Kriza zbog koronavirusa / Vlada bi rezala: Sindikati se ne žele odreći obećanih povišica, regresa, božićnica i jubilarnih nagrada

Budući da su izbori sve bliže pitanje je hoće li se Vlada uoči njih usuditi na rezove

17.5.2020.
21:09
VOYO logo


Sindikati se ne žele odreći obećanih povišica plaća u ovoj godini, kao ni regresa, božićnica i jubilarnih nagrada. To ih je zatražila Vlada, koja zbog koronakrize tako pokušava pokrpati rupe u proračunu.

Sindikati će se o svemu više očitovati u ponedjeljak, a onda ih s odlazećom Vladom u idućim danima očekuje nova runda pregovora.

Jedinicu bi Vlada opet mogla dobiti, ako učiteljima od lipnja ne poveća plaće, koje su izborili prosvjedom.

''Ono što je isto tako bitno napomenuti je da je to sustav s najviše visokoobrazovanih zaposlenika, sustav u kojem je 86 posto žena, sustav koji je cijelo vrijeme u pogonu za vrijeme Covid-a 19 gdje zaposlenici doista daju sve od sebe trošeći vlastita sredstva od mobitela, interneta... pokušavaju dati učenicima ono što najbolje mogu i daju sve od sebe usprkos poniženjima koja se događaju u sustavu obrazovanja' kaže Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja

Zbog krize uzrokovane koronavirusom Vlada je tražila sindikate da prihvate suspenziju rasta osnovice plaća za 4 posto u ovoj godini, kao i da se odustane od jednokratnih isplata, također u ovoj godini.

Kako doznajemo Vlada bi tako uštedjela oko milijardu i dvjesto milijuna kuna.
374 milijuna na neisplatu uvećanja osnovice plaće, 635 milijuna kuna na regres i božićnice te 150 milijuna jubilarne nagrade.

Sindikati će se o svemu u ponedjeljak očitovati Vladi. No, u sindikatu zdravstva i socijalne skrbi već sada znaju da na takvo što ne pristaju.

''Radnici u sustavu zdravstva i socijalne skrbi radili su po 14 dana, 24 sata u kontinuitetu u svojim ustanovama. Nisu odlazili do svojih obitelji i sada da ih se nagradi na takav način, mislim da to nije primjereno. Mogu reći čak da je suludo od strane Vlade Republike Hrvatske'', izjavio je Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Iz ministarstva rada poručuju da nastavak pregovora sa sindikatima javnih i državnih službi očekuju u idućim danima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ni Sindikat državnih i lokalnih službenika ne pristaje na odricanja. Ako se u ponedjeljak raspusti Sabor, kažu, s tehničkom Vladom neće pregovarati. Planiraju svim strankama poslati upitnik.

''Na temelju upitnika će naši članovi bolje razaznati u kojem smjeru i kako Vlada vidi državnu službu. Na taj upitnik, koji ćemo objaviti na našim mrežnim stranicama pozvat ćemo naše članove da izađu na parlamentarne izbore'', govori Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika.

Budući da su izbori sve bliže pitanje je hoće li se Vlada uoči njih usuditi na rezove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo