velik korak za hrvatsku / Povijesna odluka Visokog upravnog suda: Istospolni parovi imaju pravo posvojiti djecu! Oglasili se Ivo i Mladen

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Presuda Visokog upravnog suda uvelike mijenja sustav procjene za posvojitelje i otvara vrata svim istospolnim parovima kod posvojenja djece

26.5.2022.
13:05
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska Vlada godinama diskriminira građane u ostvarivanju prava na obitelj. Međutim, u upravo objavljenoj presudi Vrhovnog upravnog suda, istospolni parovi, unatoč mišljenju Centara za socijalnu skrb i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, imaju pravo na posvajanje djece.

Svaki drugi stav, po pravomoćnoj presudi Visokog upravnog suda, značio bi diskriminaciju utemeljenu isključivo na seksualnoj orijentaciji, odnosno kršenje Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda Vijeća Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbijena je žalba nadležnog Ministarstva na presudu Upravnog suda u Zagrebu iz travnja 2021. godine, kojom je životnim partnerima Mladenu Kožiću i Ivi Šegoti trebao biti omogućen pristup postupku procjene za posvojenje.

Podsjetimo, Kožić i Šegota prijavili su se u centar za socijalnu skrb prije šest godina u želji da postanu udomitelji i posvojitelji. Njihovi zahtjevi uredno su zaprimljeni, ali su potom odbijeni u oba postupka samo zato jer su u životnom partnerstvu. Nakon duge pravne bitke u 2020.g uspješno su postali udomitelji dvoje djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvostupanjski upravni sud prošle je godine donio presudu da mogu postati i posvojitelji, a nakon žalbe ministarstva, konačno je presuda Visokog upravnog suda uklonila sve dvojbe.
Par o kojem je riječ ne skriva svoje zadovoljstvo presudom Višeg upravnog suda.

Image
napokon pobjeda /

Ivo i Mladen udomili dvoje djece: 'Jako su sretni. Čitaju im priče, zajedno šetaju psa, bili su na moru...'

Image
napokon pobjeda /

Ivo i Mladen udomili dvoje djece: 'Jako su sretni. Čitaju im priče, zajedno šetaju psa, bili su na moru...'

“Naša priča s posvojenjem počela je 2016. godine, kada smo odbijeni od sustava jer smo istospolni par u životnom partnerstvu. Sudska Odiseja trajala je šest godina. Naših šest godina nije ništa naspram šest godina života djece koju smo već tada mogli posvojiti. Djece koja nisu imala životne šanse kakve smo imali mi u našem odrastanju. Šest izgubljenih godina te djece ide na dušu politici koja je u ime obrane tzv. tradicionalnih vrijednosti bila spremna gaziti pravo na obitelj djeci koje je društvo zaboravilo”, poručuju Ivo Šegota i Mladen Kožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Posljednje dvije godine naša obitelj diše i živi za dvoje djece koje smo udomili. Njihova iskustva u vrtiću, školi, nogometu, taekwondou, rođendanske proslave s novim prijateljima, putovanja, izleti, zajednička priprema hrane, vrtlarenje u našem vrtu, briga o našim psima i macama, nezaobilazno čitanje priče za laku noć… Svega toga ne bi bilo da se nismo usudili boriti se s vjetrenjačama. Naša je velika želja posvojiti djecu koju smo udomili i o kojima dan i noć brinemo posljednje dvije godine. Od sreće zbog prve petice u školi ili prvog vlastitog bicikla do neprospavanih noći zbog temperature, od smijeha do suza, živimo zajedno i jedni drugima smo sve na svijetu. Ako to nije obitelj, onda ne znamo što je to obitelj”, dodaju Ivo i Mladen.

Argumenti oko zaštite interesa djeteta, za Visoki upravni sud, nisu prihvatljivi s obzirom na stadij postupka, naime tek se treba odlučiti o tome zadovoljava li navedeni par uvjete za upis u registar posvojitelja, pri čemu smetnja ne smije biti njihova seksualna orijentacija. Interes konkretnog djeteta da bude posvojeno će se, kaže se u presudi, procjenjivati pri odabiru konkretnih posvojitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presuda u više navrata spominje prijašnje presude Europskog suda za ljudska prava koja jamče zaštitu obiteljskog života istospolnim parovima i primjenu Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

“Ova presuda je od neizmjernog simboličnog značaja za sve LGBTIQ osobe u Hrvatskoj. Potvrđuje se naše pravo na obiteljski život, i da nečija seksualna orijentacija ne može biti temelj za diskriminaciju. Jako smo ponosni na naše članove Ivu i Mladena, i njihova upornost i borba sa sustavom promijenila je naše društvo i ulijeva nadu pogotovo mladim LGBTIQ osobama u Hrvatskoj da se sustav može mijenjati i da sutra može biti bolje. Ova presuda ima mnogo drugih implikacija za LGBTIQ osobe u Hrvatskoj i njihove obitelji, ali o tome ćemo neki drugi put. Naša težnja za ravnopravnošću nije gotova, no ovo je ogroman korak naprijed. Pozivamo sve istospolne parove koji su zainteresirani za posvajanje i žele saznati više informacija neka nam se slobodno jave.” komentirao je presudu predstavnik udruge Dugine obitelji, Daniel Martinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presuda Visokog upravnog suda uvelike mijenja sustav procjene za posvojitelje i otvara vrata svim istospolnim parovima koji se u Hrvatskoj odluče na osnivanje obitelji putem posvojenja, kojim se ostvaruje trajan odnos roditelja i djeteta.

“Veseli nas potvrda Visokog upravnog suda da nas naš sustav mora provesti kroz postupak procjene za posvojitelje i da će našu obitelj institucije ove države nakon 6 godina početi tretirati ravnopravno, kao i sve ostale obitelji”, poručuju Ivo i Mladen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo