priprema teške dane / Vlada usvojila smjernice za uštedu energije. Evo na koliko bi vam trebala biti klima, a na koliko grijanje

Zima će biti teška, pa građane već sada treba senzibilizirati za štednju energenata

28.7.2022.
12:17
VOYO logo

Vlada je usvojila smjernice za uštedu energije u Hrvatskoj, slijedom plana Europske komisije koji predviđa smanjenje potrošnje plina za 15 posto u razdoblju od 1. kolovoza ove godine do 31. ožujka 2023. godine.

U uvodnom obraćanju premijer Andrej Plenković osvrnuo se prvo na otvorenje Pelješkog mosta, kao najvećeg projekta u mandatu ove Vlade, te je zahvalio svima koji su pridonijeli njegovoj realizaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jedna nova situacija za Hrvatsku koja je spojila svoj teritorij, ali i mijenja život građana u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Posebno će se to odraziti na turizmu", konstatirao je.

Osvrnuo se i na odluke visokog predstavnika u BiH, Christina Schmidta, koji je donio tehničke izmjene vezane uz Izborni zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadali smo se da će taj paket ispraviti nepravde prema Hrvatima njegovih prethodnika. S obzirom na njegovu najavu da će ponovno staviti na stol intervencije Ustava i izbornog zakona, vjerujemo da će on biti zadnja brana prije izbora - mudar, odvažan i konstruktivan, i ispraviti nepravde. Osuđujemo brutalne napade i prijetnje koje je doživio na prosvjedima u Sarajevu, koje su bile politički orkestrirane. Bilo je i teških riječi prema Hrvatima koje su nama izuzetno neprihvatljive", poručio je Plenković i pozvao sve da se suzdrže od takvih izjava.

Mjere energetskih ušteda

Prijedlog smjernica za uštedu energije predstavio je ministar Davor Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"One se odnose u promjenu u ponašanju u kratkom roku. 40 posto ukupne energije kod nas se troši u zgradama. Mjere se odnose se na učinkovitu potrošnju grijanja, hlađenja, rasvjete, ali i u prometu", kazao je.

Ako se temperatura grijanja u prostoriji smanji za samo jedan stupanj godišnje se može uštedjeti 5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako bi maksimalna temperatura u sezoni grijanja tebala biti 21 stupanj, a za klimatizacijske uređaje preporuča se da razlika u odnosu na temperaturu vani bude 7 stupnjeva.

"Sugerira se da temperatura hlađenja ne treba biti niža od 25 stupnjeva", istkanuo je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se radi o rasvjeti, sugeriraju se korištenje led žarulja i racionalna potrošnja.

Kućanski uređaji trebali bi se koristiti u vrijeme niže tarife, a predlaže se da ih se i isključuje iz napajanja u vrijeme kada se ne koriste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prelaže se i korištenje javnog prijevoza što više tamo gdje je to moguće. Također, sugerira se i energetska obnova zgrada i kuća.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo