OTVORENA VLAST / Više od tisuću građana pisalo je ove godine Saboru ili ga zvalo

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sabor je ove godine posjetilo i sudjelovalo u edukativnim programima oko 23.500 osoba

28.12.2018.
12:41
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Gotovo 1.100 građana obratilo se ove godine saborskoj Službi za građane, bilo konkretnim upitom, bilo komentarima, žalbama, sugestijama, pokazuje izvješće te Službe u kojoj kažu da je to broj uobičajen za posljednje dvije-tri godine.

Od 1081 građanina, koliko ih je točno bilo, stiglo je 339 konkretnih upita, te 742 podneska u formi komentara, žalbi, prijedloga, sugestija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani Službi pišu, ali je i zovu, kako bi iznijeli svoje viđenje nekog zakona, saborske rasprave, pojedinačnog zastupnika, stranačke politike, kažu u Službi, ne navodeći pojedinosti koje im građani pišu, odnosno zbog kojih zovu.

Pristali su tek, otkriti da im se građani obraćaju zbog najrazličitijih životnih situacija, u svako doba, pa i na Badnjak, žaleći se na pojedine institucije, tražeći pomoć, sugerirajući izmjene zakona….   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 339 konkretnih upita, njih gotovo trećina, odnosno 108, bilo je adresirano na saborske zastupnike putem web obrasca. U Službi kažu da se po broju upita ne izdvaja ni jedno zastupničko ime, da Služba ne ulazi u sadržaj upita, samo ga proslijedi, pa nema ni povratnu informaciju što je s upitom u konačnici bilo, odnosno kako je zastupnik postupio.  

Inače, Služba navodi da na sve upite građana odgovara u najkraćem mogućem roku, a najkasnije u roku 24 sata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve više građana dovode zastupnički klubovi i udruge

Hrvatski je sabor ove godine posjetilo te sudjelovalo u edukativnim programima oko 23.500 osoba u 576 skupina, a više od polovice (12.800 osoba) bilo je i na nekoj od skupnih saborskih sjednica.

Zanimljiv je podatak da je u drugoj polovici ove godine, za čak 42 posto, u odnosu na isto razdoblje lani, povećan broja skupina koje u Sabor stižu u organizaciji klubova zastupnika ili udruga građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo