dizanje osnovice za 6% / Vlada diže plaće sucima i pravosudnim dužnosnicima: 'Nisu na zadovoljavajućoj razini'

Image
Foto: RTL

Premijer smatra kako je riječ o mjeri koja jača nepristranost i neovisnost rada sudaca

23.1.2019.
13:12
RTL
VOYO logo

Vlada je na sjednici u srijedu u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene zakona kojima se predlaže povećanje osnovice za obračun plaće sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika za 6 posto, s obzirom da je iznos osnovice od 2009. kontinuirano smanjivan i trenutno iznosi 4443 kuna.

"Plaće u pravosuđu nisu što se tiče sudaca na nekoj zadovoljavajućoj razini, s obzirom na složenost poslova i odgovornost", rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković obrazlažući prijedlog izmjena Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjenama se predlaže izjednačavanje koeficijenata svih pravosudnih dužnosnika u pravosudnim tijelima prvog stupnja i propisivanje istog koeficijenta (4,55) za sve predsjednike prvostupanjskih sudova (općinskih, upravnih i trgovačkih sudova) te općinske državne odvjetnike.

Predlaže se i ujednačavanje koeficijenta sudaca općinskih sudova i zamjenika općinskih državnih odvjetnika s važećim koeficijentom sudaca upravnih i trgovačkih sudova (3,54).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na predviđeno ustanovljavanje Visokog kaznenog suda od iduće godine, predviđeni su i pripadajući koeficijenti za predsjednika i suce tog suda.

Plenković: Jačanje nepristranosti i neovisnosti sudaca

Premijer Andrej Plenković smatra kako je riječ o mjeri koja jača nepristranost i neovisnost rada sudaca i općenito jača povjerenje u hrvatsko pravosuđe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je donijela i uredbe kojima se u potpunosti na državu prenesena osnivačka prava nad četiri regionalna centra za profesionalnu rehabilitaciju - u Zagrebu, Osijeku, Rijeci te Splitu.

Centri tako postaju korisnici državnog proračuna, a sredstva za rad financirat će se iz namjenskih prihoda uplaćenih s osnove novčane naknade zbog neispunjenja obveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom, a godišnje je riječ o 190 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centrima će se ojačati djelovanje i na taj način omogućiti bolja usluga za oko 500.000 osoba s invaliditetom, za njihovu profesionalnu rehabilitaciju i integraciju na tržište rada, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Vlada je dopunila i Uredbu o kriterijima i načinu obračuna i plaćanja nagrade povjerenicima u postupku stečaja potrošača s obzirom na izmjene Zakona o zaštiti potrošača kojima je omogućen poseban oblik jednostavnog stečaja potrošača, usmjeren na blokirane građane za iznose do 20.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenicima koji će provoditi takve postupke, temeljem dopune uredbe, pripada pravo na jednokratnu nagradu od 1000 kuna i pravo na naknadu troškova u iznosu od 200 kuna.

Izvješće o radu Državne revizije

Vlada je Saboru predložila da prihvati izvješće o radu Državnog ureda za reviziju za prošlu godinu, kao i više izvješća toga ureda o obavljenoj financijskoj reviziji - reviziji korisnika državnog proračuna, političkih stranaka, nezavisnih zastupnika i članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave izabranih s liste grupe birača za 2017. godinu, te reviziji lokalnih jedinica, reviziji učinkovitosti dodjeljivanja i korištenja tekućih donacija iz proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i reviziji učinkovitosti korištenja vanjskih usluga u trgovačkim društvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar financija Zdravko Marić izvijestio je kako je Državna revizija u prošloj godini ukupno provela 224 financijske revizije, 104 revizije učinkovitosti, 11 provjera provedbe naloga i preporuka te 223 uvida u financijske izvještaje.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo