Tradicija Ike / Vino s potpisom morskih vruja i dubina: Vatrogasci izronili butelje koje će kušati Japanci, Kinezi...

Butelje su prije godinu dana dopremljene iz podruma starog 570 godina

4.8.2019.
19:33
VOYO logo

U Iki, malome mjestu kraj Opatije, petu godinu nastavlja se tradicija vađenja vina koje je godinu dana ležalo na dnu mora i to na tamošnjim vrujama. Za kišnih dana vruje postaju aktivne i u zaljev donose hladnu vodu podzemlja, a na lani položenim bocama vina more radi senzacionalne ukrase. Iz toga prirodnoga podruma s idealnim uvjetima za sazrijevanje vina izvađene su tri tisuće butelja renomiranih vinara.  

Ispod površine godinu dana događala se jedinstvena, čarobna priča. Ono što je ukrasilo more, zahvaljujući roniocima, ugledalo je svjetlo dana…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S potpisom mora

Butelje su prije godinu dana dopremljene iz podruma starog 570 godina, svako grlo uronjeno je u parafin kako bi se zaštitio pluteni čep i spriječio prodor mora. 600 danas izvađenih butelja ležalo je na temperaturi od sedam stupnjeva na 22 metra dubine.

„Radimo godišnje četiri milijuna litara proizvodnje, ali ovo je 2011. godina. Inače mi to vino imamo kao veliku berbu, to dajemo bez da odleži u moru, inače po recezentima, po svemu što su radili, to je inače najbolje vino ovog stoljeća, graševina 2011. Ovo što je sada, što kušate, to je vino sigurno od ovog vina, koje imamo u velikoj berbi, bolje 30 posto“, govori za RTL DanasJuraj Mihaljević iz Iločkih podruma

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena butelje "samo" 1500 kuna!

„Ovo je vino idealno za ove ljetne vrućine, možemo vidjeti da je boja živahna, slamnato žute boje je i dalje je jako aromatično“, kaže sommelier Krešimir Mikinac.

U prikladnom pakiranju odlazi vinoljupcima Kine, Japana i SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vino s dodirom Jadrana jer i Jadran želimo brendirati usput i tu će se u ovu mrežicu položit naša boca s jedinstvenim potpisom morskih i vrujskih dubina“, govori Karmela Tancebel iz Iločkih podruma. 

Boce je lani položila, a sada oprezno izvukla ekipa profesionalaca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Jučer tijekom dana tri i pol sata uron je trajao da bi mi to sve to otpeljali iz te vruje, s te dubine, s obzirom na to da je velika dubina, znači saturacija, odnosno nekakvi procesi koji se događaju u organizmu, onda diktiraju tempo toga vađenja“, rekao nam je Rene Raymond Gulin, iz Javne vatrogasne postrojbe Opatija.

„Nama vatrogascima je ovo jedan veliki trening. Već smo svi uigrani tako da nije problem, u biti kad pod sve podvučeš crtu, gušt je velik“, kaže Zoran Ravnić iz JVP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 A posjetitelji su oduševljeni. Zato će se tri tisuće izvađenih butelja brzo popiti, a prazne  boce ostat će jedinstveni suvenir. Dobro je to što su na morsko dno i među vruje u Iki spuštena nova vina koja će posebnu vrijednost dobiti - za godinu dana.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo