TRANSRODNE OSOBE / Viktorija želi skupiti novac za operaciju kako bi postala dečko: RTL Direkt prvi doznaje koliko je osoba u Hrvatskoj promijenilo spol

Viktoriji je za ovaj korak trebalo puno hrabrosti. Sad joj nedostaje još samo puno eura. Svaka kuna se broji

2.10.2021.
9:00
VOYO logo

Ljude se tijekom popisa stanovništva pitalo o stoki, vodokotlićima i sličnim bitnim stvarima, ali recimo nitko nije pitao koliko imamo transrodnih osoba. Zato smo saznali mi, i to prvi. Službeno, dosad je spol u Hrvatskoj promijenilo 200 osoba, na taj službeni korak čeka ih još 200. A pažnju nam je ovaj tjedan privukla Viktorija - djevojka koja želi postati dečko i koja 15 000 eura za svoj zahvat želi skupiti putem crowdfunding kampanje.

Zahvat je skup, HZZO ne može pomoći, a operacije promjene spola u Hrvatskoj se ni ne rade. Zato postoji doktor Miroslav Đorđević, beogradski liječnik koji Hrvatice pretvara u Hrvate i obrnuto. Prije nego je dao izjavu, jednom je dječaku pomogao da postane djevojčica.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lakše je napraviti ženske nego muške spolne organe

"Kada radimo operacije iz ženskih u muške genitalije mi imamo malo ženskih genitalija od kojih se trudimo napraviti funkcionalne muške, a kada radimo iz muških u ženske, mi onda koristimo sve elemente muških spolnih organa da napravimo ženske genitalije. Ako govorimo recimo o kreiranju ženskih spolnih genitalija, one su potpuno funkcionalne i ispravne. Što se tiče seksualnih odnosa, atributa orgazma, penetrativnih odnosa i tako dalje, funkcija je potpuno očuvana. Ako govorimo o osobama koje idu iz ženskog ka muškom spolu, mogu reći da je jedan do najvećih zahvata u stvari i ta erektilna funkcija“, objasnio je Đorđević.

Image
potraga traje /

Nezapamćena tragedija u Vukovaru: još traje potraga za tijelom majke koja je skočila u Dunav da spasi sina

Image
potraga traje /

Nezapamćena tragedija u Vukovaru: još traje potraga za tijelom majke koja je skočila u Dunav da spasi sina


Nije lako postići da vam transrodna osoba stane pred kameru i govori o svojim problemima i tome da ih u institucijama gledaju kao čudovišta, nakaze i bolesnike. Viktoriji je 28 godina i jedino što želi je skupiti novac za operaciju promjene spola. I ne, zahvat ne može obaviti u Hrvatskoj, kirurga nema, HZZO ne pokriva troškove, a oni se penju i do 20 tisuća eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato sam pokrenula fund raiser na internetu i nastojim prikupiti koliko više mogu. Ako ste u mogućnosti, molim vas pomozite i donirajte, svaka kuna se broji", rekla je Viktorija.

I svaka ta kuna odlazi u ovu beogradsku kliniku doktora Đorđevića. Prije nego što nam je dao izjavu, pomogao je jednom dječaku da postane djevojčica. Kroz njegove je ruke do sada prošlo 80-ero Hrvata i Hrvatica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operacija grudi, odstranjivanje penisa, vaginoplastika, klitoroplastika - kod doktora Đorđevića Hrvati postaju Hrvatice, a Hrvatice Hrvati. Ali ovaj korak za mnoge ostaje nedosanjani san.

Put popločen s više od 30 raznih doktora...

Leo studira pravo, radi dva posla kako bi skupio novac za operaciju, tek mu je 21-a, u tranziciju je krenuo s 19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost okolina mi je to usadila i ne mogu se osjećati kao muškarac dok ne obavim finalni korak. Kad mi dobacuju 'ej mali' a ne 'mala', 'ej šefe', kad na primjer konobarim, to su stvari koje prije nisam primjećivao, a toliko mi sada znače", priča Leo.

To ne znači da je zaboravio dugi, iscrpljujući put popločan psiholozima, psihijatrima, socijalnim radnicima, endokrinolozima. Tranzicija transrodnih osoba u Hrvatskoj nije regulirana jedinstvenim zakonom. Neke situacije su, priča nam Ruben, 23-godišnji student pedagogije, izvan pameti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je neka komisija, ja sam bio pred 30 doktora i ja moram opravdati svoj, njihovim riječima, devijantan poriv da promijenim spol. Jasno vam je da u tim pitanjima, pogledima, kolutanjima očima i općenito degradiranjem da što god kažete da će vas gledati kao čudovište. Ovo je njima spektakl za gledati, ali ja po zakonu moram to proći da promijenim spol u dokumentima“, žali se Ruben.

Do lipnja lani, 110 osoba službeno je u Hrvatskoj dobilo dozvolu za promjenu spola. TransAid, hrvatska udruga za transrodne osobe, procjenjuje da se do danas taj broj popeo na 200. A još barem njih 200-tinjak taj korak čeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoka stopa samoubojstva

Proces je predug, a popis stručnjaka za pomoć stane na prste jedne ruke. Psihologa je troje, a Marina Grubić je jedina psihologinja za djecu. Osjećaj da ste drugačiji može se javiti već u drugoj godini života.

"A kad oni shvate da su ipak drugačiji o ostalih, onda se polako javlja rodna disforija, odnosno stres da su različiti“, objašnjava Grubić, klinička psihologinja u Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dokazano je da djeca koja krenu u tranziciju u početku adolescencije, nemaju psihičkih problema i kasnije u odrasloj dobi ne razlikuju se od ljudi koji nisu transrodni. S druge strane, poznato je da 50 posto onih kojima nije omogućena tranzicija pokuša samoubojstvo", priča psihologinja.

Radi se intenzivno i s roditeljima, radi se na razumijevanju, ali i razbijanju straha kako će njihova djeca sutra kroz život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetska zdravstvena organizacija još 2019. skinula je transrodnost s popisa mentalnih poremećaja. To je trebao biti poticaj da zemlje naprave nove zakone i pravilnike. Vodeća američka psihijatrijska organizacija učinila je to 2012. Danska 2017. Hrvatska bi trebala početkom sljedeće godine.

"Ponekad vas ti stručnjaci gledaju kao neku dijagnozu, ne vidu osobu iza vas", kaže Ruben.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba izmijeniti te stvari da bude lakše sve i da taj socijalni aspekt vraćanja u društvo, da bude lakše i ima smisla", rekao je Leo.

U tome je pomogla i Diana. Direkt je prva emisija u čijem je studiju sjedila transrodna osoba. Viktoriji je za ovaj korak trebalo puno hrabrosti. Sad joj nedostaje još samo puno eura. Svaka kuna se broji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo