ČEKA SE TRAJNO RJEŠENJE / Više od dva mjeseca nakon potresa! Obitelj Skender: 'Do jučer smo nešto imali, a danas nemamo ništa'

Neka vrsta pomoći stigla je onima koje je zagrebački potres trajno udaljio iz vlastita doma

29.5.2020.
20:00
VOYO logo

Nekima je država uručila ugovore o financiranju najma, a 10 obitelji, koje su podnijele zahtjeve, dobilo je i popis stanova za koje mogu aplicirati i u njima stanovati do rujna iduće godine. 

Image
NEMA KRAJA PROBLEMIMA /

Neki stradalima u potresu ne žele iznajmiti stan jer se boje da država neće plaćati račune?

Image
NEMA KRAJA PROBLEMIMA /

Neki stradalima u potresu ne žele iznajmiti stan jer se boje da država neće plaćati račune?

Gospođa Milica Sontag iz Goranca dobila je s obitelji privremeno novi dom. Kuća nakon potresa više nije za život pa dok se ne obnovi živjet će u stanu u Podbrežju, koji je dobila od Grada Zagreba na korištenje. Mora ga samo opremiti pa su joj u pomoć uskočili i prijatelji, kaže: ''Nešto namještaja je fukcionalno i to ćemo donijeti i već me par poznanika i poznanica kontaktiralo i ponudilo pomoći, jedino se nitko oko špareta ne nudi što meni paše tako da ću si kupiti novi''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedva čeka da se u useli u novi stan, dodaje: ''Već sada gledam gdje ću staviti svoju vitrinu s porculanom. Prvo i osnovno doći ću doma, pokupiti klince i doći ćemo vidjeti ovo''.

Grad Zagreb dao je prva rješenja za dodjelu gradskih stanova u Jelkovcu i Podbrežju onim obiteljima čiji su domovi neuporabljivi. Oni, čiji stanovi ili kuće imaju žute naljepnice, a tvrde da su trajno oštećeni još će se morati strpjeti. Predsjednik Povjerenstva za davanje gradskih stanova u najam Miodrag Demo kaže: ''Revizija naljepnica, mislim da će sve zakon utvrditi, ja hitno čekam taj Zakon koji treba donijeti država da možemo i po tome postupiti''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vesna Futivić, koja s obitelji živi u domu na Cvjetnom, dobila je rješenje Ministarstva državne imovine za financiranje stana. Kuća kod zagrebačkog Kozjaka jako je stradala u potresu. Najvjerojatnije će se cijelu morati rušiti. Nije sigurna za život pa smo se u njoj kratko zadržali, a Vesna kaže: ''Kad mi je najteže, iz Cvjetnog odem tu iza kuće, gdje sjedimo ljeti, dođem tu, isplačem se, zapalim si cigaretu i vratim se u Cvjetno. Ima dana kad ne možete izdržati, moram doći tu, dovoljno mi je da dođem u dvorište''.

Dok joj kuća ne bude obnovljena živjet će u stanu, čiji najam će financirati država. No, ni ovdje ne ide sve glatko. Neki iznajmljivači, koje je ranije zvala, nisu zainteresirani. ''Uglavnom, čim kažete da to ide preko računa i da to država financira, nije to baš neko oduševljenje. Barem ovo što smo mi vidjeli''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar državne imovine Mario Banožić jamči da će država redovito plaćati najam, građani i građanke su dobili i popis zainteresiranih stanodavaca, a je li dodjela 16 rješenja predkampanja odgovara: ''Za ovih 1000 koji su ostali crveni riječ je oko 1100 imamo ovaj model smještanja da ljudi ne budu više u Cvjetnom naselju u nekakvim neadekvatnim uvjetima, smještenim kod prijatelja. Tako da nema govora o predizbornoj kampanji, nego o rješavanju ljudskih problema''.

Do sada je podneseno 140 zahtjeva za dodjelu subvencija, idući tjedan očekuju se nova rješenja. No, na ona na trajna - povratak u vlastite domove Zagrepčani i Zagrepčanke će se još morati strpjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelj Skender za RTL: Na najam stana smo jako dugo čekali

U RTL-u Danas gostovala je obitelj Skender iz Markuševca, oni su danas dobili mogućnost najma, i iznijela sve što ih muči i nakon više od dva mjeseca od potresa: ''U sobi su najveća oštećenja u kući, a kuća je puknula na tri mjesta što se i vidi izvana. Na najam stana smo jako dugo čekali. To nije trajno rješenje. Pitali smo ministra za zamjensku nekretninu, a on je rekao da će to imati u vidu. Osjećamo se traumatično, jako teško, do jučer smo nešto imali, a danas nemamo ništa''.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo