rtl dosje / Vještina političke trgovine u Hrvatskoj: Osim Tušeka, bile je tu i afera Sabo, ali i brojna saborska prebacivanja

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ima li ovdje osnova za kaznena djela, davanje mita i trgovanje utjecajem, pravni stručnjaci podijeljeni

31.1.2021.
22:15
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Politika je vještina obavljanja društvenih i državnih poslova usmjerena na postignuće općeg dobra. Tako o politici uče srednjoškolci. To je teorija, a drugu, praktičnu stranu politike mogli su vidjeti kroz brojne afere političara. Ovoga tjedna kroz, kako se sumnja, političku trgovinu i to 4 mjeseca do lokalnih izbora. 

Nude funkcije za potporu

I to nakon što je u javnost dospjela snimka nezavisnog vijećnika u Oroslavju Viktora Šimunića, u kojem mu HDZ-ovci nude funkcije za potporu. Što se namjeravalo zakuhati u zagorskoj kleti, možda bi uvijek ostalo tajna, da nije snimke koja je zgrozila Hrvatsku. U tri dana rezultiralo je ostavkom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nakon devet godina koliko vodim HDZ krapinsko zagorske županije, odlučio sam podnijeti neopozivu ostavku na dužnost predsjednika županijskog odbora'', izjavio je tada Žarko Tušek.

Glavni glumac na snimci HDZ-ov je saborski zastupnik Žarko Tušek, te HDZ-ov gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak, koji su u njegovoj kleti nezavisnom gradskog vijećniku Viktoru Šimuniću nudili tajno financiranje kampanje i funkcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mislim ja sad karikiram stvari, znači hoćeš biti pročelnik, mislim ja ti govorim kaj ima u županiji…'', rekao je Tušek na snimci. 

''Kaj bi ti Viktor, kaj bi ti?'', pitao je na istoj snimci Gredičak.
A kaj bi Viktor trebao napraviti zauzvrat? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Da ja oformim neku treću opciju i da idem kao kandidat za župana. i zauzvrat ako bude rezultat i ako ne bude rezultat su mi se nudile funkcije'', rekao je Viktor Šimunić

Image
AFERA KLET /

Šimunić za RTL: 'Natječu se tko će više lagati. Najvažnije je - bilo je političke trgovine'

Image
AFERA KLET /

Šimunić za RTL: 'Natječu se tko će više lagati. Najvažnije je - bilo je političke trgovine'

'Gruba politička pogreška'

''Nije me sram ničega, vodio sam normalan i korektan razgovor, jedino mi je žao moje obitelji'', kazao je Tušek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima li ovdje osnova za kaznena djela, davanje mita i trgovanje utjecajem, pravni stručnjaci podijeljeni, odluka je prepuštena tužiteljstvu, koje radi na slučaju.  U obranu Tušeka stao je premijer, ali i predsjednik Republike. Premijeru je više od sadržaja, zasmetalo Šimunićevo tajno snimanje. 

''Jedna gruba politička pogreška. Ne znam kako mu se to dogodilo. on je preiskusan političar da ode na sastanak i završi ovako kako je završilo. Ovo je bilo vrlo s predumišljajem napravljeno da ga se dovede u ovu situaciju i to je jasno kao dan'', komentirao je premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ali izjednačiti to s kaznenim djelom. Ja tu ne vidim, ne da ne vidim, nego naprosto ću braniti pravo političara da budu budale'', izjavio je Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske.

Pitanje je tko na kraju ispadne budala, političari ili građani koji su birali nekoga ne znajući tko se krije iza njih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kod njih je sve normalno, i ono što nije normalno je kod njih normalno'', komentirala je Štefica Frgec iz Stubičkih Toplica.

''Sprdačina od sistema. To vodi korupciju dalje'', kazao je Mihaelo Jaković iz Oroslavja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Tušek ide u zatvor'

Bivši SDP-ov gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, prvi je i jedini hrvatski političar koji je zbog podmićivanja gradskih vijećnika osuđen na osam mjeseci zatvora. Tajno ga je snimila HDZ-ova vijećnica Marija Budimir

I dalje tvrdi da je nevin. Cilj mu je ponovno biti gradonačelnik, želi da se njegov slučaj obnovi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''I onda na neki način spriječio sve one daljnje presedane, ako se gleda na mene, ako se radi po mom slučaju, gospodin Tušek ide u zatvor'', rekao je Sabo.

Sud je tvrdio da je Sabo povrijedio ustavna prava građana da na izborima izaberu svoje predstavnike. Ta prava često su izigrana i u saboru. O političkoj trgovini ondje, dokaza i snimki nema. Propitkivali su tek mediji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandićeva stranka izborila je samo jedno zastupničko mjesto u prošlom sazivu sabora, no kroz klub je prošlo čak 14 zastupnika. Sam ih je zvao žetončićima.

''Kad ću ja vama reći koji su to žetoni, to ću ja reći, ništa slučajno ne radim'', izjavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Donio mi je buket cvijeća i s tim sam zadovoljna'', rekla je Milanka Opačić.

Hrvatski zviždači

Još nije jasan razlog zašto je Tomislav Saucha bivši predstojnik SDP-ova premijera spasio Plenkovićevu Vladu, a tih je dana priveden zbog afere dnevnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ov Žarko Tušek došao je u nemilost stranačkog vodstva tek kada je izašao i drugi dio snimke, gdje dovodi u pitanje izbor ministara svog šefa. 

''Ima tu i ministara š..ka, ima tu sva, kaj bi ih pol odmah prebrisal, ali s onim koji su dobri frendovi, hoću pomoći ovom kraju'', čuje se na snimci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tušek zasad ostaje saborski zastupnik, a Viktor Šimunić postao je jedan od hrvatskih zviždača.

Od Ankice Lepej koja je otkrila tajni račun Franje Tuđmana, do Vesne Balenović zviždanje u Hrvatskoj se uglavnom obilo o glavu njima samima. Gdje će za pet godina biti Tušek, a gdje Šimunić tek treba vidjeti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Da smo normalna zemlja, ovo ne bilo normalno. gospodin Plenković bi rekao bravo. Čestitam, hvala kaj si prokazal jednoga čovjeka kakvog ja smatram da u HDZ-u ne smije biti'', rekao je Šimunić.

Možda je i to putokaz kako vratiti povjerenje građana u institucije. Ili će i dalje borba za dolazak na vlast i vlastitu fotelju biti veća od programa i općeg dobra za cijeli narod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo