najviše 12 korisnika / Više od 3 tisuće umirovljenika ostaje bez mjesta u domovima za starije? 'To će sigurno biti težak i nezahvalan posao'

Najavljena nova pravila za domove za starije izazvala zabrinutost kod vlasnika, djelatnika i korisnika

12.12.2020.
22:00
VOYO logo

Više od 3 tisuće umirovljenika moglo bi ostati bez mjesta u domovima za starije i nemoćne. Zbog nedavnih tragičnih smrtnih slučajeva u takvim ustanovama, najavljena izmjene zakona o socijalnoj skrbi, radi poboljšanja kvalitete skrbi, predviđaju i smanjenje maksimalnog broja korisnika u domovima. 

Umjesto 20, u svakom bi domu smjelo biti najviše 12 korisnika. Protiv ove ideje okupilo se 200-tinjak obiteljskih domova koji tvrde da na taj način neće moći preživjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog najavljenih izmjena zakona zabrinuti su vlasnici, djelatnici i korisnici obiteljskih domova. Ukoliko se maksimalni broj korisnika smanji sa sadašnjih 20 na 12 mnogi naši stariji sugrađani ostati će bez adekvatne skrbi. Povratak u obitelji problematičan je za većinu. 

"Problematično bi bilo jer sam sam doma, mislim sam udovac i djeca su posebno, oni rade tako da ne bi imalo smisla, ne bih mogao nikako", kaže sin korisnice obiteljskog doma za starije Boris Cittar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
vrijedno hvale /

Prkose stereotipima: Riječki umirovljenici svaki utorak koriste za nordijsko hodanje: 'Pozdravljamo svaki vid rekreacije'

Image
vrijedno hvale /

Prkose stereotipima: Riječki umirovljenici svaki utorak koriste za nordijsko hodanje: 'Pozdravljamo svaki vid rekreacije'

Ni čekanje na novi smještaj u javnom domu nije rješenje. 

"U državnim domovima se čeka po deset godina, u privatnima isto se čeka dosta i teško je naći", govori voditelj obiteljskog doma u Šišanu Antonio Giudici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkaze bi posljedično dobili i neki djelatnici

"Evo moja kolegica se upisala, rekli su da će je zvati za pet godina. A ako se desi da nema ovih privatnih domova to će biti i 15 godina", kaže korisnica obiteljskog doma za starije Natalija Knežević.

Dok se zbog incidenata u Andraševcu i Dugom ratu u javnosti stvorila loša slika obiteljskih domova korisnici ovog istarskog doma na sva usta hvale uslugu koju dobivaju, a još im je važnije, kažu, što se ovdje osjećaju kao u obitelji. Usvoje li se izmjene zakona svjesni su da će neki od njih morati otići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"E sad kad vi morate izabrati osmero ljudi koje ćete otpustit, koji će to biti? To nema definicije, razumijete? To će sigurno biti jedan težak i nezahvalan posao za ljude koji budu ostali u tom poslu kad budu morali otpuštati osam nekakvih korisnika viška", kaže predstavnik vlasnika Obiteljskih domova za starije Domagoj Sušanj.

Otkaze bi posljedično dobili i neki djelatnici. Prema grubom izračunu na razini Hrvatske će bez skrbi ostati najmanje 1500 korisnika a bez posla najmanje 400-tinjak djelatnika. Očekivani rezultat biti će otvaranje sve više nelegalnih domova s neadekvatnom skrbi. Kako bi izbjegli ovaj crni scenarij vlasnici 200-injak hrvatskih domova okupilo se u inicijativu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi predstavnici obiteljskih domova su se učlanili u udrugu Glas poduzetnika i pri Glasu poduzetnika smo dobili odbor za socijalnu skrb", govori Sušanj.

Dok ministarstvo za sad ne iznosi detalje poduzetnici imaju dva glavna cilja: aktivno sudjelovati u izmjenama zakona i popraviti lošu sliku koju su stvorili, kažu, malobrojni nesavjesni vlasnici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo