DONIJELI ODLUKU / Vijeće prelomilo: pozdrav 'Za dom spremni' dozvoljen samo u iznimnim slučajevima, zvijezda petokraka nije sporna

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vijeće je proizvelo dva dokumenta od kojih se jedan bavio poviješću, a drugi normativnim aktima koji se bave prošlošću

28.2.2018.
17:25
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Zvonko Kusić, predsjednik  Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, danas se zajedno s premijerom Andrejom Plenkovićem obratio javnosti te kazao kako je vijeće proizvelo dva dokumenta. Jedan se bavio poviješću i postigao stopostonu suglasnost i u njemu su obrađene teme od Kraljevine Jugoslavije, Drugog svjetskog rata, fašizma, antifašizma, komunizma, do antikomunizma, dok se u drugom bavilo normativnim aktima koji se bave prošlošću, kazao je Kusić. 

Premijer Plenković kazao je kako je primio dokument na 30-ak stranica i dva velika dijela. "Jedan je opći okvir temeljnih polazišta koji na jedan vrlo racionalan, metodološki pregledan i sadržajno bogat način definira sve ključne pojmove i probleme s kojima se hrvatsko društvo suočavalo za vrijeme vladavine totalitarnih režima i vrlo jasno se dorežuje prema njegovanju kulture sjećanja, traženju i prema pomirdbi u hrvatskom društvu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi dio dokumenta, koji se odnosi na pitanje pravnog deponiranja simbola totalitarnih režiam je također vrlo kvalitetno napisan. On uzima u obzir postojeći okvir koji postoji u RH i isto tako uz želju članova vijeća to sam u razgovoru s njima i sada izravno osjetio, želju da se dodatno regulira, ako se baš mora. Bit preporuke je da je postojeći zakonodavni okvir kvalitetan, ukoliko bi se detaljnije išlo regulirati to pitanje, sugerira se u ovom dokumentu Vladi na koji način i kako regulirati pojedina ptianja. 

Mi ćemo ove preporuke temeljito analizirati, vidjeti kako nam one mogu pomoći u promišljanju eventualnog daljnjeg poboljšanja zakonodavnog okvira. Ono što posebno smatram vrijednim je preporuka koja se odnosi na jačanje sudskih i upravnih kapaciteta kako bismo na odgovarjući način imali konzistentu sudski i u pravnu praksu u slučajevima koji mogu dolaziti na dnevni red", kazao je Premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je rekao kako je pitanje rada vijeća povezano s konkretnim slučajem ploče HOS-a koja je bila postavljena u Jasenovcu te da je njegov stav oko pozdrava koji se nalazi na ploči jasan. "Pozdrav koji je na toj ploči, koji je registiran kao dio statuarnih odredbi određenih udruga koje se vežu na aktivnosti HOS-a tijekom Domovinskog rata, suprotan je Ustavu RH. Tu nema dilema i vijeće je to jasno reklo u svojim preporukama, ali isto tako je uvažilo činjenicu da se u striktno pravno gledajući propisanim situacijama može koristiti kao iznimka uz posebno prethodno dopuštenje. To je bit te preporuke koja je referentna za jedan konkretan slučaj koji nam je možda bio povod", kazao je premijer.

Plenković je kazao kako će Vlada proučiti dokumente i poduzeti odgovarajuće korake glede mogućeg unaprjeđenja postojećeg zakonskog okvira. Kusić je objasnio kako se 'Za dom spremni' u grbu HOS-a iznimno može koristiti samo u vezi onih situacija ili onih prostora ili mjesta gdje se obilježava pogibja pripadnika HOS-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba napomenuti da ta dozvola ne mjenja postavku da je slogan protuustavan. To je bila službena tolerancija koja je naslijeđena i tu je ta iznimka koja se kao što je rečeno, iznimno i striktno regulirano može tolerirati. S druge strane, crvena zvijezda i komunistički simboli koji označavaju antifašističku borbu u II. svjetskom ratu nisu sporni. Svi znamo da su ti simboli bili dvoznačni, tu je stvar kompleksnija. 

Oni imaju svoju negativnu konotaciju u vezi kršenja ljudskih prava i masovnih zločina, a imaju i pozitivnu konotaciju u antifašističkoj borbi i ZAVNOH-u koji je temelj Ustava. Dio koji se odnosi na antifašističku borbu i II. svjetski rat je nesporan, dok preporuke predviđaju da onaj dio obilježja koji se može podvesti pod članak Ustava 39., a to je promoviranje mržnje ili nasilja, u tom slučaju on može potpasti pod regulativu, a to je prepušteno zakonodavcu. On može to urediti nekim zakonskim aktima ukoliko do tih situacija dođe", kazao je Kusić i poručio kako se ovo dopuštenje ne odnosi na široke manifestacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je kazao kako će si Vlada uzeti vrijeme da pogleda sa svih aspekata što od preporuka može biti korisno, a onda će odgovarajuće radne skupine pod vodstvom nadležnih ministarstava predlagati poboljšanje tekstova koji su na snazi.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo