oporba:protuustavan zakon / Vlada odgodila prvi pokušaj rezova: Zakon o uskrati plaća poslan na doradu

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Rasprava o prijedlogu Zakona o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža, o kojoj je trebalo biti riječi u srijedu na saborskom Odboru za zakonodavstvo, odgođena je do dorade tog zakona

3.2.2016.
12:36
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Prema prijedlogu, uskrata povećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža državnim i javnim službenicima za 4, 8 i 10 posto trebala se produljiti na ostatak godine.

"Predlagatelj je zamolio još kraće vrijeme da rasprave neke stvari vezane za taj zakon, tako da radi zahtjeva predlagatelja danas nismo održali sjednicu i nismo to stavili na dnevni red, nego čekamo da vidimo koji će biti daljnji koraci vezano za taj zakon", pojasnio je novinarima šef saborskog Odbora za zakonodavstvo HDZ-ov Dražen Bošnjaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ovom saborskom zastupniku Peđi Grbinu drago je što je rasprava o predloženom zakonu ipak odgođena.

"To je jedino što se s ovim zakonom moglo učiniti. Ovdje nije problem samo što je zakon evidentno protuustavan, već je problem i to što je u obrazloženju i tekstu zakona izneseno nekoliko neistina. Ne radi se o uskrati radnicima u javnom sektoru i državnoj upravi, nego samo radnicima u državnoj upravi, jer je pitanje radnika u javnom sektoru rješeno kolektivnim ugovoromm, tako da cifra od 250 milijuna ušteda nije točna", kaže Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, već su počeli kolektivni pregovori sa zaposlenima u državnoj upravi, pa je Vlada, umjesto da šalje u proceduru protuustavan zakon, mogla sjesti za stol sa sindikatima i pokušati nešto dogovoriti, ustvrdio je Grbin.

Zastupnica HRID-i Irena Petrijevčanin Vuksanović podržava Vladinu odluku o privremenom povlačenju zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da je Ustavni sud problematizirao kategorije hitne procedure i jednostrane odluke Vlade, drago mi je da je Vlada ipak shvatila kako treba uzeti u obzir te kategorije i u tom smislu povukla zakon", rekla je.

Ne može tri godine za redom biti nešto iznimno. Ako je iznimna mjera štednje, onda to traje godinu, eventualno dvije, ali treću godinu zaredom to više nije iznimna mjera. Ako se radi o štednji, onda treba ravnomjerno teret rasporediti na sve dionike sustava, a ne samo na jednu grupu u sustavu, ističe Petrijevčanin Vuksanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo