subvencija ostaje netaknuta / Vlada odlučila kako ipak neće štediti na školarcima: kome će uzeti, još se nisu izjasnili

Još u četvrtak Vlada je tvrdila da će srednjoškolci ostati bez subvencije za prijevoz jer se baš na njima mora uštedjeti 94 milijuna kuna. No, nakon reakcije javnosti, vladajući su promijenili mišljenje

14.3.2016.
19:04
VOYO logo

Roditelji mogu odahnuti jer sve ostaje po starom - barem do nove školske godine, njihova će djeca imati 75 posto subvencije za prijevoz, kao i dosad.

Nakon što joj u školi završi jutarnja smjena, Sandra se iz Osijeka vraća u Široko Polje. Mjesečno prijevoz je stoji 800 kuna, no ona plaća samo 80. Da je drugačije - ne zna kako bi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sestra ide na učiteljski fakultet u Osijeku. Ona već plaća 600 kuna, još da meni moraju plaćat, bilo bi malo teže", rekla je Sandra Mamić, učenica srednje škole Široko Polje.

Mica iz Razbojišta, malog sela u slavonskoj općini Podgorač ne želi ni pomisliti kako bi bilo. Sin joj svakog dana putuje 15-ak kilometara do Našica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo nam je dobro i bilo bi dobro da ostane ovako jer to nam svima dobro dođe. Tih 400 kuna što bi davali za kartu, ovako mu možemo dati za džeparac", kaže Mica Hajebrger iz Razbojišta.

Davat će mu i dalje, barem do kraja ove školske godine, jer, potvrdio je ministar obrazovanja, subvencije zasad ostaju kakve su i bile - 75 posto. A od početka iduće školske godine prijevoz će se plaćati prema imovinskom cenzusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni koji su boljeg imovinskog statusa participirat će na jedan način, oni koji su ugroženiji imat će puno povoljnije uvjete, ali ključno je da sve počinje s novom školskom godinom, a dotad se ide po modelu koji je vrijedio do sada", rekao je Predrag Šustar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

Da će se naći novca, potvrdio je i potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do kraja školske godine je sve regulirano, a o ostaktu godine će se razgovarati", rekao je.

Pritisak javnosti, ali i članova iz vlastite Domoljubne koalicije urodio je plodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljeno je da bi se sporna stavka mogla promijeniti amanadmanom saborskih klubova većine. No nastavak mjere do kraja školske godine, pa dalje plaćanje prema imovinskom cenzusu, za oporbu nije dobro rješenje.

"Hoće li se smanjiti subvenica od 1. travnja ili od iduće školske godine, smatramo da se na učenicima štedjeti ne smije", rekla je SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Saboru su i danas proračun branili skoro svi ministri iz Vlade, uključujući i ministra financija. Rasprave po odborima bile su žestoke, dio ih nije uspio okupiti kvorum.

"Obzirom da je ovo prvi proračun za novu vladu, sigurno da će u određenim segmentima biti dinamike, a očekujem i nešto povišenih tonova. Ali u konačnici očekujem da ćemo imati proračun", smatra ministar financija Zdravko Marić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborska rasprava o prijedlogu proračuna počinje sutra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo