birokratska zavrzlama / Vlada naručila i platila dva plana revitalizacije, premijer najavio i treći težak 10 milijardi kuna: Trošimo li racionalno i kad će rezultati?

Dalmatinska zagora, Lika, Gorski kotar i Banovina revitalizirat će se zajedničkim projektom po uzoru na projekt Slavonija, Baranja i Srijem

6.8.2021.
22:00
VOYO logo

Dalmatinska zagora, Lika, Gorski kotar i Banovina revitalizirat će se zajedničkim projektom po uzoru na projekt Slavonija, Baranja i Srijem, najava je to premijera Plenkovića. 

No, u javno savjetovanje već je pušten projekt vezan uz Sisačko-moslavačku županiju nakon čega je nastala prava javna pobuna i birokratska zavrzlama. Koliko planova imamo, koliko to plaćamo i kad će rezultati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Banovini ništa nova. Nema političara pa su i bageri utihnuli, a kontejnerski poduzetnički centar čeka novo, nekoliko puta odgađano otvaranje. Povjerenja u nova ulaganja je sve manje.

"Pa ni ne ruše, a kamo li da ulažu u nešto. Pa zgrade nikako nisu srušili, cijeli centar je urušen, sve zgrade, sve živo, ja ne znam šta oni ruše", govori volonterka Aleksandra David

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, obećanja i dalje stižu. Podno Kninske tvrđave premijer obećava nove investicije u slabije razvijene djelove Hrvatske. 

"Po uzoru na projekt Slavonija, Baranja i Srijem odlučili smo koncipirat novi projekt za Dalmatinsku zagoru, Liku, Gorski kotar i Banovinu", kazao je Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupna vrijednost programa iznosit će 15 milijardi, pojašnjava Plenkovićeva glavna operativka za regionalni razvoj.

"Ovo je poseban program, s posebnim fokusom upravo da se pomogne onima najslabijima, da se poduzetništvu koje postoji u tom području omogući da se nastavi razvijat, da se zadrže na tom području i da se potakne na doseljavanje", jasno će ministrica Nataša Tramišak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natječaji za konkretne projekte trebali bi krenuti od iduće godine, a HDZ-ovi župani zadovoljno smišljaju u što će se sredstva ulagati.

"Ta sredstva kroz niz projekata u Dalmatinskoj zagori će biti temelj nadamo se promjene slike stanovništva", poručuje Blaženko Boban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od razvoja turizma, poljoprivrede, izgradnje hladnača, ulaganja u stočarstvo pa do infrastrukturnih projekata", dodaje Ernest Petry.

Jedini SDP-ov župan na području u kojem se najavljuju milijarde kaže ne trebaju zajednički programi nego ciljane mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se programi ispisuju, građevinski otpad na ulicama

"To jedino određene mjere mogu vrijediti za određeno područje, a nikakav zajednički projekt", poručuje Zlatko Komadina.

Ipak, nije jasno zašto vlada u projekt revitalizacije Dalmacije, Like i Gorskog kotara uključuje i Banovinu kada je u javno savjetovanje već pušten zaseban projekt revitalizacije Sisačko-moslavačke županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je operativni program, koji je poslan već europskoj komisiji i taj operativni program je jedan dio ulaganja koja će se dogoditi i u SMŽ. Iako djeluje zaista birokratizirano i puno administracije, i puno različitih programa, svi ti programi imaju različitu svrhu", govori Tramišak.

Vlada je angažirala radnu skupinu znanstvenika s Banovine da izrade program revitalizacije županije. Prezentirali su ga ministarstvima i premijeru osobno. No, voditelj radne skupine je ostao iznenađen kada je vidio dokument u javnom savjetovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije projekt koji smo mi pisali. Prije tri dana sam vidio da je otvoreno javno savjetovanje o dokumentu s istim naslovom, ali taj dokument meni i članovima moje radne skupine nije poznat", kaže profesor na Ekonomskom fakultetu Vladimir Čavrag.

Ministrica kaže da je posao za koji je svaki član radne skupine, neslužbeno doznajemo, plaćen 20 tisuća kuna, korišten kao predložak na temelju kojeg su angažirani novi stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo napravili i korak dalje, naravno, uvažili sve ono što su oni predložili, nastavili na konkretnom programu, uključili i dodatne profesore koji su prethodno već radili za ministarstvo regionalnog razvoja", ističe Tramišak.

Koliko su plaćeni dodatni kadrovi, nije poznato, no, Čavrag kaže - poreznim novcem je dva puta plaćen isti posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji neka fantomska radna skupina koju je ministrica Tramišak angažirala nakon što smo mi izradili, predali i prezentirali naš vrlo konkretan i vrlo decidiran program", poručuje Čavrag.

Tako Banovina ima tri projekta koja bi trebala revitalizirati taj zapušteni kraj. A dok se programi ispisuju, građevinski otpad na ulicama Petrinje stoji kao i dan nakon potresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo