gube strpljenje / Vlada blizu odluke: Hrvatska odustaje od kupovine izraelskih aviona?

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'U zrakoplovima koje namjeravate prodati Hrvatskoj ne smije biti ništa što nije američko', glasi sažetak pisma koje je otišlo iz State Departmenta kojeg vodi Mike Pompeo izraelskoj strani

29.12.2018.
19:18
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ako se u najskorije vrijeme ne postigne dogovor SAD-a i Izraela i Hrvatska ne dobije onu konfiguraciju zrakoplova koja je pobijedila u natječaju, Vlada odustaje od izraelskih zrakoplova i poništava natječaj za nabavku višenamjenskih aviona te ostavlja SAD i Izrael da sami dalje rješavaju spor, doznaje Večernji list iz izvora bliskih Banskim dvorima.

Time bi Hrvatska, prvenstveno u svrhu transparentnosti cijelog procesa, presjekla neugodnu situaciju u kojoj se zatekla između dva saveznika, piše Večernjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U zrakoplovima koje namjeravate prodati Hrvatskoj ne smije biti ništa što nije američko”, glasi sažetak pisma koje je otišlo iz State Departmenta kojeg vodi Mike Pompeo izraelskoj strani, doznaje Večernji list iz Washingtona. Kako su i najavili iz State Departmenta, u četvrtak poslijepodne, nakon što je Kongres odobrio prodaju “ogoljenih” zrakoplova F 16 Hrvatskoj, bez izraelske nadogradnje, poslan je konačni popis uvjeta izraelskoj strani. Tih uvjeta je više od 10, a svi se svode na isto - ne dozvoljava se prodaja izraelske tehnologije i nadogradnje na zrakoplovima F 16. Rok koji je SAD dao Izraelu za odgovor iznimno je kratak, do 4. siječnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo