Geofizičari su na terenu / Više od 90 vrtača otvorilo se na Banovini: Nakon Mečenčana pojavila se jedna i u Strašniku, a istodobno i dalje stižu donacije

Mještanima nije ugodno, ali ne žele sa otići sa svoga praga

12.2.2021.
22:30
VOYO logo

Elektrode u tlu, metodom geoelektrične tomografije uz cestu koja spaja Mečenčane i Borojeviće geofizičari pokušavaju odgonetnuti što se događa u podzemlju.

"Zapravo određujemo model električne otpornosti tla ispod ceste i na osnovu toga ćemo u kasnijoj fazi interpretirati te podatke kako bismo dobili geološki model ovog podzemlja. Sve skupa se radi u svrhu procjene rizika prometovanja ovom prometnicom", rekao je Božo Padovan, geofizičar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj im je na širem području istražiti zone gdje se pojavljuju vrtače.

"Glinovito pjeskovito šljunkoviti materijal na površini na dubini 5-10 metara, a ispod se nalazi okršena vapnenačka stijena u koju dolazi do propadanja materijala s površine zbog djelovanja vode", poručio je Padovan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrtače se i dalje otvaraju, do sad ih je 91. Najnovija je otvorena u Strašniku, 30-ak kilometara od Mečenčana.

Mještanima nije ugodno, ali ne žele sa otići sa svoga praga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam 85. godina dolje je rupa bilo u Mečenčanima, ona dolje polja, dolje sam radila, dolje sam imala poljoprivredu i bilo je rupa, ali ovamo od mosta od kad sam došla 1955. godine tu nije bilo rupa", ispričala je Ana Kladarin iz Borojevići.

"Na brdima ima vrtača koje su 70 godina gore. Ako država može ikako da ih sanira neke su rupe ispod kuća neke su blizu kuća", poručio je Branko Kordić iz Borojevića.

Za sanaciju će trebati pričekati smirivanje tla, što će najvjerojatnije potrajati još pola godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
44 dana od potresa /

Direkt na rasjedima: 'Bio je šok. Strah nas je'

Image
44 dana od potresa /

Direkt na rasjedima: 'Bio je šok. Strah nas je'

A na Banovinu i dalje stižu donacije. Bivši i sadašnju učenici Gimnazije Pula prikupili su 63.000 kuna i kupili ono što je za online nastavu najpotrebnije.

"Inicijativa je trajala dva tjedna u suradnji s Alumni Gimnazije Pula, našom školom i klubom učenika tako smo pokušali skupiti što više novca i donacija skupili smo za Srednju školu u Petrinji i Srednju školu u Glini po devet laptopa sa informatičkim paketima", ustvrdio je Filip Zoričić, ravnatelj Gimnazije Pula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo 90 posto učenika online, međutim ovih 10 posto sad i kroz ovakve donacije opremamo tako ćemo do kraja tjedna sve učenike spojiti da budu online koji do sad to nisu mogli", poručio je Milan Orlić, ravnatelj Srednje škole Petrinja.

A od idućeg tjedna moći će se podnijeti i zahtjevi za obnovu, procedure će, poručuju iz Stožera, pojednostaviti i smanjiti broj potrebnih dokumenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo