ODGOVORI NA ZASTUPNIČKA PITANJA / Vlada kani još više pomagati BiH, a molitvena bdijenja pred bolnicama, čini se, nisu joj uopće sporna

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Vlada je danas opet pokazala što su joj ili nisu prioriteti odgovarajući na zastupnička pitanja

21.2.2019.
14:07
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

''Vodeći računa o potrebama te poteškoćama s kojima se susreću Hrvati u BiH'', Vlada Republike Hrvatske najavila je da će ''nastaviti jačati položaj i unapređenje kvalitete života hrvatskog naroda u BiH, konkretnim mjerama i aktivnostima kroz podršku osiguravanju uvjeta za održivi ostanak i sveukupnom razvoju svih područja na kojima žive Hrvati u BiH''.

U tom cilju, razmatra se povećanje, u skladu s proračunskim mogućnostima, iznosa financijskih sredstava za programe i projekte koji su od posebnog interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, uključujući podršku projektima razvoja socijalne infrastrukture, zaštitu kulturne baštine, akademsko povezivanje, kao i projekte podrške jačanju gospodarskog rasta i ostvarivanja snažnije zaposlenosti'', poručila je, između ostalog, Vlada na zastupničko pitanje SDP-ova parlamentarca Domagoja Hajdukovića u vezi sa zaštitom interesa Hrvata u BiH.

''Vlada svojim Programom za mandat 2016.-2020. jasno odredila da je briga o Hrvatima u BiH te skrb o hrvatskim manjinama u ostalim zemljama strateška zadaća Vlade RH. U tom kontekstu Vlada dosljedno provodi odredbe Ustava RH i relevantnih zakona, koje su od značaja za ostvarivanje podrške pripadnicima hrvatskog naroda u inozemstvu. U tijeku je i postupak izrade nove Strategije o odnosima RH s Hrvatima izvan RH u čemu odnos s Hrvatima u BiH ima prioritetnu važnost i prepoznaju se aktualne potrebe s posebnim naglaskom na kontekst ostvarivanja EU perspektive BiH'', piše još Vlada i podsjeća da je Sabor usvojio Strategiju nacionalne sigurnosti RH u kojoj su ravnopravan položaj, suverenitet i opstanak hrvatskoga naroda u BiH, označeni kao nacionalni interes Republike Hrvatske i jedan od strateških ciljeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

''Vlada Republike Hrvatske nastavit će dosadašnji angažman i diplomatske napore, u svim relevantnim međunarodnim forumima, u cilju ostvarivanja i osiguranja stvarne jednakopravnosti tri konstitutivna naroda i svih građana BiH kako proizlazi iz Općeg okvirnog mirovnog sporazuma iz Daytona. Nadalje, Vlada će, u ime Republike Hrvatske, kao države članice Europske unije i NATO-a, nastaviti snažno podržavati europski i euroatlantski put BiH s ciljem cjelovitog uvođenja europskih vrijednosti u njezin pravni sustav, uz uvažavanje njezinih posebnosti'', ističu Banski dvori.

Podsjetimo, pomoć iz Republike Hrvatske BiH, koju neki zovu i svojom 'drugom domovinom', a koju Hrvatska često i izdašno pomaže na razne načine pa tako i financijski, često je na meti u Hrvatskoj. A posebno je prošli tjedan odjeknuo slučaj kada je Vlada odlučila uplatiti 40 milijuna kuna za pomoć zdravstvenom sustavu BiH, koliko je uplatila i godinu dana ranije, i to dok se domaće zdravstvo guši u dugovima, a teško bolesna djeca ne mogu dobiti lijek.

Oko molitvi pred bolnicama Vladu ne treba moliti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Smatrate li prihvatljivim da se pred zdravstvenim ustanovama u kojima se obavljaju pobačaji obavljaju 'molitvena okupljanja' koja za cilj imaju izvršavanje dodatnog psihološkog pritiska na žene koje dolaze izvršiti takvu vrstu medicinskog zahvata? Što ćete učiniti kako bi se s takvom praksom prekinulo i hoće li se područja oko kruga bolnica i drugih zdravstvenih ustanova izuzeti od mogućnosti organiziranja prosvjednih ili 'molitvenih' okupljanja?'', upitao je SDP-ov saborski zastupnik i potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić Vladu.  

Objasnio je da se žene koje dolaze obaviti pobačaj još gore osjećaju zbog ''kordona pred zdravstvenim ustanovama'' i da im ljudi koji mole pred bolnicama nameću osjećaj krivnje, straha i manje vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, odgovor Vlade, ako se može - osim u formalnom smislu smatrati takvim, teško da će zadovoljiti ikoga. Naime, osim što su iz Banskih dvora poručili da će na ''eventualno potrebna dodatna obrazloženja u vezi s pitanjem zastupnika dati ministar zdravstva Milan Kujundžić'', podsjetili su da su se ''aktivnosti molitvenih skupina uz okupljanje i molitvu ispred bolnica pojavile se 2014. godine bdijenjem ispred Kliničkog bolničkog centra 'Sestre milosrdnice' u Zagrebu''. 

''Svake godine okupljanja uz molitvu održavaju se ispred bolnica u većem broju gradova u organizaciji različitih udruga i u okviru inicijative '40 dana za život', koja se određuje kao ekumenska molitvena pro-life inicijativa za život, a posredno i kao inicijativa za zaustavljanje abortusa'', piše Vlada u odgovoru koji potpisuje premijer Andrej Plenković.

I zaključuju da je ''Zakonom o javnom okupljanju propisano da se mirno okupljanje i javni prosvjed ne smije održavati u blizini bolnica, na način da ometa pristup vozilima hitne pomoći i remeti mir bolesnicima. Održavanje mirnog okupljanja i javnog prosvjeda može rješenjem zabraniti ministar unutarnjih poslova i to ako su ispunjeni uvjeti za zabranu iz Zakona''. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo