'stručnjaci su radili na njima' / Vlada predstavila smjernice za štednju! U devet točaka podudaraju se s gradivom petog razreda osnovne škole

Image
Foto: Shutterstock

Slične savjete, naime, uče djeca od najranije dobi kroz školski sustav...

28.7.2022.
21:00
Shutterstock
VOYO logo

Vlada je danas usvojila smjernice za uštedu energije u Hrvatskoj, za razdoblje od početka kolovoza, do kraja ožujka iduće godine. Uz ostalo, predlaže se grijanje prostorija na najviše 21 stupanj, hlađenje na 25 stupnjeva, veća uporaba LED rasvjete...

Slične savjete, naime, uče djeca od najranije dobi kroz školski sustav. Ovom smo prilikom usporedili Vladine smjernice s videom Škole za život. U nastavku donosimo preklapanja, odnosno kako su neke savjete dali jedni, a kako drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici u 5. razredu tako uče da treba "grijati sobe na 22 stupnjeva." S druge strane, u smjernicama stoji:

Optimalna temperatura u stambenom prostoru je 21 °C. Preporuke za održavanje temperatura u pojedinim prostorijama, gdje se ona može regulirati, kako bi se održala toplinska ugodnost, a da se u isto vrijeme ne bi rasipala energija su:
• Hodnik 14–18 °C
• Spavaća soba 18 °C
• Kuhinja 18–21 °C
• Radna soba 18–21 °C
• Dnevni boravak 20–23 °C
• Kupaonica 23–25 °C
• Preko dana kad nikoga nema kod kuće 16 °C

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
priprema teške dane /

Vlada usvojila smjernice za uštedu energije. Evo na koliko bi vam trebala biti klima, a na koliko grijanje

Image
priprema teške dane /

Vlada usvojila smjernice za uštedu energije. Evo na koliko bi vam trebala biti klima, a na koliko grijanje

Učenicima također njihovi profesori kažu kako "na radijatore valja postaviti termostat." A Vlada građanima objašnjava kako se "ugradnjom sobnog termostata mogu smanjiti troškovi za grijanje od 7 % do 15 %. Termostat se programira tako da se za vrijeme noći ili dok se ne boravi u kući temperaturu postavi najnižu vrijednost. Može se također regulirati sustav grijanja tako da se gasi sat vremena prije izlaska iz kuće..."

Petaši i prije smjernica Vlade naučili su kako treba "redovito servisirati grijače." Vlada građane uči da treba "jednom godišnje, prije početka sezone grijanja, pozvati servisera da se provjere plinske ili uljne instalacije i plamenik. Zaprljani plamenik uzrokuje nedovoljno izgaranje goriva, ali i manje efikasan rad cijelog sustava."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A djeca znaju i kako treba "održavati radijatore čistima". Odraslima očito treba podsjetnik, pa vladajući poručuju kako treba "redovito čistiti radijatore kako bi se osiguralo da nečistoće ne sprečavaju prijelaz topline."

"Ugasiti svjetla kada nisu u prostoriji" znaju od najmanjih nogu, podsjeća ih se na to u petom razredu, a isto stoji i u smjernicama: "Ako u sobi ne borave osobe, svjetlo treba isključiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, učenike u školama učimo kako trebaju "razmaknuti zavjese i što više koristiti prirodno svjetlo", a odrasle podsjećamo kako treba, "kad god je to moguće, koristiti prirodno svjetlo."

Osim prirodnog svjetla, na tapeti su i žarulje. "Koristite štedne ili LED", uči se u školi, a iz Vlade objašnjavaju: "Koristite LED žarulje koji smanjuju potrošnju energije i do 90 % u odnosu na klasična rješenja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrata hladnjaka što kraće držati otvorenima", kažu u školi, a u Vladi: "Uređaje koji su u radu poput pećnica ili hladnjaka otvarajte što kraće. Uštedjet ćete energiju, a uređaji će dulje trajati."

Učenici znaju da treba "potpuno isključiti kućanske aparate kada ih ne koristite", a iz Vlade da "uređaje koje ne koristite isključite iz napajanja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A još smjernica za štednju možete pogledati ovdje, ili u videu za 5. razred osnovne škole:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo