KORONAKRIZA / Vlada priprema plan smanjenja potrošnje: Ministarstva režu troškove, velike investicije idu dalje

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Vlada priprema plan smanjenja državne potrošnje, a racionalizaciju poslovanja očekuje i od državnih tvrtki

9.4.2020.
9:30
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Gospodarska kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa odrazit će se na državnu potrošnju, ali i na investicije financirane iz državnog proračuna.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada će danas predstaviti plan nove državne potrošnje unutar rashodne strane proračuna, a ministar financija Zdravko Marić kaže da će tradicionalne stavke koje u ovom trenutku ne trebaju i u ovim okolnostima nisu prioritet, biti stavljene sa strane, a sredstva s njih raspodijeljena na nužne svrhe i namjene. Mjesečno za nužno funkcioniranje države treba od 13 do 15 milijardi kuna, od čega samo na mirovine otpada 3,5 milijardi.

U Ministarstvu gospodarstva primjerice kažu da obustavljaju sve javne pozive, postupke javne nabave i postupke jednostavnih nabava i da neće pokretati nove, osim onih koji su nužni za obavljanje osnovnih poslova i funkcija ili služe za pomoć gospodarstvu zbog epidemije koronavirusa, odnosno saniranju štete uzrokovane potresom. Na taj način planiraju uštedjeti 39 milijuna kuna od ukupno 202 milijuna proračunskog limita, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva pravosuđa poručuju kako postupaju sukladno odluci Vlade, zbog čega se provjeravaju svi postupci nabave koji su u tijeku, a takvih je početkom tjedna bilo 13, ukupne vrijednosti nešto veće od 1,8 milijuna kuna. Oni za koje se pokaže da nisu nužni za održavanje „hladnog pogona“ bit će stopirani. 

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU potvrđuju da su trenutno obustavljeni svi postupci javne nabave, uključujući i one koji se financiraju iz sredstava EU. Ministarstvo, kažu, užurbano radi analize svih projekata na osnovu mjera koje je predložila Europska komisija, a kad analize budu gotove izvijestit će što se može financirati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za danas poslijepodne sazvan je prvi sastanak sa sindikatima javnog sektora oko mogućeg smanjenja plaća, no zasad nema detalja koju će ponudu Vlada iznijeti pred sindikate. 

I ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, čiji resor prednjači po ulaganjima u infrastrukturu, kaže da se s investicijama koje se sufinanciraju iz fondova EU ide dalje. Odluku pak što će biti s ulaganjima koja se financiraju nacionalnim sredstvima tek treba donijeti, a činjenica je da će se odustati od nekih projekata, ali još nije uvijek jasno kojih. Sljedeći tjedan bi o tome trebala biti donesena odluka, no Butković napominje da jer riječ o manjim projektima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković jučer je pak održao videosastanak s čelnicima državnih tvrtki, a na temu ušteda koje one mogu provesti u svom poslovanju. Na sastanku je bilo više od 20 direktora tvrtki koji će sad prema naputku Ministarstva državne imovine morati predložiti plan racionalizacije poslovanja, a na stolu bi trebalo biti i smanjenje plaće u državnim tvrtkama. 

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo