Problemi znanstvenog savjeta / Vlada nije izbacila petero članova iz Znanstvenog savjeta, ali njihov status je nejasan. Frka-Petešić: 'Ne mogu odgovoriti na to pitanje'

Iz Vlade demantiraju infromaciju da je iz Znanstvenog savjeta izbačeno pet članova

8.12.2020.
12:45
VOYO logo

Svađe među hrvatskih znanstvenicima o učinkovitosti epidemioloških mjera dovele su do podjele među stručnjacima, od kojih je jedna grupa Vladi uputila apel s preporukama za djelovanje.

Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, komentirat će aktualne probleme s članovima Znanstvenog savjeta te informaciju da su iz Vladinog Znanstvenog savjeta izbačena petorica članova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U krizi smo bez presedana. Dakle, zbog toga je bilo jako važno da taj Savjet bude interdisciplinaran. Na samom početku rada Savjeta postavljena su jasna pravila. Dakle, njihova uloga je savjetodavna i ne obvezuju odluke Vlade. Naglašena je i da oni kao savjetnici neće snositi odgovornost. U ovoj višedimenzionalnoj krizi, Vlada mora voditi računa o mnogim aspektima, koji su puno širi od same epidemije", rekao je Frka-Petešić i nastavio:

Image
oglasili se /

Vlada tvrdi kako je informacija o izbacivanju petorice članova Znanstvenog savjeta netočna

Image
oglasili se /

Vlada tvrdi kako je informacija o izbacivanju petorice članova Znanstvenog savjeta netočna

"Zamolili smo ih tada da se medijski angažiraju koliko god mogu kako bi javnost informirali o opasnostima virusa. U protekla dva mjeseca došlo je do malo žustrijih rasprava unutar Savjeta, to je uvijek tako u znanosti. Išlo se na model da svi slobodno imaju pravo iznijeti svoj stav, no umjesto plodne rasprave, neslaganja unutar Savjeta su ponekad prerasla u otvoreno prozivanje, bez dijaloga među članovima što nije olakšalo rad savjeta. To je za mene bilo pomalo neočekivano i razočaravajuće".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je i kako je točno Vlada usvajala prijedloge Stožera i Znanstvenog savjeta.

"Ono što je sigurno da ni premijer ni ja ni članovi Vlade nismo pozvani da arbitriramo već da poslušamo mišljenja i zato nitko ne treba biti izgnan. Kada je riječ o mjerama, Vlada je bazirala svoje odluke prema preporukama Stožera. Što se tiče stava Savjeta o mjerama, stav je bio prilično nejedinstven, što nije nužno loše. Jedni su mislili da je osobna odgovornost najvažnija, dok su drgui mislili da su potrebne puno strože mjere, iako u razgovoru kada sam tražio koje su to konkretne mjere, rekli su da je ta odluka na Stožeru, odnosno nisam dobio decidirani odgovor. Jedni i drugi ostali su pri svojim oprečnim stavovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na temelju vlastitih prosudbi Vlada je postupno postrožavala mjere, kontinuirano pozivala na pridržavanje i solidarnost. Kada su mjere postrožene, oni koji su to zagovarali nisu možda bili toliko eksponirani u medijima da bi ih pordžali. Drugi dio članova smatrao je da su pretjerane. Nakon toga na zahtjev jednog dijela članova savjeta samu subotu održao video konferenciju upravo da bih čuo kako gledaju na sadašnju epidemiološku situaciju i da nastavimo višemjesečnu konstruktivnu suradnju", poručio je Frka-Petešić.

Osvrnuo se i na apel grupe znanstvenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po sadržaju je jasno da to nije apel građanima i osjećao sam se jako izigran i mislim da to nije korektno. Za mene je to jako narušilo naše povjerenje. To sam rekao i premijeru i rekoa sam da ovakva daljnja suradnja po meni nema smisla ako nema međusobnog povjerenja i ja sam njih nazvao jučer predvečer, doduše nisam se uspio čuti s trojicom koji se nisu povratno javili, s ostalom trojicom sam razgovarao i iskazao razočarenje. Međutim, premijer ih nije razriješio, ali da je daljnja suradnja otežana sigurno je. Žao mi je zbog ovog nesporazuma, možda sam ostavio dojam da ih je premijer razriješio.

Stalo nam je da i dalje imamo suradnju s vrsnim strušnjacima koji čine ovaj Savjet, ali isto tako smatram da svi oni moraju pronaći načina za kvalitetniju međusobnu suradnju i da neslaganja ne trebaju dovseti do međusobnog granatiranja, pri čemu Vlada trpi štetu od javnog prozivanja. Ti odrasli ljudi mogu pronaći načina da surađuju. Vlada u ovoj situaciji treba slušati Savjet koji savjetuje, Stožer koji stručno predlaže i donosi odluke i onda Vlada donosi odluke i tu priča završava. Nema znanstvenog ustavnog suda koji nakon toga šalje na doradu ili poništava odluke Vlade. Jednostavno toga nema u demokracijama", izjavio je Frka-Petešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nada se da će se nesporazum ipak uspijeti nadići te da će se nastaviti suradnja.

"To nije bio apel hrvatskoj javnosti, to je zapravo bio neskrivena prozivka Vladi i smatram osobno da je to nekorektno, nekolegijalno od članova Savjeta Vladi pogotovo kada znamo da neki od njih za svaki javni istup u medije trebajui tražiti odobrenje i ne pada im na pamet u protivnom istupitii. Hrvatske institucije imaju pravo na isto poštovanje i za ovakvo prozivanje Vlade je meni nerazumljivo. Neovisno o tome smatramo da imamo potrebu staviti sve glave na kup i prijeći preko ovog nesporazuma i nadam se da ćemo uspijeti ostati pribrani i obnoviti povjerenje", rekao je Frka-Petešić i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao sam da sam sudjelovao u ovom nesporazumu, da sam im zahvalio na sudarnji i da smatram da to nije bilo korektno. Jedno je zahvaliti na suradnji, a drugo je zahvaliti se na suradnji. Također, jedno je u medijima objašnjavati opasnosti virusa, a drugo je kao član Vladinog savjeta istupati i prozivati tu istu Vladu".

Na kraju je odgovorio na pitanje novinara koji je točno status petero članova koji nisu sigurni jesu li razriješeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije još definiran datum budućeg sastanak. Za sada ne mogu odgovoriti na to pitanje, ne znam", izjavio je Frka-Petešić.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo