nikad na zelenu granu... / Visoke vojne i diplomatske pozicije zjape prazne, a dogovora nema. Tko je kriv?

Predsjednik države želi sve ili ništa, a premijer ne želi pristati na ucjene. Tako otprilike izgleda početak pregovora o imenovanjima na važne pozicije u oružanim snagama

30.9.2022.
20:23
VOYO logo

Rat dvaju brda se nastavlja! Predsjednik ne želi razgovarati s ministrom obrane, već s premijerom, ali Plenković ne želi s Milanovićem.

Sukus je to nove pat pozicije oko imenovanja u oružanim snagama. Predsjednik je jučer upozorio na niz funkcija koje zjape prazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema zapovjednika Počasno zaštitne bojne, zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta, zapovjednika Obalne straže, vojnog izaslanika pri NATO-u i vojnih izaslanika općenito, traži se i novi ravnatelj vojno obavještajne agencije.

"Jedino je šef VSOA- u nadležnosti mene i njega. To je ono što je meni bitno, a ovo drugo neka razgovara i dogovara s ministrom, nemam niša protiv, dapače", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarat ćemo samo u okviru rješavanja cijelog paketa imenovanja", kaže Milanović.

I to je ključ problema - jedan želi sve u paketu, drugi to smatra ucjenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obavit će se proces konzultacija, imamo mi suradnike koji to mogu. Znate kako ja reagiram na ucjene. Ja sam poznat kao netko tko voli da me se ucjenjuje u politici", kazao je premijer.

Ubrzo je stigao i odgovor MORH-a:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nedopustiva je teza da je Hrvatska vojska 'paket' koji se mora zajedno rješavati. Riječ je o imenovanjima najviših časnika i generala/admirala na najodgovornije dužnosti u Hrvatskoj vojsci. Ovo je još jedan pokušaj Predsjednika Republike Hrvatske da zaobiđe zakonske propise u području obrane".

Bivši predsjednik Ivo Josipović u mandatu je za premijerku imao Jadranku Kosor, a zatim Milanovića. Ministri obrane bili su Božinović i Kotromanović. Kaže nisu se uvijek slagali, ali bi se dogovorili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Polazio sam od pretpostavke da ono što ministar predlaže je dogovoreno s premijerom ili premijerkom tada, najčešće kad bi bilo ovako veliko neko pitanje sjeli svi zajedno. Situacija nije dobra, naravno da šteti državi, imidžu, povjerenju građana u državne institucije", objašnjava Josipović.

Istog je mišljenja i predsjednik saborskog Odbora za obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik države je zatražio da se sve riješi u paketu i da se riješi brzo i mislim da bi to bilo odgovorno da se tako i napravi", tvrdi Franko Vidović.

No, čini se da čak ni pitanja vojne i nacionalne sigurnosti ne mogu natjerati premijera i predsjednika da sjednu za isti stol i dogovore se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo