Dobra strana koronakrize / Visoke cijene hrane u Dubrovniku stvar su prošlosti: 'Znam da im nije lako spustiti ih, ali to je stvarno super'

Iz Udruge ugostitelja Dubrovnika kažu kako su niže cijene posljedica manjih troškova

5.2.2021.
7:00
VOYO logo

Hrana za van u dubrovačkom se restoranu priprema po korona jelovniku, s posebnim ponudama i nižim cijenama. Dnevno nude četiri jela.

"Dalmatinska pašticada sa domaćim njokama, razno razne salate, riba, meso, paste, znači sve kao inače. Kreću se cijene od nekakvih 40-ak kuna do 60, ovisno o tipu jela", kazao je voditelj restorana Marko Klaić. 

I ostali dubrovački ugostitelji snizili su cijene do 30 posto, no trenutačno rade tek rijetki.

"Mi sad radimo nekakvih 15-ak marendi, prije je to bilo od 50 do 60 marendi, a u najbolje doba i do sto marendi. Meni osobno je draže da radim u ovakvim uvjetima i na ovaj način nego da smo skroz zatvoreni", izjavio je Boško Bošnjak, vlasnik restorana. 

Ono što je prije bilo nezamislivo sada je postala stvarnost pa se tako u jednom dubrovačkom ugostiteljskom objektu kolač i kava nude za deset kuna, iako u periodu između osam i deset sati ujutro. Također - moguće je naručiti doručak za 20 kuna.

Pizzu za van sada se može kupiti i za 30 kuna. Iz Udruge ugostitelja Dubrovnika kažu kako su niže cijene posljedica manjih troškova.

"S obzirom da nam se sufinanciraju dio plaće, s obzirom da nam se sufinanciraju, ili čak u potpunosti financiraju, fiksni troškovi normalno da ćemo mi spustit cijene. Nema apsolutno nikakve potrebe da cijene budu veće", pojasnio je predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnika Ante Vlašić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijene koje danas vidimo u Dubrovniku su odraz tržišnih okolnosti. Vama je svima.. Svi znamo da je potražnja iznimno mala, turizma nema i jasno kao dan", kazala je Nikolina Trojić, predsjednica Županijske komore Dubrovnika

Image
Što vi mislite? /

[ANKETA] Dok kafići nemaju ni 'kavu za van', na gužve na Sljemenu se žmiri - je li riječ o dvostrukim kriterijima?

Image
Što vi mislite? /

[ANKETA] Dok kafići nemaju ni 'kavu za van', na gužve na Sljemenu se žmiri - je li riječ o dvostrukim kriterijima?

Dubrovčani – više nego zadovoljni.

"Ovo šta radi to su, po meni, normalne cijene u ovoj situaciji koja je", kazao je Ante iz Dubrovnika. 

"Lijepo je da su se snizile cijene. Sad je pitanje hoće li ostati? Trebalo bi za domaće ljude smanjit cijene svakako", izjavio je Marko Miletić iz Dubrovnika. 

"Znam da tim ljudima, s troškovima koje imaju, znači pogotovo ako nisu otpustili ljude, znam da im nije lako spustit cijene, ali je to stvarno super", smatra Nika Drobnić Jelaš iz Dubrovnika.  

Pogotovo ako se u obzir uzme podatak da su dubrovački ugostitelji lani ostvarili tek 30 posto prihoda u odnosu na godinu prije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo