Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
hasanbegović o svojoj odluci

'Vlada i Ministarstvo će kreirati novi pristup potpore tzv. neprofitnim medijima'

Ministar kulture najavio je kako će o toj temi biti više riječi u ponedjeljak, 1. veljače, na sjednici saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulture, kada će, istaknuo je, 'svima zaintersiranima podrobnije obrazložiti razloge ove svoje odluke'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Hina/ 29.1.2016. u 20:51
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
zaobišao proceduru

Prvi potez ministra kulture: Hasanbegović smijenio Stručno povjerenstvo za neprofitne medije

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović izjavio je u petak navečer, komentirajući svoju odluku kojom je razriješio dužnosti članove Stručnoga povjerenstva za neprofitne medije, kako će Vlada i Ministarstvo kulture, sukladno svojoj politici, kreirati novi pristup prema medijima, a posebice prema koncepciji potpore tzv. neprofitnim medijima.   

Ministar Hasanbegović bio je jedan od uzvanika na svečanosti početka Noći muzeja u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), a prije početka te svečanosti na upite novinara osvrnuo se na svoju odluku kojom je razriješio članove Stručnoga povjerenstva za neprofitne medije.

"To je obično savjetodavno stručno povjerenstvo ministra kulture koje je zapravo vršilo svoju zadaću temeljem njihovih savjeta", naglasio je ministar i dodao kako je novac u tu svrhu podijeljen za 2015. godinu. Sada pak, istaknuo je ministar Hasanbegović, dolazi nova proračunska godina, a Vlada i Ministarsvo kulture će, sukladno svojoj politici, kreirati potpuno novi pristup i prema medijima, a posebice prema koncepciji potpore tzv. neprofitnim medijima.

Ministar kulture najavio je kako će o toj temi biti više riječi u ponedjeljak, 1. veljače, na sjednici saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulture, kada će, istaknuo je, "svima zaintersiranima podrobnije obrazložiti razloge ove svoje odluke."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na novinarsku konstataciju da je i on pozvan na sjednicu toga saborskog Odbora, ministar Hasanbegović je rekao da "Hrvatski sabor ima pravo o svemu i u svakome trenutku imati informaciju. A ja sam uvijek i u svako doba dana spremam tu informaciju i dati", naglasio je.

Dodao je da je pitanje i kako će se i hoće li se uopće raspoređivati novac, jer, istaknuo je, riječ je o jednom malom segmentu medija.

Upravo se čita

Na novinarski upit ima li njegova odluka veze s pismom koje mu je uputila predsjednica udruge 'U ime obitelji', Željka Markić, ministar Hasanbegović je kratko odgovorio: "Apsolutno nema nikakve veze".

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović razriješio je u petak dužnosti članove Stručnoga povjerenstva za neprofitne medije, postupivši u skladu sa svojim ovlastima, navelo je u petak Ministarstvo kulture. Na pitanje Hine o razrješenju članova toga povjerenstva, u Ministarstvu su istaknuli da je ministar kulture postupio u skladu sa svojim ovlastima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U razriješenom povjerenstvu, koje je imenovano na jednogodišnji mandat do listopada ove godine bili su Mima Simić, Tonči Kursar, Hajrudin Hromadžić, Zdenko Duka, Biljana Romić, Damir Hainski i Suzana Kunac.

Ministrovu odluku u petak je na upit novinara komentirao predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Saša Leković, ustvrdivši kako će sredstva namijenjena neprofitnim medijima očito dobiti samo oni za koje Hasanbegović odluči da su dobri.

Udruga 'U ime obitelji' 26. siječnja pozvala je ministra kulture Hasanbegovića da odredi objektivne kriterije za dodjelu sredstava udrugama civilnog društva i neprofitnim medijima, te formiranje stručnih i neovisnih povjerenstava koja ta sredstva dodjeljuju, kako bi se osiguralo da to ne bude "po političkom i ideološkom ključu".

Hina/ 29.1.2016. u 20:51
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba