osim hrvata, učitelj je vrijeđao i druge / Vjeroučitelj završio u zatvoru, psiholozi složni: 'Dijete iz agresivnog ponašanja odraslih uči da je agresivnost dozvoljena'

'Dijete iz agresivnog ponašanja odraslih uči da je agresivnost dozvoljena, bila ona verbalna, tjelesna ili neka druga', objašnjava nam psihologinja Bruna Profaca

30.12.2017.
18:29
VOYO logo

Državno odvjetništvo objavilo je kako je vjeroučitelj koji je na nastavi u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi koristio govor mržnje i diskriminaciju, nakon ispitivanja zadržan u istražnom pritvoru. Vjeroučitelja je snimio učenik dok je političare vrijeđao, a hrvatski narod nazivao bijednim.

"Za ovo bi trebalo objesiti dva bivša predsjednika i jednu bivšu ministricu vanjskih poslova, ali odmah, po kratkom postupku! Znamo svi tko je bio zaštićeni svjedok. Čovjek je otvorio predsjednički sef i transkripte je dao. Pa to je čovječe...proklet ti do sedmog koljena bilo, izdajniče. Prljavi, smrdljivi izdajniče. Jedino mi prostitutke i izdajnike stavljamo na tako važna mjesta. Jedino smo mi tako bijedan narod", sadržaj je sporne snimke vjeroučitelja Krešimira Bagarića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj govor bili su prisiljeni slušati učenici Osnovne škole Matije Gupca. Govorio ga je vjeroučitelj na satu vjeronauka. Snimio ga je jedan od učenika osmog razreda, a nakon što je snimka objavljena, vjeroučitelj je završio u zatvoru.

Ispitan je u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv javnog reda poticanjem na nasilje i mržnju nakon čega mu je određen istražni pritvor. Osim Hrvata, učitelj je vrijeđao i druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji osnovana sumnja da je 38-godišnjak tijekom nastave vjeronauka u osmom razredu, svjestan svog utjecaja i autoriteta kao nastavnika; u nakani izazivanja netrpeljivosti i spremnosti na nasilno ponašanje prema pripadnicima srpske nacionalnosti i muslimanske vjeroispovjesti; podučavajući djecu kao vjeroučitelj iznosio diskriminatorne stavove te iskazivao prijezir i nesnošljivost prema pripadnicima spomenute nacionalnosti i vjeroispovjesti."

Iz Zagrebačke nadbiskupije izražavaju žaljenje zbog ovog događaja i napominju. "Ured Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi u slučaju gospodina Krešimira Bagarića poštuje primjenu redovite procedure koju u takvim slučajevima provodi školska vlast, koja je kao poslodavac mjerodavna za slučaj"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Psiholozi su jasni - škola je, uz obitelj, najvažnija za odgoj djeteta i tamo ovakvoj retorici, koja sigurno nije dio kurikuluma vjeronauka, nema mjesta.

"Dijete iz agresivnog ponašanja odraslih uči da je agresivnost dozvoljena, bila ona verbalna, tjelesna ili neka druga", objašnjava nam psihloginja Bruna Profaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, tvrdi doktorica Profaca, ovakvo ponašanje ostavlja traume na dijecu.

"Dijete to može doživjeti kao prijetnju, kao izvor nekog stresa i može se odraziti na njegov emocionalni razvoj pogotovo kod one djece koja možda rastu u ranjivijim okolnostima", ističe stručnjakinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I baš zato je važno da djeca vide reakciju okoline koja ovakav istup ne tolerira. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo