FILOZOFSKI RASPOLOŽEN / Vidošević nakon suđenja: 'Imati nije grijeh, nego je grijeh steći nešto nelegalno'

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

'Za hrvatske prilike ja se smatram dobro situiranim. Ne samo za hrvatske, ali mislim da to nije sramota kad imate 60 godina i kad ste svojim radom, svojim sposobnostima nešto napravili u životu'

27.1.2017.
14:00
Marko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Bivši predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević kazao je na početku suđenja u tzv. aferi Remorker da nije kriv za izvlačenje najmanje 39 milijuna kuna iz institucije kojoj je godinama bio na čelu. Nakon suđenja, Nadan Vidošević je odgovarao na pitanja novinara.

"Ja vam zapravo nemam puno pričati, sve ste čuli iz uvodnih izlaganja odvjetnika, ono što od prvog dana tvrdimo, da nismo krivi, a i sama nelogičnost optužbe, pa ne mogu ja biti takav mastermind da upravljam tuđim životima i da su spremni žrtvovati svoje živote da bi ja bio razmetljiv i bogat pojedinac a to jednostavno nije istina", kazao je Vidošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrana ne negira da je bilo izvlačenja novca, samo smatrate da USKOK nema dovoljno dokaza da je novac doŠao do vas?

"Ne. Mi takvih saznanja nemamo, Što se tice komore, ono Što je razvidno je da su svi poslovi odrađeni, sve drugo se optužba nije ni trudila dokazivati nego se priklonila iskazu svjedoka koji su već osuđivani za ista i slična djela. Sapienti sat", ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle vi smatrate da ste se našli u situaciji da dokazujete svoju nevinost, a ne tužiteljstvo vašu krivnju?

"Ha, gledajte, hrvatsko društvo mora odrastati. Ne možete bez čvrstih dokaza i čvrstog slučaja likvidirati ljude iz javnog života i čak im dovesti u pitanje život i zdravlje. Vi ste dobili dojam iz javnosti kako ste jedan silno bogati čovjek i moja obitelj i kako ću ja najteže moći dokazati svoju imovinu, a zapravo to će bit najlakše jer sva moja imovina je u Hrvatskoj. Svi moji prihodi su u Hrvatskoj. To je jednostavno utvrditi. Ja kad ovo govorim ne govorim radi sebe nego radi svih nas koji živimo u ovoj zemlji. U zemlji koja ima toliko društvenih problema, gdje živimo u svijetu u kojem ne znamo kako će izgledati sutra. A mi se kroz ovakve slučajeve bavimo skretanjem pozornosti društva sa vitalnih putanja društva", poručio je Vidošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zar se vi ne smatrate bogatim čovjekom?

"Za hrvatske prilike ja se smatram dobro situiranim. Ne samo za hrvatske, ali mislim da to nije sramota kad imate 60 godina i kad ste svojim radom, svojim sposobnostima nešto napravili u životu. Bilo je kritika kad sam rekao da ću ostatak života posvetiti borbi za moral i etiku. Pa su mi rekli kako mogu pričati o moralu, a imam. To je temeljno pitanje. Je li imati nemoralno? Ja znam i da će nakon ovih mojih riječi bit kritika. Ali, treba reći da imati nije grijeh nego je grijeh steći nešto nelagalno. A to trebate i dokazati, ne možete samo reć", na kraju je rekao Nadan Vidošević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo