puno je tema / VIDEO Tomašević: 'Ide novi natječaj za aute, pola će ih biti električni ili hibridni'; Dolenec: 'Zagreb traži glasnogovornika i dva nova pročelnika'

Tomašević je govorio o Festivalu slobode, Pripuzovoj ponudi, žičari, novim natječajima...

21.9.2021.
10:50
VOYO logo

već tradicionalno utorkom, od 11 sati konferenciju za novinare održao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec kazala je na početku da se traže dva pročelnika i glasnogovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otvaramo natječaj za mjesto glasnogovornika Grada Zagreba. Zadužen je za kompletnu komunikaciju prema javnosti, mora imati 4 godine iskustva, aktivno poznavanje barem jednog stranog jezika. Gradski ured za prostorno uređenje traži pročelnika. Formalno se raspisuju sutra, bit će u četvrtak vidljivi u narodnim novinama. Otvoreni su do 7. listopada", kazala je Dolenec.

Dodala je da se osniva radna skupina za financije Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Funkcija je poboljšanje financijske održivosti proračuna i poduzeća. To je savjetodavna funkcija. Ona ima i vanjske članove. Ja sam predsjedavajuća, članica je pročelnica za financije i njena pomoćnica, vanjski članovi su Damir Bakić i Boris Lalovac. Radi se pro bono", kazala je Dolenec.

Luka Korlaet je najavio Europski projekt Potresni rizik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njime se popisuju zgrade u razvoju u smislu potresnog rizika. Stvaranje baze podataka omogućit će analizu zgrada. Građani će samoupisom na stranicama www. potresnirizik.zagreb.hr pomoći u sakupljanju podataka za bazu", rekao je.

Nakon zamjenika, novinarima se obratio i gradonačelnik Tomašević i najavio tri teme o kojima će govoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prva jest da nastavljamo s natječajima za uprave gradskih poduzeća. Nakon što smo raspisali članove za tri člana Uprave u Holdingu, rapisali smo i natječaj u ZET-u, i danas raspisujemo natječaj za Upravu Zagrebačkog velesajma, trećeg najvećg gradskog poduzeća. Uvjeti će biti isti kao i za članove drugih poduzeća", poručio je Tomašević.

Potom se dotaknuo teme o najmu vozila. Kazao je da su ponišitili prethodni natječaj za najam 150 gradskih vozila, vrijedan 4,5 milijuna za jednu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad traje postupak za 50 automobila, procijenjena vrijednost je oko 5,4 milijuna za tri godine. Napravili smo i izračun je li dnevni najam bolji ili ne. Novost je da otprilike pola tih automobila će biti na hibridni ili električni pogon. U tom smislu naša uprava će promovirati zelenu javnu nabavu, želimo na neki način mijenjati i korištenje automobila. To isto ima uštede što se tiče goriva", rekao je gradonačelnik.

Na pitanje o biootpadu, Tomašević je rekao da ne može detaljno komentirati jer je natječaj u tijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Raspisali smo natječaj jer Grad u ovom trenutku to ne može sam. Snalazimo se kako znamo. Dugoročno rješenje je kompostana u vlasništvu Grada Zagreba, i tu mislimo aplicirati na EU fondove. Povjerenstvo pregledava dokumentacije poduzeća koja su se javila na natječaj", kazao je i dodao da vjeruje da će odluka biti u roku do mjesec dana.

Na pitanje hoće li Pripuza, koji je poslao najpovoljniju ponudu, izabrati na natječaju, rekao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već sam rekao, raspisali smo natječaj, dok grad nema kompostanu, potrebna nam je suradnja, sukladno Zakonu o javnoj nabavi donijet ćemo odluku i izabrati najpovoljniju ponudu", jasno će.

Na pitanje o Festivalu slobode, odgovorio je Korlaet. Rekao je da su bili predstavnici Stožera Grada Zagrea na Trgu i da je bila i policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Policijski načelnik PU zagrebačke me izvjestio da se pregledavaju snimke. Kao što znate skup nije bio prijavljen", kazao je Korlaet, pa se uključio i Tomašević:

"Mi ne dajemo dozvole za javna okupljanja, to se radi o policiji, i onda ona može postupati. Na nama je da koordiniramo s policijom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o žičari, Tomašević je rekao da se odvija komunikacija da se riješi problem. Dodao je i da se ide dalje s javnim natječajem.

"Žičara svako malo mora raditi kako bi se jamstveni rok poštivao. Zet radi na natječaju. Nadam se u roku tjedan dana. S ministrom prometa pričat ćemo o korištenju EU sredstava, nisam sretan kako je žičara izvedena, koliko je koštala, preko 100 milijuna eura, dosta opterećuje ZET", rekao je gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je također da nisu razmišljali o poskupljenju cijene obroka u školama i vrtićima niti im je to namjera.

Komentirajući glomazni otpad i drobilice rekao je da taj postupak što se tiče dozvola u tijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Količina glomaznog otpada koje Čistoća kupi po ulicama je povećana, dosta povećana u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Tražimo nova kratkoročna rješenja. Skladišta se dosta brze puni", kazao je.

Na pitanje gdje je zapelo s dozvolama za drobilice, odgovorio je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vezano je uz novi Zakon o gospodarenju otpadom. Ali o tome bih prošli tjedan. Nove drobilice, nadamo se, stižu u roku od tri mjeseca, iako je rok šest mjeseci", kazao je.

Potom je komentirao metal, plastiku i činjenicu da ne dolaze vrećice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče obrade metala i plastike tu su ugovori na snazi i ne bi trebalo biti nikakvih problema oko toga. Ne postoji nikakva razlog za bilo kakve zastoje. Vrećice se dijele na kućne adrese, to ide nekom dinamikom, ako građani nisu dobile vrećice, neka prijave Čistoći. Općenito, o sortiranju, rekao sam da radimo na tome da se sortirnica napravi u vlasništvu Grada Zagreba, jer nakon što se sortira plastika možemo je prodati. Umjesto da plaćamo poduzećima možemo prodavati takvu sortiranu plastiku. Morat ćemo ići s novim cjenikom, znači naplaćivat će se po količini nesortiranog otpada", rekao je.

Komentiraći obnovu u Zagrebu, rečeno je da je drugačiji model sufinanciranja u Zagrebu i drugdje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zagreb je obvezan sufinancirati 80 posto. Razgovori su vođeni u smjeru da će država sufinancirati tih 20 posto koje bi trebali građani", kazao je.

Na kraju je još komentirao i crkvu na Savici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Minstarstvo je donijelo odluku o poništenju dozvole. Mi ćemo obnoviti povjerenstvo koje će pokrenuti postuke imovinske pravne vezano uz vjerske zajednice", poručeno je s press konferencije gradonačelnika Zagreba i njegovih zamjenika.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo