današnja sjednica / Vlada daje Rijeci državno jamstvo od 750 milijuna eura za izgradnju novog KBC-a

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na dnevnom redu sjednice Vlade nalazi se Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača, Prijedlog odluke o punoj subvenciji participacije redovitih studenata u troškovima studija i sufinanciranju materijalnih troškova javnim visokim učilištima za naredne tri akademske godine

23.7.2015.
9:32
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Vlada će na sjednici u četvrtak uredbom za 25 posto smanjiti visinu vodnog doprinosa koji plaćaju poduzetnici, odnosno investitori prilikom gradnje, što bi na godišnjoj razini značilo uštedu od 40 milijuna kuna.

Uredba se donosi temeljem Vladine Odluke o smanjenju parafiskalnih nameta u 2015. godini i ciljevima smanjenja u 2016. godini, od 23. travnja. Vodni doprinos poduzetnici plaćaju na gradnju građevina za koje se izdaje akt za građenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeci državno jamstvo od 750 milijuna eura za izgradnju novog KBC-a

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku kojom se KBC-u Rijeka daje državno jamstvo za kreditno zaduženje kod poslovnih banaka u iznosu od 750 miilijuna, kojim će država, u sklopu projekta izgradnje novog KBC-a, financirati izgradnju dijela novih objekata bolnice, koji ne ulaze u ugovor o javno-privatnom partnerstvu (JPP).

Riječ je o izgradnji Dječje bolnice, Klinike za ginekologiju i porodništvo, termoenergetskom bloku i otvorenom višeetažnom parkiralištu na lokalitetu KBC Rijeka na Sušaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KBC-u Rijeka kao javnom naručitelju time se omogućava sklapanje Ugovora o javnim radovima, Ugovora o stručnom nadzoru nad izvođenjem radova, Ugovora o projektantskom nadzoru te Ugovora o dugoročnom kreditu za financiranje projekta, sukladno Zakonu o javnoj nabavi.

Početkom izgradnje ove faze bolnice stvaraju se pretpostavke za nastavak realizacije projekta JPP i ostvarenje konačnog cilja a to je objedinjavanje svih dijelova KBC Rijeka na jednom lokalitetu. Ukupna vrijednost novog KBC-a Rijeka, koji je formalno započeo potpisivanjem Ugovora o realizaciji projekta JPP-a krajem 2013., iznosi 3,2 milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je kako se na izgradnju nove bolnice u Rijeci čekalo 150 godina jer je sadašnja bolnica izgrađena za vrijeme bana Mažuranića.

"Bolnica radi u neadekvatnim uvjetima za modernu medicinu. Više desetljeća se obećavalo da će se graditi nova bolnica, a sada je došlo do realizacije. KBC Rijeka već sutra raspisuje natječaj kako bi na jesen došlo do otvaranja gradilišta i izgradnje prve dvije faze projekta KBC-a Rijeka", rekao je Varga novinarima nakon sjednice Vlade..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt izgradnje KBC Rijeka obuhvaća pet faza, a realizacija prve dvije faze preduvjet je za preseljenje kapaciteta iz objekata koji će se rušiti, kako bi se kroz iduće tri faze kroz program JPP-a izgradio glavni dio bolnice.

"Važno je naglasiti da će svi postojeći kapaciteti na svim lokalitetima KBC-a Rijeka funkcionirati i za vrijeme izgradnje", kazao je Varga i za četvrtak u Rijeci najavio detaljno predstavljanje programa izgradnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sredstva za Vladine odluke planirana su u Državnom proračuju za 2015. te u projekcijama za 2016. i 2017. godinu u iznosu od po 5 milijuna godišnje, dok će Ministarstvo zdravlja od 2018. i dalje u Državnom proračunu planirati preostali iznos od 740 milijuna kuna.

Vlada će nakon sklapanja navedenih ugovora donijeti odluku o davanju državnog jamstva u korist poslovnih banaka za kreditno zaduženje KBC-a Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada treba donijeti i odluku o punoj subvenciji participacije redovitih studenata u troškovima studija i sufinanciranju materijalnih troškova javnim visokim učilištima u iduće tri školske godine, za što će država izdvojiti ukupno milijardu kuna.

Pred Vladom je i prijedlog izmjena Zakona o zaštiti potrošača. Uz ostalo, predlaže se odredba prema kojoj je u slučaju sklapanja ugovora o uslugama putem telefona, trgovac dužan dostaviti potrošaču ponudu na trajnom mediju, a ugovor bi se smatrao sklopljenim kad potrošač potpisanu ponudu ili pisani pristanak pošalje trgovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada bi mišljenjem koje će uputiti Hrvatskom saboru podržala prijedlog zaključaka saborskog Odbora za financije i državni proračun za donošenje rješenja problema korisnika kredita u švicarskim francima.

Odbor u zaključcima, koje je usvojio sredinom lipnja, predlaže da banke potpišu anekse ugovora o kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima i obračunaju preplaćene kamate temeljem presude Vrhovnog suda, a banke poziva da predlože sveobuhvatno rješenje problema korisnika kredita u švicarskim francima

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo