Dosad dobili 600 milijuna kuna / Vlada potpisala ugovor s pulskom bolnicom: Za gradnju i opremanje dobit će još 150 milijuna kuna

Image
Foto: PIXSELL

Ugovor su u ponedjeljak potpisali ravnateljica Opće bolnice dr. Irena Hrstić i obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin

2.3.2020.
16:52
PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je, u sklopu jednodnevnog posjeta Istri, posjetio novi dio Opće bolnice u Puli. Nazočio je potpisivanju ugovora o jamstvu za podmirenje dugoročnih obveza te najveće zdravstvene ustanove u Istri, tj. za dodatnih 150 milijuna kuna.

Naime, Vlada je na sjednici održanoj početkom studenoga 2019. potvrdila da će s dodatnih 150 milijuna kuna poduprijeti gradnju i opremanje nove pulske bolnice. Državnim jamstvima osiguran je kredit za pulsku Opću bolnicu u Erste & Steiermärkische Bank u Rijeci kako bi se priveo kraju najvažniji istarski projekt. S tim u vezi dana je suglasnost Ministarstvu zdravstva za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna od 2020. do 2035. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovor su u ponedjeljak potpisali ravnateljica Opće bolnice dr. Irena Hrstić i obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin.

Za gradnju nove Opće bolnice u Puli dosad je iz dva kredita osigurano 600 milijuna kuna. Sporazumom o sufinanciranju gradnje nove bolnice koji su potpisale Vlada, Istarska županija i pulska Opća bolnica u srpnju 2011. predviđeno je da država osigurava 75 posto godišnjih anuiteta, a županija ostalih 25 posto kroz cijelo razdoblje otplate kredita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za te kredite država je izdala jamstva bankama, no kako je tijekom gradnje bolnice bilo promjena uglavnom zbog izmjena zakona kojima se definira gradnja, ili onih kojima se utvrđuju uvjeti u zdravstvenim ustanovama, osigurani novac više nije bio dostatan za dovršetak investicije.

Radi unaprjeđenja još 150 milijuna kuna

Naime, radi unaprjeđenja projektnih rješenja i prihvaćanja najsuvremenijih tehnologija u medicini, bilo je potrebno osigurati još 150 milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dodatna financijska sredstva ne znače povećanje investicije u odnosu na planirano. Prema sporazumu iz 2011. godine, planirano je da će cijeli projekt s gradnjom i opremanjem stajati 800 milijuna kuna, a mi ćemo doći do iznosa od 750 milijuna kuna”, izjavila je za Hinu ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić.

Plenković će tijekom boravka u Istarskoj županiji posjetiti i Umag, u kojem će se sastati s predstavnicima Hrvatske udruge turizma i Grada Umaga. Uz predsjednika Vlade, u posjet Istri stigli su i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zdravstva Vili Beroš te ministar turizma Gari Cappelli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo