Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
vrhunac toplinskog vala

Visoke temperature se nastavljaju, znači li to više požara? 'Suša je velika. Dosad je zabilježeno 2327 požara...

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković kazao je da je i oko 18 sati buknuo požar na Hvaru koji će pomoći gasiti tri kanadera

rtl.hr/ 13.8.2021. u 20:22
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ekstremno visoke temperature nastavljaju se diljem Europe, a među najtoplijim gradovima danas je Knin sa 39 stupnjeva. Treba dodati da se krajem vikenda vrhunac toplinskog vala s Jadrana seli na cijelu Hrvatsku. Najviše temperature očekuju se u Slavoniji i središnjoj Dalmaciji.

Image
pakleno u hrvatskoj

Na vrhuncu smo petog toplinskog vala, temperature su nepodnošljive. Evo koji gradovi bilježe rekorde

Image
pakleno u hrvatskoj

Na vrhuncu smo petog toplinskog vala, temperature su nepodnošljive. Evo koji gradovi bilježe rekorde

Nadamo se da to neće značiti i više požara. Gost RTL-a Danas bio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković s kojim je u Divulju razgovarala naša Nikolina Radić. 

Upravo je, kako saznajemo, u tijeku i požar na području otoka Hvara. ''Sve vatrogasne snage upućene su na mjesto požara. Podignuta su i tri kanadera koja će stići u pomoć pa mislim da će to vrlo brzo biti stavljeno pod kontrolu, ali sačekajmo još jedno 20-ak minuta jer požar je vrlo opasan. Za sad nema ugroze kuća, ali požar može promijeniti smjer pa može biti problema'', rekao je Tucaković.

Kamere kao detektori požara, kaže Tucaković, su vrlo bitne u ranom otkrivanju požara. ''Zahvaljujući uvezanosti vatrogasne zajednice, odašiljača i veza hrvatskih šuma, vojske i svih subjekata, dobili smo ovo operativno vatrogasno zapovjedništvo gdje se može upravljati svim požarima. Rana detekcija, brza dojava nam govori o tome da požar što prije možemo pogasiti'', kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zaključno s 12. kolovoza dosad je zabilježeno 2327 požara, dok je u istom radoblju prošle godine bilo 3385, dakle, ove godine imamo manji broj požara, rekao je Tucaković. ''Imamo daleko manju upožarenu površinu koja je oko 11 700 hektara, prošle godine je bila preko 34 tisuće hektara, ali to su brojke koje govore o prošlogodišnjim velikim požarima koje su došle iz BiH i zapravo su neusporedive. Ali ako usporedimon zadnjih mjesec dana, požara je preko 100 više, samo u zadnjih mjesec dana, izgorjela je površina čak četiri puta veća u odnosu na isto promatrano razdoblje prošle godine. Velika je suša, nema kiše, visoke su temperature svakodnevno i zaista govori o velikoj opasnosti koja je ovdje prisutna'', rekao je.

Ove godine ipak nije bilo dolazaka velikih požara iz BiH, istaknuo je Tucaković. ''Vrlo ranom detekcijom i sutradnjom s kolegama u BiH, sukladno našim resursima, poslali smo dva kanadera, pomogli smo da se požar ne proširi na prostor RH'', kazao je Tucaković.

Upravo se čita

Image
ŽIVOT NA VAGI

Edo pitao Šteficu otkud mu je poznata: 'Studirali smo zajedno na kineziološkom'

rtl.hr/ 13.8.2021. u 20:22
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
'TO JE IZBORNI INŽENJERING'

Raspudić: 'Komšić svjesno uzurpira mjesto hrvatskog člana. SDA je pretjerala s preusmjeravanjem glasova'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba