život s virusom / Virusni imunolog Luka Čičin-Šain: 'Blizu je dan kada će gripa opet biti opasnija od korone'

Image
Foto: PIxsell

Uža specijalnost su mu imunitet i kronične infekcije. Pandemija koronavirusa približila je njegov rad široj javnosti i u domovini

25.4.2021.
7:49
PIxsell
VOYO logo

Već duže od jednog desetljeća Riječanin splitskih korijena prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain radi u poznatom centru za infektologiju "Helmholtz" u njemačkom Braunschweigu.

Uža specijalnost su mu imunitet i kronične infekcije. Pandemija koronavirusa približila je njegov rad široj javnosti i u domovini, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li sada već posve izvjesno da ćemo u godinama, pa i desetljećima koja slijede imati dug suživot s bolesti Covid-19, Čičin-Šain odgovara:

"Sve govori u prilog tome da će to biti nešto s čime ćemo se nositi mnoge godine pred nama, kao i da je to epidemija koja je došla i ovdje će vjerojatno ostati. Treba reći da to ne bi bio prvi slučaj jer već postoje četiri koronavirusa koji su prilično uvriježeni u humanoj populaciji, izazivaju blage infekcije dišnih puteva. Zato mislim da će i ovaj koronavirus ostati među ljudima i da ćemo morati pronaći načina prilagoditi mu se, boriti se i živjeti s njim".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je i koliko će situacija biti slična s onom koju smo godinama prije imali s gripom:

"Mislim da će stvari biti donekle različite. I jedno i drugo jesu virusi koji izazivaju infekcije dišnih puteva, ali tu te sličnosti i staju. Mi znamo da i jedan i drugi virus mogu mutirati, s tim da virus gripe može to raditi daleko brže i znatno korjenitije nego virus korone iz raznoraznih molekularno-bioloških razloga. Virus korone može donekle mutirati, ali te promjene kod njega su u daleko manjem opsegu. One se zbog toga mogu i lakše pratiti nego kod virusa gripe, gdje praktično svaku sezonu trebamo jedno novo cjepivo za tu sezonalnu pojavu. Kod korone sam uvjeren da će biti daleko manji broj varijanti koje će biti moguće obuhvatiti manjim brojem cjepiva i koja će kroz dugi niz godina moći djelovati i pružati jednu dosta dobru zaštitu većini ljudi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo