalnih stanja i kvalificirali se slabo prikrivenim uvredama. Prepucavali su se oko afere Janaf, nakon napada na Markovom trgu. Nije popuštao ni predsjednik, ali ni premijer. Ali, nakon nekog vremena, sve se smirilo.

Image
sukob dva brda /

VIDEO KRONOLOGIJA Šmrkavac, plameni jazavac, bjesnoća... Pogledajte najbolje izjave Milanovića i Plenkovića od samog početka

Image
sukob dva brda /

VIDEO KRONOLOGIJA Šmrkavac, plameni jazavac, bjesnoća... Pogledajte najbolje izjave Milanovića i Plenkovića od samog početka

Milanović vs. Banožić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U listopadu i studenom prošle godine, kao nastavak sukoba predsjednika i premijera, jedna od glavnih tema političke scene u Hrvatskoj bilo je prepucavanje predsjednika Milanovića i ministra obrane Marija Banožića. Padale su teške riječi, jedan drugog su demantirali, na jednom od događaja na kojem su sudjelovali zajedno nisu se ni pozdravili ni pogledali i onda je, kao u prethodnom slučaju, sve utihnulo.

Milanović vs. Dalija Orešković i Marijana Puljak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jeku afere Janaf, Milanovića je posebno zasmetala izjava i performans saborskih zastupnica Orešković i Puljak. One su, nakon saznanja da je tamo bio i Milanović, na zgradu 'Kluba' Dragana Kovačevića postavile ploču 'Ured predsjednika RH'. Odgovor Zorana Milanovića nije trebalom dugo čekati. u podužem odgovoru, međuostalim, nazvao ih je "samodopadnim narikačama."

Milanović o zlostavljanju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentiravši sve češće otkrivanje sumnji u seksualno zlostavljanje i u Hrvatskoj, predsjednik Milanović je izazvao burne reakcije. "Kad zapomažu bogate glumice, to nas ne bi trebalo zanimati", rekao je Milanović i izazvao bijes jednog dijela javnosti. Spominjao je i to da "nas ne treba zanimati ako o seksualnom zlostavljanju "zapomažu glumice koje iz kreveta ne izlaze za manje od pet milijuna dolara". Na to su reagirale B.a.b.e. (Budi aktivna, budi emancipirana), koje se već desetljećima bavi zaštitom žena od nasilja, a onda je uslijedio i Milanovićev odgovor...

Milanović vs. B.a.b.e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović se tada oglasio na Facebooku, koji mu je postao omiljeni kanal komunikacije. Napisao je tada da "trivijalnu raspravu započele su logičarke iz udruge B.a.B.e., a da ih nitko nije ni spomenuo, niti p(r)ozvao. I sada se odjednom ograđuju, neće se upuštati u rasprave nego će i dalje predano djelovati kao punomoćnici Ume Thurman i braniti čast ostalih „zvijezda“. By the way, Uma Thurman je veličanstvena glumica, vrhunski plaćena glumica pa i onda kada je bila uznemiravana. Uznemiravaju uvijek oni koji su statusno, socijalno i financijski, dakle klasno u tom trenutku nadmoćni. Holivudske dive nisu nikakav uzor, nego svijet izvan svijeta, svijet za sebe", napisao je u statusu. Na to je, naravno, dobio odgovor, ali i različite reakcije na društvenim mrežama, od onih pozitivnih do onih poprilično kritički nastrojenih.

Milanović vs. Rudan

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je bio možda i najžešći okršaj "predsjednika s karakterom". Prvo ga je spisateljica Vedrana Rudan na N1 nazvala "divljakom koji nije ništa učinio za Hrvatsku". A onda je uslijedio žestoki odgovor. "Vedrana Rudan, polupismeno, vulgarno piskaralo, do sada me nije napadala i to me je, bogami, tištilo. Protiv fašističko-boljševičkog terora u javnom prostoru! No pasaran! Za slobodu govora, normalnosti i zdravog razuma. Zoran Milanović, predsjednik stranke i Vlade koja je Hrvatskoj dala, u to vrijeme, jedan od tri najavangardnija zakona o registriranom partnerstvu; Vlade koja je vratila građanima opljačkane rate kredita; Vlade koja je pružala aktivnu podršku manjinama i stvarno slabijima", napisao je Milanović na Facebooku.

Napadi na Plenkovića, saborske zastupnice B.a.b.e., spisateljice netko podržava, netko s gnušanjem odbija i kritizira. Milanović iz dana u dan izaziva burne reakcije. S druge strane, mnogi od onih s kojima je rekao da će se svađati prošli su lišo ili naišli na puno razumijevanje, poput sudaca. Izuzev Ivana Turudića. No, dojma smo da je izostala snažna kritika potencijalnog kriminala i nečasnih radnji. Uostalom, ovo je poruka koju je, tada kao kandidat za predsjednika, poslao Zoran Milanović:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Korupcija je lijepo ime za ono što narod zove lopovluk, to je nagon da se uzima tuđe, da se uzima iz zajedničke blagajne. Godinama gledamo kako ljudi na vlasti, oko i pri vlasti izvlače ogromnu materijalnu korist i onda se onima koji ih prozivaju smiju u lice i rugaju im se. To izaziva bijes i to nije normalna Hrvatska i to ću mijenjati govorom, stavom, gardom, a ne lupanjem šakom po stolu, ne upadanjem na sjednice Vlade jer mi tamo nije mjesto. S Vladom ću koliko je moguće surađivati", kazao je u studenom 2019. godine.

Je li nešto od ovoga predsjednik Zoran Milanović i ostvario?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo