ekonomske odluke / Vlada je nepokolebljiva, a ugostitelji ljuti: Bujas za RTL: 'Oni koji imaju velik pad takođe trebaju mjere'

Mjere traju samo do kraja godine, a koštat će oko dvije milijarde i sto milijuna kuna

30.11.2020.
18:50
VOYO logo

Zatvoreni ugostitelji od vikenda u mirnom prosvjedu Zagrebom pred Ministarstvom financija zapalili su svijeće i položili pladnjeve.  Poručili su tako vladajućima da ekonomskim odlukama ne pridonose spašavanju njihovih radnih mjesta. Isto su na sastanku s ministrima komunicirali i njihovi predstavnici.

Posljedni pozdrav ugostiteljstvu

Kada se podvuče crta, Vlada je ostala nepokolebljiva, ugostitelji ljuti, a najveći kamen spoticanja PDV. Lampion na tacni, glavnom konobarskom oruđu, simbolično, kao posljednji pozdrav zatvorenom ugostiteljstvu. Ovo nije prosvjed nego spontano okupljanje, rekli su dok su s lampionima od Manduševca krenuli prema ministarstvu financija.

"Izgubio sam jako puno. Ne možeš preživjeti. Imaš režije, a da ne govorim najam koliko se plaća'', komentirao je Milovan iz Zagreba.

"Ja sam iz event industrije DJ. Ove godine sam zadnji račun izdao 13. 8. Pad je 90 posto'', rekao je Dario iz Zagreba.

Dok su se lampioni nizali, predstavnici ugostiteljskih i poduzetničkih udruga su u ministarstvu rada razgovarali o mjerama za pomoć. Drugi put, nakon što su u petak vladi predložili dva modela pomoći. Danas su dobili protuprijedlog.

Vlada je odlučila nastaviti s mjerom isplate 4000 kn za očuvanje radnih mjesta. Zatvoreni poduzetnici će imati prioritet pri podizanju Covid kredita za likvidnost za što je rezervirano milijardu i 300 milijuna kuna, a nova mjera pomoći je kompenzacija dijela troškova za sve koji imaju pad od 60 posto prihoda u odnosu na lanjski prosinac.

"Krenuvši od troška najma ili zakupa, ono što kolokvijalno zovemo komunalije, struja, voda, plin, čistoća, oni osnovni troškovi koje plaćate svaki mjesec", izjavio je Zdravko Marić, ministar financija.

Mjere traju samo do kraja godine, a koštat će oko dvije milijarde i sto milijuna kuna. Prijedlog je uvršten u dnevni red današnje sjednice vlade i prije nego ih je otkrila poslodavcima, čime je današnji sastanak bio više informativni, a manje pregovarački.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidio sam jednu fantastičnu karikaturu - pokazuje ljude sa sigurnom plaćom na brodu koji izvikuju o solidarnosti nama koji se utapamo. Kao ugostitelj i kao poduzetnik mogu reći da se bojim'', rekao je Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre.

"Mi smo dobili onaj bakšiš koji ostavite konobaru. Znači, kažete evo vam manča, tringlt, napojnica, kako god hoćete ga nazvati. To smo dobili jer u ovoj situaciji to nije dovoljno'', izjavio je Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim prijedlogom Vlada je prihvatila dio zahtjeva poduzetnika, ali nije dva njima najvažnija - kompenzaciju gubitaka u poslovanju i smanjenje PDV-a na 5 posto tri godine i 13 posto dugoročno. Jesu li takve mjere uopće opcija za ministar financija?

Image
počeo sastanak, prosvjed u podne /

HUP inzistira na prihvaćanju jednog od modela obeštećenja zbog zatvaranja, Ćorić poručio da će se danas znati svi detalji

Image
počeo sastanak, prosvjed u podne /

HUP inzistira na prihvaćanju jednog od modela obeštećenja zbog zatvaranja, Ćorić poručio da će se danas znati svi detalji

"Što će biti dalje i kako će se razvijati epidemiološka slika...mi moramo biti, naravno, spremni odgovoriti na sve izazove koji su ispred nas. Nemojte mi molim vas imputirati nikakve riječi, niti ću odgovarati na potvrdni niti na niječni odgovor. Nije kao takav tema ovih mjera", rekao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ugostitelji nabrajaju da su PDV za ugostiteljstvo spustili Njemačka, Austrija, Slovenija, čak i Srbija te od tog zahtjeva ne odustaju. Kad već Marić ne želi o tome, traže od premijera da ih podrži.

"On jednostavno ne želi pričati o tome. Sad apeliram na premijera da presudi u našu korist'', kazao je Medak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I premijer je presudio, Marićeve mjere su dovoljne.

Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika, danas je ljutit izletio sa sastanka. bez izjave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Smatram da mjere nisu pravične. Mi jesmo zadovoljni mjerama za pomoć tvrtkama koje su doista zatvorene u kontekstu ugostiteljstva, fitness centara i ostalih, ali smatramo da onda i svi oni koji imaju sličan pad od 70 posto i više, moraju također biti adekvatno nadomješteni s istim takvim mjerama koje se nude onima koji su zatvoreni'', rekao je Bujas.

Dodao je kako su mjere nedovoljne jer se ne ide do one prave, strukturne reforme koja bi uključivala smanjivanje PDV-a, smanjivanja pada fiskalnih nameta i svih ostalih nameta koje bi poduzetnici imali da bi ipak s kakvim takvim optimizmom dočekali iduću sezonu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 ''Da biste uopće shvatili koje su uopće mjere na stolu, vi morate završiti jedan poseban fakultet mjera, jer ja kad počnem vrtjeti o čemu se sve to skupa radi to je toliko komplicirano da ne znate gdje biste počeli. Mjere se moraju pojednostaviti. Svi koji imaju pad veći od 40 posto  moraju ući u mjere za očuvanje radnih mjesta, njihovi zaposlenici moraju dobiti 4 tisuće kuna. Potom, svi koji su zatvoreni i imaju padove
od 60-70 posto i više moraju dobiti dodatno obeštećenje uz mjere za očuvanje radnih mjesta. Moraju dobiti dodatno obeštećenje vezano uz participaciju u fiksnim troškovima, što je tu komplicirano?'', požalio se predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Bujas smatra da se PDV treba smanjiti minimalno iduće dvije godine kako bi poduzetnici mogli doći sebi. Podsjeća da plaćaju drugi najveći PDV u Europi, koji je uz porez na potrošnju praktički prvi najveći PDV u Europi, pojašnjava Bujas. Stoga se zahtijevaju strukturne mjere i da kratkoročne mjere budu jasne, konzistentne, pravične i za sve jednako. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo