nova paradigma / VIDEO Zapovjednik Jurković ispričao je za RTL kako će se modernizirati vojska

27. obljetnica ustroja Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske vojske nakon Jaruna, proslavljena je i službenom akademijom na kojoj je bio cijeli državni i vojni vrh

28.5.2018.
18:40
VOYO logo

Nakon formalnog dijela, uz pjesmi i državni i vojni vrh digao se na noge. Jer danas je sve u znaku slavlja, a slavilo je 84-ero  promaknutih pripadnika Hrvatske vojske, a onima s najvišim činovima viceadmiralu Robertu Hranju i general bojniku Siniši Jurkoviću predsjednica je uručila činove.

Pehar i nagrada i za najspremniju vojnikinju i vojnika. Spremnost su pokazali na natjecanju prvi za hrvatsku. "Najzahtjevnija je bila logistička popuna, jako zahtjevna točka na 32 kilometra ulaz u Vukovar, bio sam umoran bilo mi je jako jako teško", kazao je poručnik fregate Ante Jović, pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sami taj put, ta staza, sunce bilo je iznimno naporno, ali eto uspjela sam", kazala je skupnica Romana Sajn, pripadnica Središnjice za obavještajno djelovanje. A uspjehe će Hrvatski vojnici još lakše nizati uz modernizaciju opreme. "Kao društvo shvatili smo kako izdvajanje za obranu nisu bespotrebni troškovi nego ulaganje u našu sigurnu budućnost", kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Dok se kopnena vojska priprema za gađanja panzer haubicama koje se uvode u operativnu upotrebu, mornarica čeka novi obalno-ophodni brod, a zrakoplovstvo nakon helikoptera Kiowa warriora i najvažniji projekt - borbeni avion koji će nositi ime Oluja i Bljesak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obnova borbenog zrakoplovstva štiti naš suverenitet, predstavlja snažan faktor odvraćanja, jača diplomatsku poziciju Hrvatske, ali i predstavlja priliku za hrvatsku obrambenu industriju i za cjelokupno gospodarstvo", kazao je ministar obrane Damir Krstičević.

A u rujnu u Ploče stiže elitna postrojba mornaričko-desantnog pješaštva. "Razvoj i sposobnosti mornaričkog desantnog pješaštva koje će biti bliže marincima nego klasičnom pješaštvu", kazao je general zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključ svega je čovjek. "Od pripadnika pobjedničke HV očekujemo da budete hrvatska elita ponos naše domovine, da budete onakvi kakvi ste bili u Domovinskom ratu", kazala je predsjednica. Svatko od njih s ponosom nosi odoru i u domovini, ali i u međunarodnim misijama, gdje su naši vojnici posebno cijenjeni.  

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general bojnik Siniša Jurković kazao je reporteru RTL-a Zoltanu Kaboku kako hrvatska vojska konstantno radi na modernizaciji. "Hrvatski vojnik je naoružan hrvatskom puškom, opremljen je opremom hrvatskih proizvođača. U operativnu uporabu uvodimo panzer haubice i radimo na nizu projekata kojima osuvremenjujemo vojsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naše gravitacijsko središte je čovjek - pomlađivanje vojske, oragnizacija je živi organizmi, mladim ljudima ćemo dati priliku da preuzmu odgovornost i odgovore izazovima koji se stavljaju na njih", kazao je Jurković.

Tvrdi kako nova paradigma sigurnosnih izazova uvjetuje da im se hrvatska kopnena vojska prilagođava te odgovara na njih. Jurković je komentirao i pitanje vojne obaveze te kazao kako je hrvatska vojska pripremila sve za temeljno vojno osposobljavanje. "To je politička odluka koju treba donijeti. Hrvatska vojska je spremna i za to", poručio je Jurković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo