OSTOJIĆ ZA RTL DIREKT / 'Vidio sam koje reforme dolaze - zaključak je da reformi nema, svi pričaju samo o foteljama i kadrovima'

Ranko Ostojić je u RTL Direktu komentirao stanje u svom ministarstvu koje ostavlja nasljedniku Vlahi Orepiću. Kaže kako za mjesto ministra unutarnjih poslova treba puno drugih stvari osim odlučnosti i spremnosti, ali da mu želi svako dobro

21.1.2016.
22:50
VOYO logo

Sutra će na Markovu trgu doći do velike zamjene na klupama. Iz vladajućih u oporbene odlazi tim Zorana Milanovića, među njima i ministar Ranko Ostojić, za čije je mjesto među Mostom i HDZ-om proteklih tjedana bila prava jagma, ali i u čijem resoru bi idućih mjeseci moglo biti jako gužvovito. S Ostojićem je rezgovarao Zoran Šprajc u RTL Direktu.

Što je tako atraktivno u vašem resoru da je toliko političke jagme za njim? Je li to moć, novac?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moram priznati da me to malo iznenadilo. Dok su trajali pregovori i kampanja nitko nije spomenuo MUP, ali nakon toga se to pokazao kao najvažniji resor. Nismo nikad bili na naslovnicama, nije bilo razloga da bi se netko tukao za takvu vrstu posla.

Kako vi to onda objašnjavate?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerojatno iz one situacije u kojoj misle da je to mjesto na kojem mogu kontrolirati ili upravljati policijom.

Pa mogu, kako ne?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne, to nije istina. Zakon kaže da je Državno odvjetništvo ono koje upravlja kriminalističkim istraživanjima, najvažnije neovisno sudsko tijelo. Oni su izabrani na mandat, prema tome kad dođe 2017. onda mogu pokrenuti te postupke i početi mijenjati i kadrovirati.

Do 2017.  gospodin Dominić može ostati ravnatelj policije? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako piše u zakonu, tako je potvrdila EU. Tako su rekli svi čuvari pravne stečevine Europske unije prema tome ja očekujem da, kao što su 2012. rekli da se ne može mijenjati Zakon o policiji, da će isto tako kazati sada ukoliko netko pokuša staviti prste i kadrovirati u policiji.

Kako komentirate vašeg nasljednika, gospodina Vlahu Orepića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodina ne poznam, ali znam sljedeće. 6.12. sam došao na isti teren na kojem je on 8. 12. postao zapovjednik. Prema tome, iz tog segmenta mogu kazati, ako je tada imao hrabrosti sudjelovati u tome, vjerujem da čovjek ne laže kad kaže da je odlučan i spreman. Međutim, za mjesto ministra unutarnjih poslova treba puno drugih stvari. Ja mu želim svako dobro, pomoći ću mu u svemu što sa svoje strane budem mogao napraviti. Kaže, odlučnost nije dovoljna, već u ponedjeljak treba biti u Nizozemskoj, pregovarati sa svim drugim ministrima unutarnjih poslova oko migracijske krize. Prema tome, nema vremena za čekanje.

Milijan Brkić, je li možda on bio kvalificiraniji za ovo mjesto?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da je on kvalificiran za neke druge stvari koje je dokazao tijekom svog mandata, a mislim da će s tim probleme puno veće imati Karamarko nego bilo tko drugi. Ovaj izostanak plejade o kojoj se sada govori, mislim da se radi samo o privremenoj situaciji, privremenoj vladi u kojoj bi trebala biti kombinacija da se neki stvarni ciljevi ostvare u neko dogledno vrijeme.

Kako komentirate dolazak gospodina Boljevića na mjesto ministra obrane iz Ureda predsjednice?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerojatno je to potez i ideja da se realizira ono o čemu govorim, a to je da se u neko skoro vrijeme formira to famozno Ministarstvo domovinske sigurnosti, prema tome ovo bi bio prvi korak.

Što bi bio drugi? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve ovo što sad gledamo, privremenu vladu. Da u neko skoro vrijeme dolazi do razbijanja Mosta i dobijate situaciju u kojoj će doći neka nova vlada...

Imate neku teoriju zavjere? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemam nikakvu teoriju zavjere, samo kažem ono što mislim.

Kakvo ministarstvo ostavljate svom nasljedniku? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri godine bezuvjetno mišljenje neovisnog tijela Državne revizije, bolje opremljenu policiju, 300 milijuna kuna manje se troši, 33 ubojstva prošle godine, najmanje u povijesti. Mogu reći da je to jedno uredno ministarstvo.

Primjedbe iz policije, barem one koje sam ja čuo, su da se zapostavili krim policiju nauštrb PNUSKOK-a. Ne sjećam se neke velike organizirane skupine koje je policija razbila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slabo pratite. Mogli bi pročitati web stranicu MUP-a pa bi vidjeli koliko ste vijesti o razbijanju kriminalnih skupina propustili objaviti u medijima. To bi bilo puno poštenije reći. Krim policajci rade vrlo uredno svoj posao, rade po nalogu Državnog odvjetništa prema tome ne mogu prihvatiti kritiku ni za USKOK ni za policiju. 

Izgubili ste izbore, što biste kao vlada danas učinili drugačije? Gdje ste pogriješili?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je situacija, jesmo li izgubili izbore...  Naravno, netko drugi će formirati vlast, ali kao što vidite, mene puno prije interesira ovo što će se u budućnosti događati. Jučer sam objavio na svom Facebooku, ove reforme koje Most i HDZ imaju namjeru napraviti, nemaju niti jedne greške, savršene su im reforme... Znate što govorim, reformi nema, svi pričaju o foteljama, o kadrovima... A priču o tome da mi sutra u Saboru trebamo imati programski paket Vlade za iduće četiri godine, o tome nitko ne govori.

Vaš nasljednik preuzet će resor u izuzetno teškim vremenima, što se tiče izbjegličke krize. Već su se počele zatvarati granice od Austrije pa do Grčke. Prije pola sata Slovenija je prestala primati izbjeglice koje ne mogu dokazati da će tražiti azil u Austiji ili Njemačkoj. Odgovor je to na odluku Austrije. Tu mjeru ste i vi uveli, što to zapravo znači?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je odluka po kojoj, ukoliko osoba nema namjeru zatražiti azil u Njemačkoj ili Austriji, ne može proći. Time se rješava problem da oni koji nemaju namjeru to napraviti, izgubili bi prava ona prava koja bi evenutalno lažno prikazali u Njemačkoj. A to je rezultat situacije u kojoj su Švedska, Danska i druge zemlje uvele restrikcije, tako da taj domino efekt polako prelazi i na sve ostale zemlje.

Je li to uvod u kompletno zatvaranje granica?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

22.9. prošle godine sam rekao da je Njemačka odlučna u svemu tome. Kad Njemačka bude zatvorila svoje granice, to će onda biti trenutak u kojem će biti važno i za Hrvatsku, da joj se ne dogodi da kod nje ostane velik broj ljudi koji bi u tom trenutku bili briga RH.

Za kraj, strastveni ste rukometaš, kako komentirate uspjehe naše reprezentacije i kakav rezuzltat na kraju prognozirate?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izuzetno mi je drago, mlada ekipa, nismo očekivali ovo. Igra je odlična, želim im puno uspjeha, i drago mi je da će hrvatski rukomet u budućnosti imati pobjednički tim.  

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo