nisu svi zadovoljni / Vlada i sindikati blizu dogovora: Neće biti smanjenja plaći, ali se odgađaju povećanja za ovu godinu

Regres će se najvjerojatnije isplaćivati kroz CRO karticu

21.5.2020.
18:37
VOYO logo

Vlada i sindikati nadomak su dogovora. Neće biti smanjenja plaća, ali neće biti ni dogovorenog povećanja u ovoj godini. 

Jedni su bili zadovoljniji od drugih, ali ono za što su se učitelji borili prosvjedima i štrajkom Vlada neće dirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgleda da se koeficijent 6,11 koji smo svi naučili napamet za vrijeme velikog štrajka prosvjetara - neće dirati, uz uvjet da svi sindikati javnih i državnih službi sljedeću srijedu na novu ponudu kažu da.

"Ponuda mi se čini čisto u redu i nadam se da će ostali sindikati javnih službi poduprijeti ovu ponudu koja je na stolu iz više razloga, ali i zato što će onda naš štrajk koji je trajao 36 dana će biti opravdan", rekla je učiteljica Gorana Miota Plešnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A njezina će plaća direktno ovisiti o sljedećoj ponudi:

Da dogovoreno povećanje od 2 posto osnovice 1. lipnja i 2 posto 1. listopada ide na čekanje, ali zato od 1.siječnja 2021. osnovica raste za tih 4 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jubilarne nagrade ostaju netaknute, a o regresu i božićnici će se tek razgovarati. Pritom bi se regres najvjerojatnije isplaćivao kroz CRO karticu.

"Ponuda je po mome sudu zanimljiva, o njoj se može razgovarati jer se ne uskraćuje niti jedno pravo, nego se radi o suspenziji, a posebno je u interesu zemlje da se ovaj regres čija je namjena i inače za godišnji odmor, da se tako i usmjeri jer se treba pomoći ne samo Jadranu, treba se pomoći i plitvicama i Trakošćanu i Kopačkom ritu...", rekao je predsjednik Matice sindikata Vilim Ribić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ministar rada /

Aladrović nakon pregovora: 'Mislim da su sindikati zadovoljni, želimo naći komprmis'

Image
ministar rada /

Aladrović nakon pregovora: 'Mislim da su sindikati zadovoljni, želimo naći komprmis'

Svaki će sindikat sada glasati unutar sebe, a isto tako svakoga more njihove brige. Liječnike isplata prekovremenih.

"Ja osobno mislim da se o toj ponudi mora razgovarati na način da se akceptiraju svi problemi liječnika koji do sada nisu riješeni", smatra Renata Čulinović Čaić iz Hrvatskog liječničkog sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvar je u tome da se velikim dijelom pregovara o plaćama onih ljudi koji su, kažu, u koronakrizi bili na prvom redu bojišnice. Kako liječnici i medicinske sestre, tako i policajci.

Ponuda je zanimljivija od prošle, no da je onakva kakvu bi mi sindikalci htjeli i kakvu policija zaslužuje, nije", kazao je Dubravko Jagić, šef Sindikata policije Hrvatske, no nije odgovorio na pitanje kakvu bit to oni točno ponudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihovo da na ovu ponudu državnom proračunu uštediti će 450 milijuna kuna. 

"Ja se nadam da će prihvatiti, nadam se da će tako pokazati solidarnost prema onom nesigurnom dijelu ekonomije", rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali isto tako moraju biti svjesni da će, ne bude li gospodarska situacija do kraja godine povoljnija, o tom odgođenom povećanju osnovice će pregovarati s novom Vladom.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo