Iseljeni građani u strahu / Više od mjesec dana nakon potresa nema informacija o obnovi: 'Nema nikakvih pomaka'

Iz Ministarstva nitko nije bio raspoložen za izjave na temu budućnosti iseljenih građana

27.4.2020.
11:07
VOYO logo

Više od mjesec dana nakon potresa stanovnici iseljeni iz središta Zagreba ne znaju što ih čeka. Informacija o obnovi nema, zakon se čeka, a u međuvremenu stanari strahuju od nevremena koje bi moglo uzrokovati dodatne štete.

Dobra je vijest jedino da ih iz studentskog naselja neće izbaciti bez obzira na stanje njihovih nekretnina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Privremeno neuporabljivo piše na zgradi iz koje je obitelj Šala izašla prije više od mjesec dana kada im se uslijed potresa urušio cijeli stan. Tih devet sekundi zauvijek je promijenilo život kakav su poznavali.

"Zapravo, isti tren se počelo sve rušiti, kroz prozor smo vidjeli da lete dimnjaci, mi tu spavamo i tu smo stajali gdje vi stojite jer drugdje nije bilo moguće, to je odjednom sve nastalo kao pustinjska oluja, veliki komadi su otpadali, od prašine se ništa nije vidjelo", rekla je Zlata Šala, stanarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dane sada provode u sobi Studentskog doma u Cvjetnom naselju, u strahu od daljnje štete koja bi se mogla dogoditi.

"Dođemo ovdje i vučemo stvari iz ove ruševine, evo ne možemo ni dugo ostati", izjavio je Stjepan Šala, stanar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najviše se bojimo kiše, stan nam je uništen, to smo se već pomirili s tim, ali stvari koje smo pedeset godina skupljali i stvarali, to je bio naš dom", rekla je Zlata Šala.

Jača kiša sasvim sigurno bi uzrokovala prokišnjavanje, a nalet vjetra ili oluja vjerojatno bi dokrajčili potresom načet krov. Najgora je neizvjesnost jer niti pomaka niti informacije o tome što će biti s njihovom zgradom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šute na sve strane, sve nam je uništeno", rekao je Stjepan Šala.

"Nema nikakvih pomaka mjesec dana, mi stalno zovemo Gradsko stambeno komunalno, s predstavnikom stanara se dopisujemo. Što da vam kažem kad mi je trebalo tjedan dana da sebe i muža odjavim s potrošnje vode", izjavila je Zlata Šala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnik ove zgrade slučajno je baš Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva, čiji službeni automobil stoji parkiran u dvorištu zgrade. Iz Ministarstva danas nitko nije bio raspoložen za izjave na temu budućnosti iseljenih građana. Informaciju da ljudi koji su dobili zelenu naljepnicu na svojim stanovima moraju iseliti iz Studentskog naselja demantirao je zamjenik ravnatelja.

"Njih obavještavamo o njihovom statusu, to ne znači da oni moraju nužno iseliti iz naših kapaciteta. Mi ih obavještavamo o statusu, a oni nam daju primjedbu ako njihova zgrada ima neispravan dimnjak ili krovište i oni do daljnjeg ostaju u našim kapacitetima", rekao je Mirko Župan, zamjenik ravnatelja Studenskog naselja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za sad tražimo samo da nas se zaštiti od kiše, pa onda ćemo čekati koliko trebamo čekati", poručila je Zlata.

U Studentskom naselju povratak u svoje živote trenutno čeka 483 osobe. To je tek dio građana grada Zagreba koji nemaju pojma kada će početi obnova njihovih stanova i kuća. Izrada Zakona o obnovi još je u tijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo