'ćorić je govorio' / Vlada demantirala Nacional. 'Zlonamjerno laganje. Premijer nije naredio izvoz nafte u Mađarsku'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Nacional se poziva na izvor koji o navodnom sastanku ima neposredna saznanja

20.9.2022.
11:35
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Iz Vlade su najoštrije odbacili i zlonamjernim laganjem nazvali pisanje "Nacionala" da je premijer Andrej Plenković "naredio izvoz nafte iz Hrvatske u Mađarsku", ističući da Vlada ni ne može izravno odlučivati o naftnom poslovanju Ine, već se radi o odlukama upravljačkih tijela tvrtke.

"Najoštrije odbacujemo današnje napise iz tjednika Nacional u kojima se kontinuirano iz broja u broj - koristeći nepouzdane izvore - zlonamjerno laže, ovaj put da je premijer Plenković 'naredio izvoz nafte iz Hrvatske u Mađarsku'", poručili su iz u utorak Vlade na upit Hine o pisanju "Nacionala".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O samom Memorandumu o razumijevanju između Ine i Janafa više puta je u javnosti govorio ministar Tomislav Ćorić tijekom svog mandata, dodali su.

Tjednik piše o izdaji strateških energetskih interesa hrvatske države u čijem je središtu izravno premijer Plenković koji je, kako se navodi, osobno početkom kolovoza 2018. na tajnom sastanku u svom kabinetu, zapovjedio tadašnjem ministru energetike Tomislavu Ćoriću da provede u djelo zatvaranje Inine rafinerije nafte u Sisku te da omogući izvoz hrvatske nafte na preradu u Mađarsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U KABINETU PREMIJERA /

Plenković 2018. pred 5 svjedoka naredio Ćoriću izvoz hrvatske nafte u Mađarsku? Nacional tvrdi da je

Image
U KABINETU PREMIJERA /

Plenković 2018. pred 5 svjedoka naredio Ćoriću izvoz hrvatske nafte u Mađarsku? Nacional tvrdi da je

"Nacional" dodaje da im je to krajem prošlog tjedna "otkrio izvor koji o tom sastanku ima neposredna saznanja te ih je spreman posvjedočiti na sudu". Također navodi da su na tom tajnom sastanku bili i tadašnji šef Janafa Dragan Kovačević te tadašnja zamjenica predstojnika Ureda premijera Tena Mišetić.

"Vlada ni ne može izravno odlučivati o naftnom poslovanju Ine, već se radi o odlukama upravljačkih tijela kompanije, a ističemo da se radi o upravljačkom modelu koji je ova Vlada kao drugi najveći dioničar Ine naslijedila i zatekla", poručuju iz Banskih dvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašavaju da je Vlada "uložila značajne napore kako bi se unaprijedilo i ojačalo rafinerijsko poslovanje Ine, posebice inzistirajući na modernizaciji riječke rafinerije kroz provedbu projekta obrade teških ostataka, čiji ukupan iznos investicije iznosi oko četiri milijarde kuna".

Početak rada moderniziranog postrojenja očekuje se početkom 2024. i time će Hrvatska u ovom razdoblju energetske krize znatno ojačati svoju poziciju na energetskoj karti Europe, ističu iz Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo