'zdravstvo se raspada' / Vidović Krišto proziva Plenkovića: 'Hitna je diskutirala s Matijanićem, a Jandrokovića su vozili na snimanje pluća'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska javnost i dalje je u šoku zbog okolnosti tragične smrti novinara Vladimira Matijanića

9.8.2022.
9:33
Dusko Jaramaz/Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

"Hitna pomoć mora djelovati u hitnim situacijama, a u slučaju preminulog Vladimira Matijanića, hitna pomoć je diskutirala s bolesnikom umjesto da je trenutačno po dojavi hospitalizirala bolesnog Matijanića", napisala je u svom pismu premijeru Andreju Plenkoviću saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto.

Hrvatska javnost i dalje je u šoku zbog okolnosti tragične smrti novinara Vladimira Matijanića koji je preminuo u petak u svom domu u Splitu bezuspješno pokušavajući dobiti liječničku pomoć. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo zdravstva poslalo je inspekciju u KBC Split, županijski Zavod za hitnu medicinu i nadležnu ambulantu obiteljske medicine, a ministar Vili Beroš poručio je da im je cilj sagledati cijeli ovaj slučaj iz svih kutova, utvrditi potpunu istinu i predočiti je obitelji pokojnog Matijanića, a potom i cjelokupnoj javnosti.

"Nažalost, ovaj slučaj nije pojedinačna pojava, već je riječ o stvarnom stanju u hrvatskom zdravstvu. Hrvatsko zdravstvo je u stanju raspada, u kojemu je tisuću liječnika napustilo svoju domovinu, a na stotine ih se sprema otići iz Hrvatske. Temeljni i ključni razlog za stanje u zdravstvu jesu zlouporabe, korupcija te upravljanje sustavom po zastarjelom modelu koji je odbačen u cijeloj Europskoj uniji", napisala je Krišto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenila je da je stanje u hrvatskom zdravstvu dramatično te da nemaju svi jednaka prava, a za primjer je uzela slučaj predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

"Kada je, pak, u pitanju privilegirani vladajući moćnik, kao na primjer predsjednik Sabora Jandroković, kojega je hitna pomoć vozila na snimanje pluća, onda svjedočimo brzom djelovanju zdravstvenog sustava", istaknula je saborska zastupnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, prije dvije godine Jandroković je također obolio od korone, a Hitna pomoć ga je odvela na snimanje pluća. Pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo Hrvatskoga zavoda za hitnu medicinsku službu Damir Važinić izjavio je tada kako ta medicinska služba postupa prema svim covid-bolesnicima za dolazak u bolnicu standardno i prema protokolu za prijevoz bolesnika te je taj protokol primijenjen i kod predsjednika Sabora.

Image
još jedno priopćenje /

Ministarstvo zdravstva o slučaju Matijanić: 'Iznošenje neprovjerenih činjenica otežava tešku situaciju obitelji'

Image
još jedno priopćenje /

Ministarstvo zdravstva o slučaju Matijanić: 'Iznošenje neprovjerenih činjenica otežava tešku situaciju obitelji'

O svemu se očitovala u svom pismu premijeru Andreju Plenkoviću. Prenosimo ga u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poštovani gospodine Plenkoviću,

Smrt novinara Vladimira Matijanića te Vaša reakcija, kao i reakcija kontroliranih medija na ovu tragičnu i duboko zabrinjavajuću vijest, neodgovorna je i bešćutna, ali svjedoči i o dramatičnom stanju zdravstvenog sustava u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hitna pomoć mora djelovati u hitnim situacijama, a u slučaju preminulog Vladimira Matijanića, hitna pomoć je diskutirala s bolesnikom umjesto da je trenutačno po dojavi hospitalizirala bolesnog Matijanića.

Kada je, pak, u pitanju privilegirani vladajući moćnik, kao na primjer predsjednik Sabora Jandroković, kojega je hitna pomoć vozila na snimanje pluća, onda svjedočimo brzom djelovanju zdravstvenog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednakost je u Hrvatskoj pod Vašim upravljanjem izbrisana iz rječnika! Mediji pod Vašom kontrolom relativiziraju slučaj smrti gospodina Matijanića te ga prikazuju kao mogući pojedinačni incident. Nedostatak pijeteta i etičnosti, koji pojedini mediji ali i nekolicina liječnika koriste kako bi opravdali deficite u sustavu zdravstva, u potpunosti je neprihvatljiv.

Nažalost, ovaj slučaj nije pojedinačna pojava, već je riječ o stvarnom stanju u hrvatskom zdravstvu. Hrvatsko zdravstvo je u stanju raspada, u kojemu je tisuću liječnika napustilo svoju domovinu, a na stotine ih se sprema otići iz Hrvatske. Temeljni i ključni razlog za stanje u zdravstvu jesu zlouporabe, korupcija te upravljanje sustavom po zastarjelom modelu koji je odbačen u cijeloj Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S hrvatskim zdravstvom nezadovoljna je većina zdravstvenih djelatnika koja je mizerno plaćena i mora podnositi nepravedan i loše organiziran sustav, ali su nezadovoljni i hrvatski građani koji plaćaju to zdravstvo.

Način upravljanja zdravstvom u kojemu ključnu ulogu ima HZZO, opstaje isključivo kako bi se uska skupina odabranih mogla besramno bogatiti, a ogromna većina zbog te male skupine biva obespravljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo stanje u zdravstvu nije samo Vaša krivica, jer i vlade prije Vaše nisu činile nikakove stvarne reforme. Razlike u načinu obnašanja vlasti u zadnjih 22 godine i ne postoje, ali Vaša vlada je destrukciju, korupciju i nepotizam u sustavu zdravstva "perfekcionirala".

Konstantno mi se obraćaju hrvatski građani koji mi svjedoče o nefunkcionalnosti zdravstvenog sustava. Tako me izvješćuje jedna zagrebačka obitelj o bolesti 40-godišnjeg oca koji ima sumnju u teško oboljenje te je zbog te sumnje bila neophodna temeljita dijagnostika. Nakon što se osoba prijavila za pregled putem redovnog sustava dobila je obavijest da je taj hitni pregled moguć u listopadu 2023., a prijava je izvršena u srpnju 2022. Napominjem da je riječ o hitnom slučaju!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navedeni gospodin bio je primoran otići u privatnu kliniku, te je pregled platio 1200 kuna. Ovakovih slučajeva imam na stotine. Zdravstveno osiguranje nudi usluge koje su u praksi nedostupne, te svatko tko ima akutne zdravstvene tegobe primoran je plaćati privatne preglede jer ih redovnim putem ne može ostvariti.

Medijske manipulacije o nedostatnim sredstvima u zdravstvu netočne su. Sustav zdravstva bi mogao jako dobro funkcionirati kada bi način upravljanja bio moderan i efikasan, te kada ne bi bilo bolesno visoke korupcije. Hrvatska bi se trebala ugledati, primjerice, na reforme zdravstvenog sustava u bivšim komunističkim državama članicama EU-a, gdje su dokinuti mastodonti kao što je HZZO. Rezultat tih reformi jesu pristojne plaće zdravstvenog osoblja kao i razina usluga pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vaša vlada ustraje na sadašnjem sustavu jer on omogućuje nepravedno bogaćenje uskoj skupini odabranih. Taj nepravedni sustav nije samo u zdravstvu, Vi ga primjenjujete u gotovo svim segmentima društva.

Uzročnik sadašnjeg stanja u zdravstvu jest blokada rada institucija koju Vi provodite. Javne afere, kao što su slučaj dr. Zadravec koja je iznijela cijeli niz nepravilnosti u bolnici Sestara Milosrdnica u Zagrebu ili nevjerojatni slučaj isplata tvrtci Medicol, ostaju nerasvijetljene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politika Vaše vlade jest stvaranje opće nesigurnosti i time povezane ovisnosti ili ucjenjivosti kao modelu upravljanja. Upravo iz tog razloga se ni jedna afera ne rasvjetljuje, a DORH uobičajeno vrijeđa hrvatsku javnost s papagajskim izjavama kako provodi izvide.

Vaš manipulativni način upravljanja vidljiv je upravo u splitskom KBC-u gdje ste iz mirovine reaktivirali izvjesnog Jugoslava Bagatina te ga postavili za predsjednika Upravnog vijeća. U sadašnjoj Hrvatskoj rad, stručnost i rezultati nemaju nikakovu vrijednost – u Vašem sustavu postoji samo podobnost i slijepa poslušnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poštovani gospodine Plenkoviću, nitko Vas nije ovlastio da suspendirate pravni poredak u Hrvatskoj. Vi sprječavanjem rada pravosuđa stvarate nered i destrukciju u svim segmentima hrvatskog društva, pa tako i u zdravstvu.

Ako nam se sustav javnog zdravstva raspada, a privatne zdravstvene ustanove cvjetaju, onda je to znak da je riječ o teškom poremećaju u sustavu zdravstva. Vrlo često su pacijenti primorani plaćati privatnu ustanovu kako bi kod iste osobe koju su platili privatno, dobili zdravstvenu skrb u javnoj ustanovi – to se zove institucionalna ucjena i korupcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvo stanje isključivo je posljedica blokade rada institucija koje se zlorabe radi osobnih interesa. Ukoliko imate minimum osjećaja za pravednost, dužni ste smijeniti ministra zdravstva te kompletno vodstvo ministarstva kao i cjelokupni menadžment splitskog KBC-a. Budite svjesni da vrijeme polaganja računa dolazi sigurno, i to vrlo brzo."

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo