DRŽAVNA TVRTKA ODOBRILA / Vlada dobila prijedlog koji bi rado potpisao svaki zaposleni Hrvat. Plaće rastu kako raste inflacija?

Inflacija poprilično jede plaće - hrana, energenti i gorivo sve su skuplji, okreće se svaka kuna

5.7.2022.
19:30
VOYO logo

Zbog inflacije, plaće vrijede manje nego prije godinu dana. Zato bi rast cijena trebao pratiti i rast plaća. Sindikati jedne velike državne tvrtke to su uspjeli ispregovarati. A što je s ostalima, pogotovo onima u privatnom sektoru? Prijedlozi se nižu, zadnji šalje Američka gospodarska komora u Hrvatskoj.

Radnici Hrvatskih autocesta svoje će plaće sada lakše prebrojavati. Sindikati su s HAC-om dogovorili da korekcija plaća prati inflaciju svaki mjesec, umjesto jednom na godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svibnju je rast jedno 1,4 posto, to i trebali vidjeti na plaći za srpanj jer se korigira jedan mjesec unatrag. Tako da ćemo vidjeti kako će izgledati", kaže Anđelko Kasunić, zamjenik predsjednika Nezavisnog cestovnog sindikata.

Inflacija poprilično jede plaće - hrana, energenti i gorivo sve su skuplji, okreće se svaka kuna. Američka gospodarska komora u Hrvatskoj predlaže novi krug poreznog rasterećenja koji bi popravio standard građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EKONOMSKA OLUJA /

Doznajte što je inflacija, recesija, depresija i stagflacija. Slijedi li nam val otkaza i kriza slična onoj 2008.?

Image
EKONOMSKA OLUJA /

Doznajte što je inflacija, recesija, depresija i stagflacija. Slijedi li nam val otkaza i kriza slična onoj 2008.?

"Naglasak je na 4900 kuna neoporezivog odbitka što je naš prijedlog na daljnjem snižavanju poreznih stopa s 20 na 10 posto, s 30 na 25 posto", tvrdi Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj.

Prema njihovom izračunu, izmjenama poreza na dohodak i doprinosa za obvezna osiguranja plaća od 7000 kuna rasla bi za 578, oni koji primaju 16200 kuna na to bi dobili 1990 kuna, dok bi menadžerska plaća od 30 700 kuna rasla za 4159 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što smo predvidjeli da je nekakav porast plaće od 11 do 13 posto na neto, to je ono što je radnicima bitno", govori Petra Megla, direktorica u revizorskoj tvrtki.

Poslodavcima je bitno zadržati kvalitetne radnike kojih ionako nedostaje. Kažu da ih moraju motivirati, a država bi i tu mogla pomoći s poreznim rasterećenjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povećanje neoporezivih dodataka uz plaću kao što su razne nagrade, božićnice, regresi, usklađivanje dnevnica s inflatornim kretanjima i tako dalje. Reguliranje rada od kuće koje koje je dana potreba, a nije neki luksuz", navodi Krešimir Lipovščak, partner u konzultantskoj tvrtki.

Kad je porezna politika u pitanju, onda se za sva rasterećenja pita ministra financija. Marić kaže da kroz olakšice treba davati poticaj gospodarskom rastu, zapošljavanju i rastu standarda. Ipak, ne želi obećati da će se prihvatiti ovi prijedlozi s 1.1. iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izmjene, poglavito kada govorite i neke konkretne stvari koje je AmCham stavio naravno treba malo još i promisliti i proanalizirati", rekao je ministar Marić.

Prijedlog komore je i da mala i srednja poduzeća svojim zaposlenicima daju priliku za ulaganje u udjele u firmama za koje rade i da na taj način od radnika postanu partneri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo