Noć na 28 stupnjeva / Vrhunac toplinskog vala u cijeloj zemlji! I dalje crveni meteoalarm za pojedine dijelove zemlje, evo kad stiže osvježenje

Iako ovog vikenda svjedočimo kulminaciji vrućine, meteorolozi tvrde da ekstremnih temperatura nema

1.8.2020.
18:45
VOYO logo

Zbog visokih temperatura i sparine u svim dijelovima Hrvatske mnogi su se za vikend odlučili upravo na more. Oni koji zbog različitih obveza nisu mogli uživati u morskom osvježenju, spas su potražili u debelom hladu. Visoke temperature i sparina u zraku za ove dvije Zagrepčanke znači samo jedno, bezbrižno uživanje kod fontane na Zrinjevcu.

Zaplivali u Bundeku

''Mama mi je rekla da je sad nekako najviše vruće. Ali ljepše je uz fontanu. Voda je baš hladna i osvježava'', rekla je Ana iz Zagreba.

Neki su, umjesto u bazenu, zaplivali u zagrebačkom jezeru Bundek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Osvježit ću se odlično! Svaki dan dolazim i odlično mi je. Voda je odlična, sve je dobro'', komentirala je Jelena iz Zagreba.

Iako ovog vikenda svjedočimo kulminaciji vrućine, meteorolozi tvrde - ekstremnih temperatura ili rušenja rekorda – nema.

''U Zagrebu smo proteklih dana zbog velike količine vlage u zraku osjećali kao da je 10 stupnjeva toplije. Zadnje četiri noći temperatura se nije spuštala ispod 20, a imali smo osjećaj da je +30'', rekla je meteorologinja Željka Pogačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


A slično je bilo i u Zadru. Ondje već pet dana temperature ne padaju ispod 30 stupnjeva. Unatoč lokalnom pljusku koji je nakratko osvježio Riječane, ondje je danas i sutra upaljen crveni meteoalarm i to zbog vrlo neugodnih toplih noći s burom i dnevnim temperaturama do 36 stupnjeva.

''Došla sam i odmah se bacila u more. More je fantastično. Ostajem tri tjedna, doma sam'', rekla je Lara iz Austrije.

''Evo, cijelo vrijeme smo u moru, kupamo se. Danas slobodan dan imamo, uživamo koliko možemo i super'', izjavila je Nikolina iz Rijeke.

Image
Prvi toplinski val /

Vikend prognoza: U kolovoz ulazimo s temperaturama do 39 stupnjeva, ali pripremite se i na oluju!

Image
Prvi toplinski val /

Vikend prognoza: U kolovoz ulazimo s temperaturama do 39 stupnjeva, ali pripremite se i na oluju!

Oprez zbog visokih temperatura

A oprez zbog visokih temperatura preporučuju i liječnici. Kao i da svi koji ne moraju ne izlažu se suncu između 10 i 17 sati.

''Sve što se može obaviti u jutarnjim satima, obaviti i zaista se čuvati. Rashladiti doma prostor, uzeti dosta tekućine, lagano se obući i to je, zapravo, najbitnije. Ne izlagati se nepotrebno'', rekao je Jozo Brkić, voditelj smjene u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu u Zagrebu.

A mnogima će dobro doći najavljivana promjena vremena.

''Kraj toplinskog vala očekuje se potkraj ponedjeljka sa snažnom promjenom vremena. Grmljavinski pljuskovi i nevere zahvatit će najzapadnije predjele i sjeverni Jadran, a zatim s noći na utorak i ostatak Hrvatske'', objasnila je Pogačić.

No, osvježenje neće dugo trajati. Već krajem tjedna očekuje se nov porast temperatura - živa se opet penje iznad 30 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo